jarki

Nawożenie rzepaku

1765 postów w tym temacie

Przyszła analiza na min. N  Tu gdzie dałem w grudniu 130N wyszło.

30cm 70.6N    60cm 35,1N

Na kontroli bez nawożenia.

30cm 27N  60cm 31N Próbki gleby 2 x powtórzone

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Od podania azotu do dnia pobrania prób ,w miarce było 65mm.

Miarkę mam zrobioną z dziurawego deszczomierzu, 

w łożoną  na 5-cio litrowy pojemnik po śor.

Tylko nie wiem jak to zmierzyło śnieg.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Coś rzepak pobrał jeszcze, zakładam że maks 20N. Ale i tak 60 N brakuje

Edytowano przez lokizom

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Azot był podany w grudniu czyli rzepak cudów nie pobrał 

Druga sprawa raczej się nie wypłukał bo głębiej mało go 

Może poszedł do atmosfery, jaka forma azotu i jakie warunki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mocznik z inhibitorem jesienią na dobrych glebach gdzie wiosną ciężko wjechać moim zdaniem się sprawdzi. Jak najbardziej. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A jakie sa straty azotu z saletry, jesli przez 2 tyg spadlo 1 mm opadu? Macie jakies artykuly?

Orientujecie sie moze jakies sa straty z poli 6 innych npk, zastosowanych bez wymieszania z gleba i bez opadow?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

W tej chwili ziemia jest mokra ,przymrozki w nocy, nawet mrozy , więc straty są minimalne ,można powiedzieć że nie ma strat

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

bakterie zjadły azot. spodziewałem się lepszych wyników na azot mineralny. Ale bardzo pouczające doświadczenie, których Nam brakuje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ogólnie mała ilość azotu nie jest zaskoczeniem po ubiegłorocznych plonach 

 "bakterie zjadły azot" @przem   możesz to rozwinąć ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

@jarki  forma azotu to RSM30  ilość 135N 1ha

Straty są zawsze. A czy teraz jak dajemy nie ma strat?

Bakterie aż tyle chyba by nie zjadły

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Raczej chodzi mu o to że były wysokie plony, tzn. że było stosunkowo więcej słomy. To z kolei przekłada się na to że więcej ,,energii" musiało zostać włożone na to aby rozłożyć tą słomę. A do tego procesu potrzebne jest ,,papu" czyli N. Dla mnie to jest jakieś wytłumaczenie części ,,znikajacego" 80 N. Zakładam ogólnie że z brakujących 80N: 20N zjadł rzepak, 30 N zostało wymyte głębiej, 10N ulecialo do atmosfery a resztę czyli 20 N poszło na rozkład nadmiarowej ilości słomy

 

Edytowano przez lokizom

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Było już zimno więc procesy glebowe bardzo ograniczone 

Druga sprawa azot zawarty w związkach organicznych jest liczony 

Mało tego ale nawet do 99% całkowitej zawartości N to materia organiczna 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Liście rzepaku mają ciemniejszy  kolor, jakby w lepszej kondycji .

W zeszłym roku na poletkach była większa różnica ( nawet Stevie  Wonder by rozróżnił )

Na kontroli jest N  Ale tu gdzie jest go więcej rzepak pobrał więcej.

Piszą że na jedną tone nasion 50N  Teraz wydaje mi się ,że do dyspozycji musi mieć go dużo więcej.

@miwigos Zawsze tak miałeś że na glinę mogłeś wcześniej wjechać.

U mnie od niedawna wcześniej było odwrotnie.

W tym roku jednakowo.

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bakterie zjedzą azot to i oddają jak wysr...ją albo zdechną. U mnie po nawożeniu był śnieg teraz deszcz. Najlepsze pobieranie nawozu jest na głębokości około 15cm później głębiej więc niech się przemieszcza. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!


Zaloguj się