Skocz do zawartości

giełda rolna i inne serwisy aukcyjne

15 odpowiedzi na ten temat

#1 jarki

Forumowicz

• Moderatorzy
  • 12 Postów:
  • Locationkuj-pom

Napisany 18 cze 2011 - 07:33

Witam
Jak w temacie :o

http://www.gieldarolna.pl/

Sprzedawaliście tu jakieś artykuły ?
"Głowa do góry,najgorsze jeszcze przed nami"

#2 airforce one

Świeżak

• Administratorzy
  • 0 Postów:

Napisany 01 gru 2011 - 13:11

Na Giełdzie Rolnej sporo zmian, jak Wam się korzysta z serwisu? ???

#3 jarki

Forumowicz

• Moderatorzy
  • 12 Postów:
  • Locationkuj-pom

Napisany 01 gru 2011 - 19:21

mam jeden przedmiot wystawiony na razie zero zainteresowania ale na allegro to samo chyba cena nie odpowiada  ???

#4 pawelmjm

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 02 gru 2011 - 12:47

Zaglądaliście na kwintal.pl

#5 jarki

Forumowicz

• Moderatorzy
  • 12 Postów:
  • Locationkuj-pom

Napisany 01 sty 2012 - 21:15

jak zabezpieczyć się przy zakupie używanych części na przykład na allegro itp.
chodzi o to by być pewnym że sprzedający mnie nie wykiwa i nie przyśle części uszkodzonej

#6 damian9871

Świeżak

• Moderatorzy
  • 1 Postów:

Napisany 02 sty 2012 - 08:56

za pobraniem i zgoda na rozpakowanie przy kurierze innych pomysłów nie mam chyba że sam pojedziesz odebrać

#7 grinning_soul

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 3 Postów:

Napisany 02 sty 2012 - 09:22

Faktycznie, odbiór osobisty to najpewniejsze rozwiązanie. Dobrze też przejrzeć komentarze sprzedającego - jeśli ma 130 komentów i wszystkie pozytywne, to znaczy że nie ma zwyczaju robienia ludzi w trąbę.

#8 ikcomas

Świeżak

• Moderatorzy
  • 0 Postów:
  • Locationśrodkowy wschód

Napisany 02 sty 2012 - 10:30

130 pozytywów to niekoniecznie musi być dobry sprzedawca. Trzeba jeszcze sprawdzić ile z tego to kupujący wystawili no i może sobie nabijać komentarze na "większy przekręt". Nic nie jest pewne. Ja staram się kupować od sklepów które mają parę tysięcy pozytywnych komentarzy i nawet jeśli trafi się kilka negatywnych często się decyduję na taką transakcję, zawsze trafi się jakiś niezadowolony klient który na przykład nie potrafi czytać opisu aukcji "bo przysłali mu uszkodzony" a nie przeczytał, że właśnie w takim stanie przedmiot był wystawiony.

#9 grinning_soul

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 3 Postów:

Napisany 02 sty 2012 - 12:12

Nie wiem, jak z innymi serwisami aukcyjnymi, ale na allegro nie da się "nabijać" komentarzy - każdy komentarz jest związany z transakcją (1 transakcja = 1 komentarz), a komentujący musi mieć potwierdzony adres zameldowania (kod rejestracji użytkownika przychodzi na ten właśnie adres). Trudno więc założyć sobie więcej niż kilka kont. Masz rację, że parę tysięcy komentarzy to lepsze świadectwo, ale w przypadku szarego użytkownika, który raz na jakiś czas chce się czegoś pozbyć/ coś nabyć - te kilka tysięcy transakcji to niemal nieosiągalny pułap. Kupuję w sieci od lat, nie tylko duperele za grosze ale też RTV-AGD i jak na razie - odpukać- nikt mnie nie chciał oszukać.

#10 ikcomas

Świeżak

• Moderatorzy
  • 0 Postów:

Napisany 02 sty 2012 - 13:04

Da się poprzez otrzymywanie komentarzy zwrotnych od sprzedającego. Wielu tego nie zauważa, że sprzedający ma wiele pozytywów ale większość to rekompensata od sprzedającego za wystawienie pozytywnego komentarza. Poza tym oszuści sprzedają różne duperele, nałapią kilkaset pozytywów i wtedy zaczynają naciągać wielu ludzi jakąś wyjątkową promocją i itp. Tysiące ludzi w tym kraju jest co roku tak oszukane ale allegro chyba za to jakoś zwraca (nie jestem pewien - kolega mi tak mówił). Poza tym konto rejestruje się "na słupa" i konto w banku również ale jak to zrobić to na publicznym forum tego nie powiem.

#11 jarki

Forumowicz

• Moderatorzy
  • 12 Postów:
  • Locationkuj-pom

Napisany 02 sty 2012 - 13:37

wszystko jest ok jeśli idzie za pobraniem
allegro też odpowiada za przelewy :-\ podobno

ale co jeśli chcemy kupić część używaną do traktora a gość nie chce za pobraniem tylko na konto ???
tu wydaje się że trzeba jechać a to jest drugi koniec kraju
swoją drogą skoro nie chce za pobraniem to pewnie nie warto jechać i koło się zamyka >:(

#12 biedron

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 02 sty 2012 - 13:58

Ja droższe rzeczy biorę wyłącznie za pobraniem, chyba że mam już jakiś sprawdzony sklep.
przy droższych rzeczach kwota przesyłki za pobraniem stanowi coraz mniejszy odsetek całej transakcji, więc wolę nie ryzykować.
Jeśli nie mają takiej opcji, rezygnuję.

#13 ikcomas

Świeżak

• Moderatorzy
  • 0 Postów:

Napisany 02 sty 2012 - 13:58

Często jest tak, że sprzedający też się boi bo może nie zapłacisz i będzie narażony na koszty przesyłki oraz czas. Ale wydaje mi się, że to jest kwestia dogadania się, a jeśli się bardzo upiera żeby mu wpłacić na konto to różnie może być. Przyśle Ci cegłę albo towar niezgodny z opisem i zacznie się ciąganie po Policji, Sądach.
Drugi koniec Polski powiadasz? Ja jestem przecież z drugiego końca, może blisko mnie to podskoczę i odbiorę? :)

#14 jarki

Forumowicz

• Moderatorzy
  • 12 Postów:
  • Locationkuj-pom

Napisany 02 sty 2012 - 14:13

ha ha :) nie z Twojego końca ;D

#15 damian9871

Świeżak

• Moderatorzy
  • 1 Postów: