biedron

Własna żywność :)

679 postów w tym temacie

Weź od Romana to będziesz zaskoczony różnicą,a smalec to psowi można dać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mnie uczyli,że teraz jest sól peklowa żeby się nie zatruć-

tzn.nie zjesz czystej soli peklowej,bo ją zwrócisz.

Kiedyś się saletrę kupowano w drogerii i sypało "na oko".

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nie używam od lat zwykłej soli, czyli chlorku sodu, tylko himalajską i morską, czasem kamienną. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

"Dla zrównoważenia, a nawet zastąpienia azotynu sodu można dodać kwas askorbinowy, czyli witaminę C. Kwas askorbinowy nadaje mięsu czerwony kolor i redukuje szkodliwe substancje. "

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

@jarki, pszenicę masz swoją, świnia w piwnicy pewnie też ;) to i zakupów robić nie trzeba. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Pszenica na makaron,groch i świnia na grochówkę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ta cała sytuacja spowodowała że postanowiliśmy spróbować 

Kiełbasy miałem zamiar od dawna robić i na pewno będziemy robili 

Natomiast chleb to sami jesteśmy ciekawi jak długo wytrzymamy ;)

Mam nadzieję że lenistwo nie weźmie góry :D 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dasz radę. My coś ok dwóch lat robimy swój. Chleb kupuję dla psa ;) 

Dziś będę krakowską pakować w osłonki, bo się boczek kończy. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Chleb pieczemy od czasu jak zobaczyłem kolejki z czasów PRL-u 

Przez ten czas doszliśmy do super przepisu z zakwasem to jest inna inszość

Jeśli o kichy chodzi to słoikowa bajeczna za każdym razem lepsza 

Wędzona do poprawy (kwestia wędzenia i wędzarni) to opanuję z czasem

Przepis jest ok bo biała niebo w gębie :) grubych jeszcze nie mam w planach 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Grunt to wiejska nuda i pomysły na zabicie czasu.

ALE 20 lat minie szybko-na razie w pośpiechu pampersy zamiast córce,prosiakowi chciałem założyć.:)

@jarki-wędzarnia z beczki NIE.lepiej pomurować

Edytowano przez Pałuczanin81

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jak murowaną to tylko taką z prawdziwego zdarzenia ładną z grillem 

To raczej nie wchodzi w grę jestem na etapie pomysłu na przenośną drewnianą

Się rozłoży wyniesie i porządek, beczka to przejściowy pomysł problem równa temperatura

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
4 godziny temu, Pałuczanin81 napisał:

Jestem na diecie!

Jestem na trzech, a i te czasem ledwo mi wystarczają ;) 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Liczyłes koszty pieczenia chleba,w piekrniku pieczesz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

1,5kg mąki + 300g zakwasu daje prawie 2X 1,3 kg pysznego chleba 

Reszta to trochę cukru sól i dodatki jak chcesz pestki dyni słonecznik mak 

Prąd na taryfie - godzina dwadzieścia przy 190°C 

 

Aby przyspieszyć przygotowanie można dodać 1/3 dawki drożdży 

Z dwóch dób na samym zakwasie całość można zakończyć w dwie godziny 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 13.10.2020 o 06:26, Pałuczanin81 napisał:

Puławiaki ubijane u Olewnika

trafiają wprost na osobne stoisko tylko,że w tym markecie

Czyli chcąc kupić mięso świni rasy Puławskiej najprościej jest iść do auchana?

Ja w tym właśnie markecie dużo kupuję ale inny asortyment ;) 

Mięso nawet mi przez myśl nie przeszło 

 

Ps. @Marecki dzięki za rady :) szynki palce lizać ;)

Czas spróbować przygody z podrobami 

Edytowano przez jarki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Podobno tam sama rąbanka.

Kiełbasy u Zawistowskiego.

Kotlety w Ostromecku.

@jarki jak trafisz do Oszołoma to spisz PROSZĘ chociaż ceny do porównania ze zwykłymi.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Szczerze mówiąc w marketach to ja stoiska mięsne raczej omijam 

Ale jak będę i mi się przypomni to zerknę 

Jeśli chodzi o domowe wyroby to już sporo tego zrobiłem 

Ale dzięki Mareckiemu unikałem wielu błędów DZIĘKUJĘ 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!


Zaloguj się