jarki

Nawożenie rzepaku

1,779 posts in this topic

@barkas trzeba było jednak zaczekać z siewem i dać NPK 

Albo chociaż przed tymi deszczami dać szansę nawozom się przemieścić 

Trzeba nie trzeba, sytuacja wymusza różne akcje. Siew rzepaku u nas w bardzo trudnych warunkach i pod znakiem zapytania. Z tego co kojarzę to wykorzystał niespodziewany deszcz i szybko zasiał aby nie tracić wilgoci. Sam nie dałem nic azotu (oprócz tego z NPK) bo orałem i siałem na bieżąco aby zachować wilgoć z orki. A tego dużego deszczu u nas jeszcze nie było. Ma być jutro dopiero.

@barkas tak szczerze tego podkładu to tak nie za dużo, 100 ton to już coś. Siej NPK dzisiaj najlepiej, może coś popada. Najwyżej będziesz miał dobre nawożenie na pszenicę.

Nie widzę żadnego błędu w niepodaniu wogole azotu przed siewem rzepaku oprócz tego z NPK

Dokładnie nigdy jeszcze nie dawałem nic poza NPK 

A już wiele razy głowiłem się jak go zatrzymać 

Mi jakoś nie zależy na rozkładzie słomy która leży na wierzchu  niech leży do przyszłego roku 

Dziwne myślenie  i nie każdy wszystko bezorkowo robi, raczej zdecydowana większość  woli system mieszany

Ja nie daję azotu na rozkład słomy, przez kilka ostatnich lat daję mocznik przedsiewnie bo długa jesień i braki są. Teraz pewnie będę posiłkował się saletrą bo mocznik lepiej jest wymieszać jednak z glebą. Mocznik byłby zdecydowanie lepszy bo dłużej działa, mowa o tym bez inhibitora rzecz jasna.

Moze i lepiej ze w koszty sie nie pcham za bardzo, na ukrainie maja, na przyszly sezon, byc zwiekszone zasiewy rzepaku o 40%

Moze rzepak cos z organicznych pociagnie:)

2 godziny temu, ikcomas napisał:

Ja nie daję azotu na rozkład słomy, przez kilka ostatnich lat daję mocznik przedsiewnie bo długa jesień i braki są. Teraz pewnie będę posiłkował się saletrą bo mocznik lepiej jest wymieszać jednak z glebą. Mocznik byłby zdecydowanie lepszy bo dłużej działa, mowa o tym bez inhibitora rzecz jasna.

A co z różnica czy dam mocznik na słome potalerzuje i zaoram za  14 dni, czy go wysieje przed orką, ja dawałem z inhibitorem , nie chciałem strat

W ramach doświadczenia dałem 120kg

zobaczymy jak się będzie zachowywać szczególnie wczesną wiosną jak by nie szło podać albo zimno by było

za Odrą podają mocznik na jesień aby już czekał wiosną na roślinę zobaczymy jak się tu sprawdzi

Zeby czekał na wiosne to w grudniu trzeba podać najlepiej, u mnie 46 N z mocznika i 27 z Dapu

Kiedyś pod buraka poszło całe nawożenie jesienią i było bardzo dobrze

No właśnie podać tak żeby rzepak jesienią go nie pobrał

Przecież po dużej jesiennej dawce tkanki będą uwodnione 

Miałem już wielkie rzepaki i lipa myślę że powinno być 10-12 liści 

Łodyga 10mm o niskim pokroju to jest mój cel 

To jest ideał , może szyjka być grubsza 12-14 mm , będzie jeszcze lepiej

Będzie lepiej startował wiosną przy grubszej szyjce 

Ale wtedy mamy często takie dziwne nadmiernie rozkrzewienia 

Pstryknę chyba dzisiaj 100 saletry przed spodziewanym deszczem. Zimy nie widać, azot był tylko z NPK i pomału mu się kończy a ciśnie niesamowicie.

1-5 mm to sie nic nie przmieści, u mnie raczej tylko pokropi,

Edited by miwigos

Ten Twój za mały   żeby zeżarł , chyba że dostał tylko z 200 NPK i nic więcej ,no i jak została słoma to czy coś dostała N