dagmarka

usuwanie rogów

12 posts in this topic

Witam jak sobie radzicie z poskramianiem bydła? Jeśli ktoś ma jakieś poskromy orginały czy jakieś własnoróbki to byłbym bardzo wdzięczny z fotki.

za ogon i do góry na grzbiet równolegle do kręgosłupa,koniec ogona ma dotykać o kręgosłup ,oczywiście nie przesadzić i nie złamać ogonka :)

krowa będzie stała,nawet największa wariatka :)

można szyć,doić itp.

Uuuuu ja wczoraj odsadzałem jałówki od mamek i powiem ci szczeże ż o złapaniu ogona to mogłem pomażyć zledwością założyliśmy jej linke na rogi i ściągneliśmy do paśnika żeby założyć kolczyki nieszło nawt do niej podejść, muszę zrobić jakiś konkretny poskrom bo niemam zamiaru w gipsach chodzić.

Witam jak sobie radzicie z poskramianiem bydła? Jeśli ktoś ma jakieś poskromy orginały czy jakieś własnoróbki to byłbym bardzo wdzięczny z fotki.

byłem kiedyś u gościa co ma bydło to miał w przejściu zrobione z grubościennych rur było to na stałe z jakimś zamykaniem nie pamiętam dokładnie bo to z 10 lat temu

chciałabym jałóweczką usunąć rogi,czym to zrobić?widziałam coś kiedyś na allegro

Ja wypalam jak mają 3-4 tydodnie ( a właściwie wet), ale najpierw je usypiam, po co mają się drzeć. Czasami się o czymś zapomni i moi weci mają taką wypalarkę transformatorową, że i półrocznym można wypalić.

Kiedyś próbowałem gumek na starszych jałówkach, ale pozostało mi po tym eksperymencie parę "diabełków". Lepiej starszym uciąć. Owijam gumką od weków, na krzyż rogi i po 3-4 dniach wet obcina je piłką

chciałabym jałóweczką usunąć rogi,czym to zrobić?widziałam coś kiedyś na allegro

Witaj pracuje w angli od 7 lat od 24 lat obsluguje bydlo mleczne do wypalania rogow sa tzw.wypalarki i najlepie robi sie to w 4-6 tygodniu zycia otrzywiscie podaje sie przed tym zastrzyk znieczulajacy w skron.

za ogon i do góry na grzbiet równolegle do kręgosłupa,koniec ogona ma dotykać o kręgosłup ,oczywiście nie przesadzić i nie złamać ogonka :)

krowa będzie stała,nawet największa wariatka :)

można szyć,doić itp.

Hehe, kiedyś, przyjechał nowy wracz na bad. białaczki, z racji tego że stara uwięziówka a on nie miał kombinerkowych kleszczy, szybka decyzja bierzemy z ogona ( u mnie nowość wszyscy poprzedni brali z szyi, brak wiedzy raczej ) pierwsza mućka poszła ok, druga czerwony Hf, piękna do dojenia, do jakiegokolwiek zabiegu czort łobaty. no to pyk, ogon do góry, wracz strzykawką dotknął, mućka na przednie nogi wstała, a tylnymi z wyskoku mi w bebechy.

dagmarko, nie pisz jak nie masz pojęcia.

podczas obcinania rogów należałoby zablokować możliwość poruszania głową, kantarek na mordkę, zblokować.

można to zrobić brzeszczotem, ale najlepiej zastosować do tego specjalną linkę ( powinna być np w greene ), robiłem to w poskromie, na stole paszowym, w żlobie. cały myk polega na tym aby dobrze zblokować mućkę, czyli naciągasz kantar "najbardziej" jak się da ( im mniej ruchów krowa może wykonać tym lepiej będzie przeprowadzony zabieg ) , drugiej osobie dajesz zblokowany sznurek ( proponowałbym nie wiązać gdyż "rózne " rzeczy się podczas obcinania dzieją ) i całą operacja przebiega dość sprawnie. w przypadku silnego krwawienia powinniśmy zasklepić wyciek, miałem kiedyś wypalarke, ale jak zacząłem kryć bezrożnymi to nóg dostasła. hehe.

korsarz, zrobic poskrom to nie problem, zrobić problem dla różnych grup wiekowych, i róznego kalibru i to taki aby był funkcjonalny to masakra.

Ja to chyba skorzystam z pomocy jakiegoś specjalisty, bo tak na własną rękę trochę boje się usuwać te rogi :D

jeśli nie robiłeś tego sam i nie masz doświadczenia, to lepiej zawołaj weta, pokaże Ci jak to się robi i się nauczysz:)

ps. trudne nie jest