jarki

ceny usług

121 posts in this topic

Tutaj w zeszłym sezonie było 340 za bizona. Rekordem jeden chciał nawet 370. Teraz paliwo droższe, to cena jedynie w górę pójdzie. 

Piszesz o cenie za godzinę?

(x1h20min./ha zwykle wychodziło)

Edited by Pałuczanin81

@Pałuczanin81 Tak, bo tu są stawki za godzinę. Sąsiad wczoraj już rozgrzewał swoje dwa trupy. Ciągle je naprawia, a potem gada, że taka cena, bo amortyzacja. A ludzie go biorą. 

Widać że ceny dość zróżnicowane pewnie zależy od ilości sprzętu w terenie 

Tu jest niby dość prosta zasada bizonki 270-300/h a zachodnie od hektarów 

Wszystko jest OK póki nie wiedzie takim klasem w porządną pszenicę 

Tu zaczyna się problem i wychodzą hektarogodziny :D 

Czasem warto dać za tę hektaro-godzinę.Niż ma zostać pod kitą.

@miwigos ile w pszenicy 10+ taka wychodzi.

@jarki, dwa sezony temu miałem classa, modelu nie pamiętam, bo co roku zmieniał na lepszy, ale jak ten bizonem brał 300, to on 270 i bizonem 1 ha w godzinę nie ogarnął, a on 1 ha w 45minut i mało co pośladu na polu zostało, a po bizonie zawsze gęsty łan. 

Jak rzepak pszenicę  za 400zł/ha ktoś mi ładnie wykosi bez strat i dobrze potnie słomę to chętnie zapłacę. 

W Kuj-pom być miał kolejkę przed bramą wszelkiej maści kombajnów ;) 

W tamtym roku za koszenie brałem 350zł/ha, średnio 350-370 zł. W tym pierwszy raz po 10 latach podniosłem na 370.

@miwigos ja bym zrobił inaczej. Ustaliłbym cena taka jaka Ciebie by satysfakcjonowała za ha. I jeśli by ktoś przyszedł to jedziesz a jak nie to niech maszyna stoi i się nie niszczy. Dziwie się że ktoś w ogóle za takie stawki kosi usługowo. Za dużo kosztuje utrzymanie kombajnu. a później lamenty że nie ma na naprawy.

Dnia 16.07.2021 o 12:15, ansu napisał:

Jak rzepak pszenicę  za 400zł/ha ktoś mi ładnie wykosi bez strat i dobrze potnie słomę to chętnie zapłacę. 

Na ten sezon ceny chyba bliżej 500/ha ?!!?

To jest dobre pytanie, nie wiadomo jak to w ogóle w tym roku liczyć. Inflacja oficjalna 15% a nie oficjalna pewnie z 50% wystarczy popatrzeć co wszystko REALNIE podrożało.

Średnia cena pszenicy za ostanie lata kształtowała się na poziomie +/- 700-800 zł, wówczas koszenia kosztowało 350 zł/ha. W tamtym roku przedział za koszenie wynosił od 370-400 zł/ha. Jakby to porównać do ceny pszenicy/kosztów paliwa itd. pasowało by dodać właśnie 370-400 zł +50%(skoro pszenica wzrosła z 800 na 1200)  to usługa również i wychodzi przedział 555 - 600 zł/ha. 

Skoro tak mówisz to za ile pojedziesz do tego jednego klienta w tym roku ?? 

Już widzę jak płaca po 6stów za kombajn przy zbiorach 4ton pszenicy sprzedanej w żniwa po 1000

4 tony pszenicy z ha? U nas to mało kto tyle zbiera. Patrząc na te uprawy bez azotu to jak będzie 2 tony to luksus. Od starszych słyszałem, że za 1 hektar koszenia kombajnem należy się równowartość 600 kg żyta. Marzenie, żeby po tyle było bo może w końcu skończy się ta szopka i wreszcie policzą, że jednak lepiej plunąć na to wszystko bo dopłat nie wystarczy na pokrycie kosztów.

@przem kalkulacja raczej powinna być ukierunkowana na koszty eksploatacji ;) 

Druga sprawa to zależy kto jak liczy od godziny czy hektara 

Bizony zwykle liczą od ha natomiast zachodnie od h 

Edited by jarki
Zachodnie

koszty eksploatacji ??? a gdzie liczyć swoją pracę i najważniejsze otworzenie parku maszynowego. Cena nowych maszyn wzrosły w dwa lata o 100%.

Właśnie to miałem na myśli ;) 

I odtwarzanie bizona (z chińskich części) ilu z nas by tak chciało :D

Pamiętajcie o tym żeby poinformować przed wjazdem na pole klienta ile usługa kosztuje i czy jest przygotowany na warunki oraz dopóki nie zapłaci to ostatni zbiornik zostaje w kombajnie.

Za tydzień będzie wiadomo ile usługa  bo zaczynają kosić jęczmienie,za takie 6 ton/ha - 500 zł  minimum, zboża co sypie 2-3 tony nigdy nie widziałem

@przem który kombajn przez 2 lata podrożał 100 %, przez 5 lat mój 40-50 %

Jechałem pod Wrocław i takich pól nie widziałem, na 4 tony to Ok, ale nie dwie

Claas Tucano 420 wyceniany w grudniu 2019 roku (przed tym całym cyrkiem)  560 netto. Teraz już go nie produkują. Claas Trion 530 z listopada 2021 1 mln 200 netto