Sign in to follow this  
Followers 0
Tadeusz

europejski system jakości żywności

12 posts in this topic

Było tyle krzyku o rejestrowanie produktów w unijnych systemach. A teraz ucichło. Wiecie, jak to działa? Czy np. ktoś, mając owce na Mazurach, może robić oscypki?

Share this post


Link to post
Share on other sites

widziałem w TV że jakaś grupa chyba koło gospodyń sprzedawało twaróg więc chyba można  :o

ale oscypek to jako regionalny produkt chyba  :-\

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wędliny, miody, sery, alkohole, zsiadłe mleko i ciasta, w tym słynne fefernuszki. Ogółem chyba 25 produktów uznanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako produkty regionalne Warmii i Mazur.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lena27, masz 36 produktów zarejestrowanych w europejskim systemie http://uniaeuropejska.org/36-polskich-produktow-zarejestrowanych-w-europejskim-systemie-ochrony-produktow-regionalnych-i-tradycyjnych/

 

Lista produktów tradycyjnych według województw http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych

Edited by jarki
połączone

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz rację. Powiedziałem ogólnie alkohole, ale jednak ta pychota zasługuje na wyróżnienie imienne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest tu aktywna grupa z Pałuk . Zazdrościłem Wam pieczywa z tamtych stron . Znałem sympatycznego starszego pana z piekarni w Gąsawie robił wspaniały chlebek ( a jakie łatwił węgorze :) ) . Teraz odkryłem że w Inowrocławiu spółdzielnia Rolnik ze Żnina ma sklepik swojej piekarni . Doskonały chleb nasze watowe chlebo-podobne produkty z solą drogową - wiecie o co biega ?- się nie umywają do tego rarytasu .

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 18.06.2016 o 22:18, witch5 napisał:

Jest tu aktywna grupa z Pałuk . Zazdrościłem Wam pieczywa z tamtych stron . Znałem sympatycznego starszego pana z piekarni w Gąsawie robił wspaniały chlebek ( a jakie łatwił węgorze :) ) . Teraz odkryłem że w Inowrocławiu spółdzielnia Rolnik ze Żnina ma sklepik swojej piekarni . Doskonały chleb nasze watowe chlebo-podobne produkty z solą drogową - wiecie o co biega ?- się nie umywają do tego rarytasu .

Wuj w Rolniku szefuje radzie nadzorczej-długo bronili się przed polepszaczami i w końcu wysiedli ekonomicznie-chleb pełnoziarnisty 8zł..

a w "Pie...siu" to papier tualetowy i stoperan powinni w pakiecie sprzedawać

Edited by Pałuczanin81

Share this post


Link to post
Share on other sites

8 zł za chleb pełnoziarnisty to taki... prawdziwy to wcale nie jest zła cena. Chyba, że mowa o kosztach produkcji

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0