Posted April 16, 2021 (edited) · Report post @Pałuczanin81 To idź zobacz. Edited April 16, 2021 by ansu 1 person likes this Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 16, 2021 · Report post @ansu-rośnie tyle wiem-a BBCH to po 20 latach gospodarzenia moja "stopa achillesowa ". Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 16, 2021 · Report post Już nawet nie pięta, a stopa... Nie jest tak trudno porównać roślinę do zdjęcia w smarku, a tam wszystko jest opisane. Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 16, 2021 · Report post Biorę pod uwagę głównie kalendarz. Skoro rok temu sypałem nawóz to w tym roku też muszę. Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 16, 2021 · Report post A nie wystarczy co drugi? Może coś zostało z poprzedniego. Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 17, 2021 · Report post Ostry nożyk, żyletka. Przecinasz z góry na dół Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 17, 2021 · Report post @Marecki po suchym roku kiedy plony słabe należy zmniejszyć dawkę N Natomiast w tym roku jest wręcz przeciwnie wiem że ironizowałeś Ja prawdopodobnie w połowie przyszłego tygodnia z azotem Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 17, 2021 · Report post Pierwsze kolanko zaczyna być ,na moją saletre spadło 15 mm deszczu ,więc powinno być OK Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 22, 2021 · Report post Dnia 17.04.2021 o 19:24, miwigos napisał: Pierwsze kolanko zaczyna być ,na moją saletre spadło 15 mm deszczu ,więc powinno być OK Skąd jesteś, że tyle padalo? Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 22, 2021 (edited) · Report post Pisze w profilu Swój też uzupełnij Edited April 22, 2021 by jarki Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 22, 2021 · Report post U mnie prawie 5mm, nie ma co ukrywać pomoże to drugiej dawce N, i też na pewno trochę roślinom. Konkretnego deszczu tej wiosny jeszcze nie było, ale jak przyjdzie ciepło w maju to rośliny potrzebują sporo wody, musi znów padać w maju, szczególnie od 10 maja Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 22, 2021 · Report post Na moją białą trochę spadło wody wystarczy oby jak mówisz w maju Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 16, 2021 · Report post 29 minut temu, miwigos napisał: Czyli 100 N starczy ,skoro 80 N z groch , mało mi się wydaje ,jak to nawozić W ubiegłym sezonie dałem 150N/ha dla 10t zabrakło azotu Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 16, 2021 · Report post Po grochu 150 N ,to rzepaku ponad 200 N by musiało być , coś nie pasuje Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 16, 2021 · Report post @miwigos już dałeś czy w planach jeszcze? Normalnie to w ozimej daję 150-180 do pierwszego kolanka i czekam na rozwój sytuacji. Jara po buraku startuje ze 120 do strzelania w źdźbło i dalej pompuję mocznikiem dolistnie tak po 10kg N/ha w zabiegu z siarczanem magnezu 4-5% + inne. Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 16, 2021 (edited) · Report post Ja dałem 142 N i teraz 35 N po rzepaku Edited May 16, 2021 by miwigos Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 16, 2021 · Report post 1 godzinę temu, miwigos napisał: Po grochu 150 N ,to rzepaku ponad 200 N by musiało być , coś nie pasuje Tak po grochu dokładnie 152N/ha Teraz Was zadziwie właściwie to już chyba pisałem Po rzepaku w ubiegłym roku dostała dokładnie 133N/ha Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 16, 2021 · Report post Po grochu dałem około 100 i leżała Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 16, 2021 · Report post Pomyliłem się dostała nie 142 tylko 154 N Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 16, 2021 · Report post Te 130N daję "na pamięć"po wszystkich przedplonach. Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 17, 2021 · Report post Nie powinieneś zawsze wszystkich pszenic traktować szablonowo Przedplon to jedno ale liczy się stan uprawy i cel jaki chcemy osiągnąć Szablonowo to można podejść do PK choć z tym też bym polemizował Natomiast azot jest bardzo ruchliwy a wpływ na roślinę ma kluczowy Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 17, 2021 · Report post Słabo mocznik na te zimnicę. Saletra poszła na Comandora i też trudno cokolwiek porównać. Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 17, 2021 · Report post Piszemy od LAT że mocznik to zły pomysł na szczęście to już były pomysł Całkiem poważnie mocznik do nawożenia jarej OK Pogłównie to w tym roku maj Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 18, 2021 · Report post Jakiej konkurencyjnej gazety by nie otworzył,każą mijać w nawożeniu pogłównym ten z inhibitorem. Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 18, 2021 · Report post A ja słyszałem, że ten mocznik z inhibitorem to na jesieni lub zimą najlepiej stosować. Szczególnie tam gdzie problem wjechać wczesną wiosną. …. Bo po mrozie przecież nie wolno, prawo zabrania na zamarzniętą ziemię. Share this post Link to post Share on other sites