gom

Pogoda

6,530 posts in this topic

23 godziny temu, miwigos napisał:

Gdzie tyle napadało Gniezno i okolice ładnie dostały

3 km od Gniezna  w  linii prostej  wtorek 5 mm czwartek 5 mm na  ładnie  to  nie wygląda , chętnie  przyjmę  z  40-60 mm

W mieście w kierunku na Poznań 1 km za dziekanką 33 mm, u ciotki na ogródku ,ma deszczomierz, , okolice Mieleszyna też ładnie napadało ,woda stała w kukurydzy

A mnie wszystko od 2 tyg omija, nawet na 3 klasie zaczyna przysychac... Upaly zrobily swoje

W środę ma fest lać?

Edited by Pałuczanin81
środa

3 godziny temu, Pałuczanin81 napisał:

W środę ma fest lać?

tylko nie wiem czy teraz deszcze to bardziej nie zaszkodza, bo na piachach zacznie sie odmladzac...

10 godzin temu, barkas napisał:

tylko nie wiem czy teraz deszcze to bardziej nie zaszkodza, bo na piachach zacznie sie odmladzac...

Jak masz wątpliwości to niech Ci nie pada ja przez 2 dni chętnie 100 mm przyjmę 

Kilka dni temu przy okazji burz jedna dała mi parę kropel, mój własnej produkcji deszczomierz pokazał 7mm. Wczoraj po trzech dniach nie było tego ani śladu. Większość upalona z góry, jedynie żyto jakoś wygląda, no i pszenżyto rotondo jest super, ale dla kur mam aż 0,2 ha, to se parasol przed słońcem rozłożyłem i z konewką latam... ;) Seradela ma możliwość pobierania wody z rosy (jakoś to się nazywa, ale zapomniałem), tylko że przez miesiąc rosy nie ma, była tylko dwa dni po tym deszczu, teraz znowu jest tylko nad łąkami i zaczęła kwitnąć przy wysokości 10cm, często nawet mniej. Jeszcze niedawno jak @lokizompisał,  że nie będzie warto kombajnem wyjeżdżać, to se myślałem, że przesadza. Ale zwracam Koledze honor. Na dzień dzisiejszy 1/3 daje powody, żeby ją zbierać, reszta pójdzie w mulcz. 

Dnia 27.06.2021 o 18:32, Pałuczanin81 napisał:

W środę ma fest lać? Żyjesz  czy już  Cię  zatopiło?

Niestety znów nie popada ,rok raczej na straty

Edited by miwigos

Tradycyjnie kilka kropel,do tego wieje.Choć nic nie obsuszy,bo już wyschło.