Zaloguj się, aby obserwować  
Obserwujący 0
jarki

woda do oprysków

97 postów w tym temacie

adiuwantami np. ProAqua z Intermagu lub podobnymi. Pomysł z mocznikiem nie trafiony i nie ma sensu się to bawić, nic to nie da. Kwasek tani i robotę zrobi tylko trzeba znać proporcje do "swojej" wody 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja też daje Proaqua ale mniejsza dawka 100ml/m3 bo mam wodę średnio twarda, jeśli biorę że studni wodę. Jeśli z ,,jeziorka" to nie daje nic bo jest miękka 

Edytowano przez lokizom

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

<75- bardzo miękka

75-150-miękka

150-300 średnio twarda

300-500 twarda 

>500 bardzo twarda

Dwa mierniki po 50zł i łatwo z mierzyć  pH itwardość

Gorzej jest jak się doda . np. bor to choćbyś nie wiem jak zakwasił wodę to i tak będzie 8 pH

Z twardością jest jesze gorzej wystarczy cokolwiek dodać i miernik szaleje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Czyli generalnie w większości oprysków można sobie poradzić 

Problem pojawia się w rzepaku gdzie często do każdego zakupu idzie bor 

Wrócę do zbóż czy te minimalne ilości boru które w standardzie też tak wpływają 

@ansu podzielisz się swoimi doświadczeniami z kwaskiem ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ktoś kiedyś zalecał bor do fungicydów w zbożach.Mnie woda się w żel zamieniła

i problem był wyparskać.Z 200L WYCHODZIŁO 140l/ha.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

odkąd było powiedziane na temat boru w zbożach na seminariach TA i potwierdzone dodatkowo w papierowej wersji Farmer dodaje do każdego zabiegu na grzyba. Nie wiem czy tym sposobem mam wyższe plony, ale te dodatkowe 50 gram boru na ha przy czasami kosztach fungicydów rzędu 200 zł i więcej to można powiedzieć żadne pieniądze.

@Pałuczanin81 jeśli mieszasz bor + fosfor to by wyjaśniało przyczynę zapchania filtrów 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Te małe ilości boru zwykle w postaci boroetanoloaminy nie stanowią problemu 

Ale problem twardej wody jest powszechny również u mnie 

Potrzebne jest tanie rozwiązanie sprawdzone 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

To co wtedy zaszła za reakcja,że wyparskać nie mogłem?

Pod koniec nie dodałem boru i wyszło dobrze.

Dziś cała piwnica baniek i nie mam odwagi stosować nawet w burakach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

@Pałuczanin81 to aż dziwne co opisujesz. A spróbuj wlać sam bor w maksymalnej dawce zalecanej wg etykiety i zobacz czy coś dzieje. Inaczej się nie dowiesz jaka jest przyczyna 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

to już nie wiem. jeszcze jest opcja taka że fungicydy które stosowałeś łącznie z borem miały np oznaczenie EC lub inne które nie tolerowały dużej ilości boru.  tutaj mógł wystąpić problem 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mala prosba, moze byc pomocna dla wszystkich uzytykownikow.

Ma ktos zestawienie jakie PH jest najlepsze dla danych substancji aktywnych?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Tu należy wspomnieć też o zmiękczeniu wody więc kondycjonery oraz adiuwanty 

Problemem wody twardej są reagujące z substancjami sole wapnia magnezu 

Ważny jest też czas dany na reakcję od mieszania do końca wykonania zabiegu 

Wielu podobno stosuje siarczan amonu a nawet saletrę myślę że lepiej chyba RSM 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Chwasty PH 6-7, sulfonomoczniki powyżej 7

insektycydy i fungicydy 5,5-6

Edytowano przez miwigos
1 osoba lubi to

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!


Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  
Obserwujący 0