pasio

Groch i peluszka

1,938 posts in this topic

2 tysie nakładu są , jak skarmisz do świń i zastąpisz nim drogie białko to OK , jak byś miał sprzedć po 1500 , bo nikt więcej nie da, to zostanie 2,5 tysia , rok temu nie było nawet 3 ton w tym może do trzech dobije, bo strąk troszke dłuższy , ale mało ich bo 5-6 i teraz schną, upali dół i koszenie będzie znów tragiczne, szkoda kombajn niszczyć za drogi sprzęt

Edited by miwigos

Groch w przeliczeniu na bialko zazwyczaj jest warty polowe ceny sruty sojowej. Aktualnie jest warty do 1600 zl netto, nie wiecej. Dla mnie tez bo jak mam dac drozej to wole kupic srute sojowa. 

Plus dla mnie jest taki ze plodozmian, doplate do poplonu moge jeszcze wziac prawie 900 zl i doplata do straczkowych.

Jak mam zrobic 4-6 ton zyta hybrydowego to lepiej nawet wyjdzie ten groch.

Tutaj takie ziemie ze musimy liczyc koszta, nie porywac sie z motyka na slonce i naprawde jest duzo wiecej kombinowania niz na dobrej ziemi. 

Nie wiem czy u Ciebie nie lepszy bylby nawet bobik. Wiem ze chlopaki pod Puckiem robia nawet 6-7 ton bobiku

@lokizom a na jakiej klasie uprawiasz groch? jakie podglebie?

Nadawali na piatek/sobote spore opady deszczu, teraz juz wycofane

880 zl. Moznabylo w tym roku wejsc tylko na 2 lata. Deklarujesz ilosc ha do poplonu na 2 lata. W drugim roku mozesz miec +/-15% powierzchni zadeklarowanej. Wczesniej byly to zobowiazania na 5 lat. Jak ktos sieje jakiekolwiek jare to jest latwe 880 zl

Podglebie piaszczyste zazwyczaj. Gleby IV-VI. Mniej wiecej po rowno kazdej klasy

Edited by lokizom

wlicza sie, tylko musisz zasiac poplon do 15 wrzesnia, a pierwszy zabieg 1 marca

Czyli program dla mających trzode, co skarmiaja własnym zbożem

@lokizom W tym roku czy w poprzednim na dwa lata W przyszłym roku nowe zasady?

W tym roku na dwa lata mozna bylo wejsc. W zeszlym chyba tez na dwa lata. Teraz juz za pozno, wnioski byly do maja

Jakieś nowości odmianowe?Ekoschemat + dopłata do strączkowych to niech ten rzepak za 7 tys. sobie wsadzą!

No kto tu jeszcze uprawiania groch lub peluszkę ? 

Ja już nie uprawiam ale mam wrażenie że przybywa upraw 

Też nie uprawiam,ale kolejny rok za darmo rzepaku nie posieję.W okolicy brak upraw i ofert sprzedaży. Rolnicy rzucili się na buraki cukrowe.

Edited by Pałuczanin500+

Buraki za rok stanieją, a w tym może zarosną chwastami, kto nie posiał to znów pada, na ekoschematy i strączki nie liczył bym, skąd wiesz co będzie z rzepakiem , pszenica jest po 1000 , do żniw może być po 1400, tetaz nic nie idzie przewidzieć , dziwne czasy nastały, 

Ci co wytrzymali z maciorami  to odkuli się, zostało ich mało

1 person likes this

Na swiniach tak zawsze było. Jak przetrwa się kryzys to potem przychodzi nagroda. Tym razem poglowie zredukowane aż za mocno i teraz takie braki towaru jakich nigdy nie było jeszcze. Jeśli koszty spadają a za takie malego warchlaczka mozna dostac 600 zł to o czymś to świadczy.

Co do zboz to jak Putin nie zablokuje korytarza to pszenica w zniwa blizej 800 zł niż 1400 będzie. 

A rzepak to cena jeszcze wróci ponad 3 tys ale raczej nie do końca 2024 roku. W tym roku w sierpniu będzie posiane rekordowo mało, takie moje zdanie. I to przełoży się później na cenę pewnie

Z grochu też delikatnie wyszedłem, trochę mieszanki str-zbozowej zrobilem pod ekoschemat zróżnicowana struktura upraw. Od przyszłego roku będę przechodził pola drugi raz grochem

Edited by lokizom

To masz dość długą rotację/płodozmian

U mnie jest przerwa dwuletnia a był co trzy lata

Teraz pola są raz przeorane ale brak mi motywacji do grochu 

Za czesto miałeś groch, niewskazane

@lokizom zróżnicowana struktura upraw , na moim terenie nikt w to nie wchodzi , bo 20 % strączków to strzelanie sobie w kolano

Edited by miwigos

Nie musi być 20% straczkow, może być właśnie 20% mieszanki str-zbozowej a mi groch w jeczmieniu nie przeszkadza

@miwigos tak dokładnie pisaliśmy o tym, choroby choroby 

Nawet zgorzel siewek się mocno pojawił zrobiło się bez sensu 

Większość bez hodowli to po co strączki ze zbożem, ci co zostali to kontrakt, albo maja swoje zboże

Mieszankę zbożowo-strączkową raczej trudno dobrze sprzedać

Co nie znaczy że naszym ziemiom nie są potrzebne strączkowe 

Cały temat kładzie cena równa pszenicy 

Edited by jarki

Na moich glebach trzeba brać pieniądze za takie cos bo tutaj nie ma szans na 10 ton pszenicy.

900 zł za międzyplon pod taka mieszankę, 300 zł za zróżnicowana uprawę przez to jeszcze do każdego hektara. Dla mnie to jest sporo. 

Wszyscy u Ciebie mają inwentarz i sieją mieszanki strączkowe, gdybyś żył z pola inaczej byś myślał