Skocz do zawartości

Ceny mleka

39 odpowiedzi na ten temat

#21 skoczek

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 03 cze 2011 - 12:08

Nie ma juz ceny 50-60 gr....to było dawno dawno temu....ale ceny tak naprawde sa niskie...bo przeciez jak bardzo wzrosły koszty produkcji!!....jesli Tomasz bierze 1.47...to napewno jest to cena opłacalna i mozna oddawac mleko :o..ale ja biore 1.15..i u nas tak płaca...jest to jedna z wyzszych cen bo inne mleczarnie płaca jeszcze mniej

#22 mleczko

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:
  • Locationx

Napisany 03 cze 2011 - 21:36

nie no chodziło mi, ze takie sa wlasnie roznice w skali kraju, na wschodzie o tyle wiecej.. no moze troche przesadzilem.. chociaz moze? ale ceny teraz nie sa takie tragiczne... Mleczranie narzekaja, ze nie ma mleku na rynku i musza podnosic ceny, tylko ile to potrwa? A tak w ogole to witam wszystkich forumowiczow, bo jestem "swiezak" ;)pozdrrawiam!

#23 jarki

Forumowicz

• Moderatorzy
  • 12 Postów:
  • Locationkuj-pom

Napisany 03 cze 2011 - 21:58

witaj  :o
"Głowa do góry,najgorsze jeszcze przed nami"

#24 m@ciej

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:
  • LocationMazowsze

Napisany 03 cze 2011 - 22:15

a witam tez byłem swieżakiem  a teraz to nie raz trzeba by było pohamować się z tym pisaniem

#25 tomasz0859

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:
  • Locationpomorskie

Napisany 05 cze 2011 - 19:27

ale ceny tak naprawde sa niskie

Skoczku - cenę na większość produktów kształtuje rynek. Problem ten nie istnieje w przypadku Spółdzielni Mleczarskich, one rządzą się nadal swoimi prawami

#26 skoczek

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 06 cze 2011 - 20:00

Wszedzie brakuje mleka..ale nie podnosza cen :o..ale juz sie wycfanili i współpracuja ze soba bo jak chcesz przejsc do innej mleczarni to najpierw pytaja do jakiej oddajesz...i jesli jest to mleczarnia z która maja komitywe to napewno nie przyjma Cie ..juz było duzo takich przypadkich...i czesto otwarcie mówia ze wspólpracuja ze soba i nie podbieraja sobie dostawców

#27 tomasz0859

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:
  • Locationpomorskie

Napisany 06 cze 2011 - 22:31

I tak i nie.
są komitywy jak wszędzie  >:o

#28 biedron

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 06 cze 2011 - 23:24

jeszcze jest tak, że najpierw konkurencyjna mleczarnia przyciągnie wysoką ceną, ale potem zaczynają się schodki... w dół, poniżej poziomu z tej poprzeniej

#29 skoczek

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 07 cze 2011 - 20:34

To tez czesta praktyka:))...
Tomaszu to takie nieformalne umowy ustne prezesów..w ten sposób sie bronia przed odpływem dostawców....no i maja wiekszy wpływ na cene..przynajmniej u nas tak jest...stosuje to wiele mleczarni...a podbieraja tym których nie lubia...windujac własnie cene....a potem w dół:o)

#30 biedron

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 08 cze 2011 - 06:22

Takie zmowy są nielegalne oczywiście. Jeśli tylko odpowiednie organy by się chciały tym zająć, to mieliby kłopoty. Tylko najtrudniej byłoby cokolwiek udowodnić.

#31 jarki

Forumowicz

• Moderatorzy
  • 12 Postów:
  • Locationkuj-pom

Napisany 08 cze 2011 - 07:09

zmowy są prawie w każdej dziedzinie rynku
tylko jak mówisz jak to udowodnić ?
przecież kilku szefów spotkało się w restauracji przypadkiem

#32 kierat

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 08 cze 2011 - 08:13

życie pokazuje, że różne afery tego rodzaju wychodzą na jaw. Tylko przeważnie są to większe sprawy. Kto by się tam chciał zająć jakimiś mleczarniami dla rolnika?

#33 skoczek

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 08 cze 2011 - 13:41

To spotkania przy kawie albo czyms mocniejszym w swoim gronie....prezesi sie znaja bo jezdza na rózne spotkania ..zjazdy itp....to sie odbywa w cztery oczy, czesto współpracuja ze soba w ten sposób ze oddaja nadwyzke mleka...a Ci im np sprzedaja jogurty gdzyz sami nie wytwarzaja itp....sa kolegami a nawet przyjaciółmi....

#34 tomasz0859

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:
  • Locationpomorskie

Napisany 21 cze 2011 - 19:55

Mnie właściwie guzik obchodzi ( dziś he,he)czy się zmawiają czy nie.
Podejrzewam, że jak by było w Polsce max 50 zakładów mleczarskich cena by mogła pójść w górę, bo koszty stałe ( a szczególnie apanaże prezesów)  są rozłożone na większą ilość mleka. Jak mleczarnia pracuje na 1 zmianę to skąd ma wziąźć kasę na rozwój? Musi zap...ć 24 na około, przerabiając 30-40 mln miesięcznie a nie rocznie,  wtedy sobie poradzą.
Za maj miałem 1,4652 netto. Spadł tłuszcz i białko ( jakoś w lecie zawsze mam 3,75 i 3,2) i 0,005 zł straciłem na litrze. To można wytrzymać.
:o

#35 jarki

Forumowicz

• Moderatorzy
  • 12 Postów:
  • Locationkuj-pom

Napisany 21 cze 2011 - 20:32

jak to pisałeś to faktycznie już było lato :o :o

a tak poważnie to znając nasze firmy nie bardzo się zgodzę ,
myślę że duzi się dogadują a małym nie jest na rękę podbijać ceny  {tak jest z rzeźniami, nawozem i...}
a codo ilości zakładów to myślę że jakby było mniej to by się jeszcze lepiej dogadywali , tu jest najważniejszy biznes

#36 tomasz0859

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:
  • Locationpomorskie

Napisany 22 cze 2011 - 18:29

Jarki chyba się mylisz.
W interesach nie ma kumpli.
Dogadywać się mogą między sobą i owszem, ale z tego co ja widzę od kilku lat jest walka o klienta.
Jak zmieniałem mleczarnię w kwietniu to ta sama firma w dwóch różnych oddziałach dawała różną cenę. One się rozliczają samodzielnie. Ucieczka mleka, a ja mam koło 800 tys w roku to nie w kij dmuchał. Może fakt, nie zawracają sobie zbytnio głowy tymi co maja do 100 tys limitu, ale jak mają takich 100  :o to już nie do pogardzenia

#37 jarki

Forumowicz

• Moderatorzy
  • 12 Postów:
  • Locationkuj-pom

Napisany 22 cze 2011 - 19:53

Tomasz ja znam Twój przypadek i nie dziwię się że o Ciebie{Twoje baryłki mleka} mleczarnie walczą  :o
ale co z mniejszymi oborami  :o
ps.dobrze że napisałeś ile sprzedajesz bo to  wyjaśni sprawę 

#38 tomasz0859

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:
  • Locationpomorskie

Napisany 23 cze 2011 - 20:13

Odpowiedzią na niskie ceny, na dziś są Grupy producenckie. U nas w Pomorskim są już chyba 3 a czwarta się wiąże.
Z tego co się orientuję z rozmów z innymi, ich cena mleka nawet przy odstawie 15 tys miesięcznie wzrosła z chwilą wstąpienia do grupy często o 20-30 groszy. Dobrze by było się skontaktować z tymi grupami, oni by najlepiej powiedzieli co i jak. Jak ktoś by chciał telefon kontaktowy na jedną z grup - służę numerem na skrzynkę

#39 jarki

Forumowicz

• Moderatorzy
  • 12 Postów:
  • Locationkuj-pom

Napisany 24 cze 2011 - 08:36

nie wiem jak w mleku {w mojej okolicy jest mało }
ale w trzodzie to grupy się rozpadają {brak zaufania}
u nas tak długo zakładaliśmy aż świnie wyginęły  :o

#40 tomasz0859

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:
  • Locationpomorskie

Napisany 07 sie 2011 - 13:05

Za lipiec średnia płacona w kraju to trochę ponad 1,19 zł/litr
Ja dzięki umowie mam 1,24 przelicznik więc dostaję 1,47.
Pomyślcie na grupami producenckimi. U nas w pomorskim jest ich chyba już ze 4, Z tego co wiem to mają kasę podobną do mojej mimo, że odstawiają wiele niej mleka.
Kontakt na jednego z przedstawiciela takiej grupy mam, służę pomocą.

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników