damian9871

Odmiany godne polecenia

43 posts in this topic

nikt się nie chce pochwalić. będę pierwszy, zbiór 2013 10 25 - 27 kl.gleby III - V odm. multitop śr.plon z całości 12 t. 1ha wil. na granicy 30%

witam, no i mamy znowu styczeń i odwieczny problem jaką kukurydzę wybrać żeby było ładnie i dużo po skoszeniu. w zeszłym roku siałem konesera ze smolic i albo nie trafiłem z ziemią albo z pogodą, bo niby rośliny rosły ale były jakieś wątłe i w tym roku coś muszę zmienić.... może coś poradzicie.......

ja sieję co roku Opokę i ostatnio Legiona ze Smolic i nie narzekam. Opoka może nie najnowsza ale pewna i sprawdzona. W tym roku Legion niby na oko się nie różnił od Opoki, ale już w masie zwiezionej z pola była lekka różnica na korzyść Legiona. Chciałem kupić na ten rok jeszcze Bogorię też ze Smolic ale już brakło nasion :( I mam zamiar jeszcze coś sprawdzić tylko jeszcze nie wiem co. Zastanawiałem się nad Pioneer'em PR39H32 i Ułanem ze Smolic.

Zastanawiam się nad wprowadzeniem w moim niewielkim gospodaqrstwie 40 ha uprawy kukurydzy pod sprzedaż z przeznaczeniem na paszę. Jaką odmiana w tym wypadku przyniesie najkorzystniejszy plon? Zakładając, że będzie to odmiana mało wymagająca pod względem jakości i klasy gleby.

Witam. Czy ktoś może mi coś powiedzieć o odmianie Delitop? widziałem że w grenie dali obniżke na nią i zastanawiam się czy nie kupić jej na kiszonkę dla bydła. sprawdzi się na slabsze ziemie?

Panowie-polecacie jakąś odmianę NA ZIARNO?

@witch5 to faktycznie 230 dni wegetuje do zbioru-czyli jak przesieje to zbior-grudzień!

Pauczan , co się boisz. Na wiosnę ci trochę zeżrą, potem zejdzie zboże, kuku na kiszke i nie będziesz musiał zbierać.

Zasiać chcesz 180?

Oj Pauczan , Pauczan . Liczba FAO nigdy nie określa a właściwie inaczej powiem . Nigdy nie jest równa   liczbie dni wegetacji . Sądzisz że że odmiany o Fao 270 wegetują w Polsce przez 270 dni w roku ??? To trzeba by było wysiewać chyba tak jak rzepak i zbierać w przyszłym roku . 

ziarnówka przetestowana przeze mnie to tak jak @witch5 napisał Pioneer 8400, ale polecam również Pionier 8523 na lżejsze kawałki

To do kiedy to ma rosnąć-jak posieję za 10 dni

Jestem kompletny laik jeśli mowa o kukurydzy ale nadal jest problem z rzepakiem

Powiedźcie mi czy można w Kuj-pom zasiać bardzo wczesną 

Wiem że jest FAO i tyle 

@jarki
QQ dzieli się na dwa typy o ziarnie:
FLINT - można ja siać wcześniej, potrzebuję temp. gleby około 5 stopni, ale za to na jesieni wolniej oddaje wodę z kolby, 
DENT- temp. ok 8 stopni, na końcu wegetacji szybko oddaje wodę, znam przypadek jak dent w ciągu dwóch dni oddał 4,5% wilgoci, większy potencjał plonowania 

Kolba typu;
FIX - cały swój potencjał wzrostu maja zakodowany w genach, w warunkach niekorzystnych nie dostosowują się do otoczenia i reagują spadkiem plonu

FLEX - dostosowują się natomiast do warunków glebo-powietrznych, wykorzystują cały swój potencjał, a w stresie czy np. słabej obsady, pozostałe rośliny bardzo szybko wykorzystują dodatkową przestrzeń, wodę itp i budują znacznie większą kolbę 

Czyli DENT+FLEX ?

Siew aż "mlecz" zakwitnie ?

Edited by jarki

ja patrze na "mlecza"  wtedy jest idealny termin, u mnie wypada zawsze w okolicach 15 kwietnia ale mam znajomego co sieje w pierwszym tygodniu kwietnia. On QQ a inni buraki

Dzięki dzięki ciągle się zastanawiam czy siać qq 

Napiszcie jeszcze o tym FAO 

Czy wczesne czyli niskie FAO koniecznie znaczy mniejszy plon 

Czy może jednak warto kosztem plonu zyskać na wilgotności i stanowisku dla pszenicy 

I tak i nie.wszystko zalezy od temp. i przebiegu pogody.generalnie wyzszego fao jak 240 w kuj-pom nie polecam tak samo jak polskich odmian.

Wybieraj sposrod euralisa dekalba pioniera

10 godzin temu, jarki napisał:

Dzięki dzięki ciągle się zastanawiam czy siać qq 

Po co ci to?  

Dnia 6.05.2017 o 08:05, Pałuczanin81 napisał:

Panowie-polecacie jakąś odmianę NA ZIARNO?

Decyzja zapadła sieję po burakach cukrowych zamiast mięszanki.

W takich warunkach po burakach to było pszenicę siać 

Ale skoro zapadła to idziesz w koszty usługi