biedron

Własna żywność :)

679 postów w tym temacie

Co to za "flaki" z kury :D 

Flaki powinny być bydlęce jakby ktoś nie wiedział ( rolnicy z której części ?) ;)

Podobno z wszystkich czterech są jadalne dopuszczalne również wieprzowe 

Ale @Marecki nie z kury trzymaj chłopie fason bo Cię zbanuję za herezje 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie już takie są najlepsze. Oczywiście z żołądków, jak to flaki. Są takie dobre, że nawet banana dla nich przyjmę ;) 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

W tytce kupuję doprawioną mieszankę z przewagą wieprzowych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wątrobiana jest lepsza niż się spodziewałem 

Chciałem w miarę możliwości żeby była chuda 

Mogłem jeszcze więcej rosołu dolać, następnym razem 

 

15 minut temu, jarki napisał:

Boczek 12,50

Pachwina 9,80

Wątroba 4,50

Taka wątrobianka z musztardą to tanie żarcie 

Edytowano przez jarki
Musztarda ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

No @Marecki zjadłeś zapasy zimowe ;) 

Dziś rozpocząłem rytuał który się zakończy pod koniec przyszłego tygodnia :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Tyle ich wtedy zrobiłem, teraz też czasem z tęsknoty jakiś kawałek się do dymu wsadzi, że do jesieni pewnie tego wystarczy ;) Chyba ze trzy tygodnie nic nie wędziłem i już znowu zaczyna tego brakować, ale czasu nie ma. Czasem tylko zdążę przy garnku postać... 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Słoikowej to Ty wcale nie robisz? 

U nas jest wręcz uwielbiana podobnie jak wątrobianka ostatnio 

Teraz będą szynki karkówka schab i boczek (do kuchni) z dymu 

Myślę nad watrobianką wędzoną ale w sztucznym flaku czy to ma sens?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Słoikową czasem zrobię, mieloną lub krojoną. Ale wolę z dymu. Sztuczny flak, to masz na myśli osłonkę bydlęcą, czy folię? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

To jak najbardziej. Nie jest łatwo, bo jest grubsza i dym dłużej dochodzi, ale efekt powinien być. Krakowską robię w 6 i jest dobrze dowędzona. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Cholera zmienili pogodę ma być zimno pod koniec tygodnia 

Mięcho w garze a jeszcze dłużej niż tydzień nigdy nie trzymałem 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Na jajko zalewę robisz?

U mnie zawsze chrzęści sól w zębach i nic się nie psuje wg mamy przepisu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jako takiej zalewy nie robię ja robię mieszanym sposobem 

Niby na sucho czyli wszystko do michy i obtaczam nacieram mięso 

To jest sposób na sucho ale po dobie okazuje się że za mało wody puści 

Więc zawsze dolewałem takiej typowej przegotowanej solanki 10% 

Teraz od razu wlałem tak na oko żeby było przykryte mięso 

Z ilością obtaczanie soli nadal eksperymentuję 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nie trzymałeś nigdy dłużej, bo Cię palce do wędzenia swędziały :) Teraz masz okazję wreszcie podtrzymać dłużej, nie zmarnuj tego ;) chociaż 10 dni. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wątpię że wytrzymam dłużej niż tydzień bo to nie wina palców :D 

Sierść mi zmarznie ale to jest silniejsze ode mnie ;) 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jasne, tak se tłumacz ;) Jedź do lasu i zapomnij o mięsie. Na ognisko weź kawałek i wystarczy :) 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ale za to jak się rzucisz-niczym jaskiniowiec.

Mnie się kończą kiełbachy i pasztetowa.Zostaje tylko kaszana.

Jedno jest pewne nie wymieszam puławskiej z żadną WBP albo PBZ.

Mięso bez efektu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

@jarki, kup se na te parę dni coś ze stonki, taką wędzonkę w folii ;) A poważnie to lepiej peklować dłużej, niż za krótko Wytrzymasz jakoś, jajka jedz ;) 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Sprawdzam stan solanki czy marynaty nie wiem jak to nazwać ?

Dziś obracałem to zapach cudowny smak zalewy też OK 

@Pałuczanin81 zrób sobie wątrobiankę jeśli lubisz moja jest palce lizać 

Jaki jest efekt wyrobów z łaciatek w porównaniu z PBZ itp. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wyroby to w kierunku "polskiej".Ale schabowe i szynki marmurkowe,boczki a'la słoninka.

Oprócz wybrzydzaczy mam kilku koneserów.

Ale poczekaj do jesieni to Ci sprzedam grochowo-makuchowe,bo teraz to serbski koncentrat nonGMO.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!


Zaloguj się