Skocz do zawartości

Ceny paliw

35 odpowiedzi na ten temat

#21 pol0128

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 24 mar 2011 - 17:03

dziś dzwoniłem 4,87 brutto jaja sobie robią na carefour stacji 4,74 chyba lepiej kupić na stacji niż hurtowo ;D) a gość z hurtowni mówi tak jest bo są duże skoki w hurcie i taniej nie sprzeda porażka:)

#22 czarko

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 26 mar 2011 - 09:12

Obłęd,u nas już 4,99  >;D

#23 m@ciej

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:
  • LocationMazowsze

Napisany 02 kwi 2011 - 05:53

O zgrozo cena jest pow 5 zl , Mam nadzieje ze przełamię się lobby  paliwowe i wejdzie  alternatywa dla ropy  ;D

#24 wiatr

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 15 maj 2011 - 16:50

Ropa powyzej 5zl.Mysle ze taniej nie bedzie. A Wy jak sadzicie?
Człowiekowi do życia potrzeba niewiele, reszta jest na pokaz.

#25 jarki

Forumowicz

• Moderatorzy
  • 12 Postów:
  • Locationkuj-pom

Napisany 15 maj 2011 - 17:08

ja sądzę że powoli trzeba pomyśleć o zamiennikach  :o
"Głowa do góry,najgorsze jeszcze przed nami"

#26 Agrotechnic

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 18 maj 2011 - 08:58

No właśnie. Trudno spekulować jak to będzie w przyszłości z cenami. Cena ropy spadała, a u nas 5 zł jak zaczarowane na dystrybutorach.

Ciekawe jak wygląda sytuacja w Józinku. Tam już kilka lat temu zrobiono pierwszy krok w stronę biopaliw. Tutaj więcej info: http://www.farmer.pl...wie,8147,0.html

A jak wiadomo, nie jest to jedyne rozwiązanie, chociaż chyba jedyne najbardziej prawdopodobne, ponieważ zanim ogniwa wodorowe wejdą do użytku, to jeszcze trochę czasu minie :o

Agrotechnic facebook
Agrotechnic - portal maszynowy
www.agrotechnic.pl - mechanizacja, maszyny, motoryzacja
Dodany obrazek

#27 jarki

Forumowicz

• Moderatorzy
  • 12 Postów:
  • Locationkuj-pom

Napisany 18 maj 2011 - 10:44

własne bio to by było super  :o
mnie chodziło o zamienniki typu czerwonego :o mam kolegę co to wozi i mówił że zainteresowanie wzrasta 

#28 gruber

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 20 maj 2011 - 10:13

po ile chce ten zamiennik mam nadzieję że bez papierka.

#29 jarki

Forumowicz

• Moderatorzy
  • 12 Postów:
  • Locationkuj-pom

Napisany 20 maj 2011 - 12:23

nie mam pojęcia bo od kilku lat nie używam tego specyfiku  :o

#30 tereska

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 19 sty 2012 - 09:28

Zobacz postjarki, o 18 maj 2011 - 10:44 , powiedział:

własne bio to by było super :o
mnie chodziło o zamienniki typu czerwonego :o mam kolegę co to wozi i mówił że zainteresowanie wzrasta

po tych podwyżkach i przy 95 groszach zwrotu chyba zaczniemy ponownie jeździć na oranżadzie
i tu pytanie ile więcej ciągnik spali tego specyfiku ;)
i co dzieje się z traktorem ???

#31 kierat

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 19 sty 2012 - 09:42

spalanie podobne, z ciagnikiem nic się nie dzieje (przynajmniej u moich znajomych tak było w ciągnikach zasilanych zwykłą pompą rzędową). Ma ktoś doświadczenia z tym przy common rail?

#32 MaciejCz

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 19 sty 2012 - 15:39

6 zł kosztuje już w niektórych miastach. Może i są to jedne z najniższych cen zA ON w Europie, lecz spójrzmy na zarobki. U nas średnia krajowa wypłata to 451 euro, a np. w cudownej Grecji, której przecież bogaacze Polacy pomagają średnia to 935 euro. A ropa droższa może o 10 czy 20 gr. I co teraz powiecie ...?

#33 west

Świeżak

• Moderatorzy
  • 0 Postów:

Napisany 19 sty 2012 - 16:16

Dodaj do tego fakt że w Grecji mają najwyższe dopłaty bezpośrednie w całej UE, a we Francji np jest specjalne paliwo rolnicze barwione bez limitu na ha i do tego o połowę tańsze od zwykłego ON

#34 jarki

Forumowicz

• Moderatorzy
  • 12 Postów:
  • Locationkuj-pom

Napisany 19 sty 2012 - 18:58

Zobacz postkierat, o 19 sty 2012 - 09:42 , powiedział:

spalanie podobne, z ciagnikiem nic się nie dzieje (przynajmniej u moich znajomych tak było w ciągnikach zasilanych zwykłą pompą rzędową). Ma ktoś doświadczenia z tym przy common rail?
byłem ostatnio u jednego rolnika co jeździ na opale {c-360} robił remont silnika strasznie dużo nagaru było na głowicy,gniazda też wyrerane i wtryski podobno lały
ale cena kusi ???

#35 m@ciej

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:
  • LocationMazowsze

Napisany 20 sty 2012 - 09:34

Ja jestem zdany tylko na on z CPN-u nie chce ryzykować naprawy po prostu to się nie opłaca na dłuższą metę bo remonty są bardzo drogie
I nie myślcie sobie ze jestem rozrzutny oszczędzam po przez odpowiednie dobranie maszyn do ciągników oczywiście w miarę możliwości ,
łączenie jak największej ilości sor pola orane pod zasiewy uprawiam za jednym przejazdem itd.

#36 prokamil

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 4 Postów:

Napisany 31 sty 2012 - 15:42

W dobie kryzysu rolnik musi oszczedzac co do opału to moge sie sprzeczac ja jezdziłem na opale c 360 3p przez 13 lat i dopiero robiłem pompe ale nauczyłem sie jednego opał 200 l + 5 l oleju jadalnego i do tego jak lałem 50 opału do zbiornika to 10 polskiej czy ukrainskiej ropy i było dobrze teraz mieszam polska z ukrainska i jest dobrze. co do biopaliwa nie mam zaufania zwłaszcza do comon rail i pomp rotacyjnych co sa w silnikach perkinsa ktore charakteryzuja sie małym spalaniem. zatankowałem raz bio i nie mogłem zasias a w samym siewniku nie jest ciezko. a co do zwrotu podatku to smiech akcyza 18 gr podniesli a nam dali 10 gr. smiech

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników