pasio

Groch i peluszka

1,938 posts in this topic

Sieje się to co daje najlepszy wynik ekonomiczny, u mnie nie jest to pszenica. Mam wrażenie że próbujesz sugerować ze z pola bym nie przeżył? Co prawda jest to jedynie 10-20% moich przychodów ale też generuje corocznie zysk

A strączki uprawiamy z myślą dlugoterminowa a nie liczymy tej uprawy tylko pod kątem jednego sezonu 

Edited by lokizom

Nie zrozumiałeś mnie chyba , gdybyś miał tylko ziemie , bez hodowli , to byś tej mieszanki nie siał , gospadarstwa co robią bezorkowo i zbierają słome , nie skorzystają z ekoschematu uprawa bezorkowa , zostanie im jedynie obornik, gnojowica , jak trzeba będzie robić zdjęcia to podziękują i zrezygnują z dopłat

10 godzin temu, lokizom napisał:

A strączki uprawiamy z myślą dlugoterminowa a nie liczymy tej uprawy tylko pod kątem jednego sezonu 

Dokładnie kto myśl żyć z tego powinien uwzględnić wzbogacanie gleby 

Prawda jest taka że jedynie strączkowe w naszych warunkach to dają 

A już przy uprawie bez obornika wydaje się koniecznością 

17 godzin temu, miwigos napisał:

Nie zrozumiałeś mnie chyba , gdybyś miał tylko ziemie , bez hodowli , to byś tej mieszanki nie siał , gospadarstwa co robią bezorkowo i zbierają słome , nie skorzystają z ekoschematu uprawa bezorkowa , zostanie im jedynie obornik, gnojowica , jak trzeba będzie robić zdjęcia to podziękują i zrezygnują z dopłat

Trochę odbiegnę:to kiedy ta słoma ma być zostawiona?PRZED czy PO uprawie bezorkowej?

Przed uprawą, wogóle obecny system ekoschematów jest pjewany, mamy poloczęnie roku od zasiewu do zbioru z rokiem kalendarzowym

Macie Panowie groszki w tym roku ?

Z wiosny wyglądały rewelacyjnie jak sobie dziś radzą?  

Bardzo mało ich widać , te o są to kiepskie, niskie , nie mają siły zakwitnąć, co rok ich mniej

Danko Sobiejuchy wspólnie z Wackiem organizuje "Dzień Pola" dnia 20 czerwca 2023 To się napatrzę,jak co wyschło na Pałukach.

W moim rejonie upraw grochu przybywa z roku na rok

Tegoroczne zapowiadały się rewelacyjnie niestety to już nie aktualnie 

Jest jeszcze groch w strąkach jak ktoś nie zdążył z kombajnem?