gom

Pogoda

6,546 posts in this topic

Przed chwilą, lokizom napisał:

Ale te 3,5mm na wage zlota dla Ciebie

Nie jestem pewien czy starczy na wzejście rzepaku

@miwigos-tak blisko..i taka różnica?20mm???

Pod pługiem to 7cm mokre reszta się osypuje,dużo spłynęło w dołki,jak po rynnie.

Ciężko uwierzyć ale popadało ostatnio 12 teraz 18 litrów, dobre i tyle na przeczekanie

Po siewie rzepaku bylo: 5mm, 15mm, 12mm i od wczoraj juz ponad 10mm. Juz w tym roku wilgoci nie zabraknie ale siew sie przesunie

10 godzin temu, barts napisał:

Ciężko uwierzyć ale popadało ostatnio 12 teraz 18 litrów, dobre i tyle na przeczekanie

warstwa orna przemiekła to ci mało,ryż chcesz sadzić

Lokizom jak sie przesunie ,do 18-20 jeszcze daleko

Edited by miwigos

Czasem biorę szpadel i kopię by zobaczyć co ta. Od góry 5cm sachara potem przez 15cm lekko wilgotna ziemia, poniżej 20cm sucho chyba jeszcze od maja.

Nie narzekam ze napadalo, bo mialo, bylo bardzo sucho, moje piaski byly calkowicie przeschniete. 3 razy juz w tym roku napadalo po okolo 100mm za kazdym razem w ciagu 3 dni, ale nie padalo wogole przez dlugie okresy czasu. Chcialem posiac zyto na takim podmoklym kawalku ale widze ze bede musial tam poczekac conajmnien do ponoedzialku i to mi psuje troche plany bo nie moge nawet wywiezc gnojowicy i potem bede wszystko robil na hura od rana do nocy. 

Mam do wywiezienia gnojowice na ponad 80ha i tyle tez do zasiania, najlepiej do 25 wrzesnia. A sa jeszcze inne zajecia, masa innych zajec

Byłem właśnie na targu w Piaskach. Ludzie lemieszy szukają, a jak komuś uda się zaorać to suchsze jak na wierzchu się wyoruje. Niszczenie samosiewów się opłaciło, poplony pod ozime wyssały do końca.

Edited by ansu

No wreszcie przestało padać, jaka przepiękna słoneczna pogoda, jak fantastycznie, ten niedobry Ferdynand wreszcie odszedł, cudownie jest w mordę!

https://wszystko-o-wszystkim.life/polska/niepokojace-informacje-niz-ferdynand-zbliza-sie-do-polski.html

Za takie bzdury jak w linku to powinni zamykać do celi razem z filmowym Kudłatym. Jakie trzykrotne ochłodzenie? Jest 25 stopni i grzeje niemiłosiernie. Jakie opady? Na zachód od Wisły tylko a u nas nic, nie no pół litra czyli wg powiedzenia to jednak nic.

Pora deszczowa?7mm w 10 min.

Edited by Pałuczanin81
pora deszczowa

U mnie prognozy do końca miesiąca nie przewidują nic ciekawego, no może poniżej 25°C będzie.

Ciekawe co by było lepsze zasiać pszenicę i czekać na deszcz, czy czekać na deszcz by zasiać pszenicę??

No i zaorał... W nocy przeszedł front. Spadło 0 litrów wody. ICM znowu odkłada opady, może jutro, i tak codziennie... Będzie futro, będzie futro, będzie...