Skocz do zawartości

siarka

13 odpowiedzi na ten temat

#1 jarki

Forumowicz

• Moderatorzy
  • 12 Postów:
  • Locationkuj-pom

Napisany 30 sty 2012 - 16:28

siarka jest ostatnio na naszych polach deficytowa w jakiej postaci ją stosujecie ?
miał ktoś do czynienia z WIGOREM S jest to chyba najtańsza siarka :-\
"Głowa do góry,najgorsze jeszcze przed nami"

#2 prokamil

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 4 Postów:

Napisany 30 sty 2012 - 19:36

dobre stwierdzenie kolego z deficytem siarki w glebie. Ja osobiscie bende aplikował siarke w postaci siarczanu potasu, magnezu i moze amonu na zboza jare doglebowo a na ozime dolistnie sporzadze odzywke i bedzie dobrze. A co do wigoru S to tak zawiera 90% siarki i jest dosyc tani około 40 zł/ 25 kg a na przenice nalezy podac od 15-20 kg/ha. w moich okolicach nie słyszałem zeby ktos go stosował ja stosuje siarczany nie sa drogie ale sa dobre efekty zwłaszcza siarczan potasu.

#3 rolniczka

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 31 sty 2012 - 14:11

niegdyś środowisko było bardziej zanieczyszczone, mieliśmy kwaśne deszcze, dlatego siarki było pod dostatkiem, teraz faktycznie trzeba ją uzupełniać, jej rola z roku na rok rośnie, z powodów wspomnianych na wstępie, faktycznie lepiej dać kompleksowy nawóz z dodatkiem siarki - taka jest przyszłość

#4 prokamil

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 4 Postów:

Napisany 31 sty 2012 - 14:18

Wracajac do wigoru S chyba sie skusze ale kupie 50 kg na hektar zobaczymy co wyjdzie.

#5 kama

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 2 Postów:

Napisany 31 sty 2012 - 14:21

Jednak trzeba pamiętać że nawożenie siarką powinno się zastosować odpowiednio wcześnie, bo zastosowanie tego składnika dopiero w momencie wystąpienia symptomów niedoboru nie jest już w stanie ograniczyć strat w plonach

#6 prokamil

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 4 Postów:

Napisany 31 sty 2012 - 14:25

chce zastosowac pod zboze jare pod korzen razem z polifoska 4 wzbogacona w magnez i sierke

#7 kama

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 2 Postów:

Napisany 31 sty 2012 - 14:28

Myślę że spokojnie możesz :)

#8 prokamil

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 4 Postów:

Napisany 31 sty 2012 - 14:30

dzieki ;D

#9 jarki

Forumowicz

• Moderatorzy
  • 12 Postów:
  • Locationkuj-pom

Napisany 31 sty 2012 - 16:09

kiedyś widziałem pole rolnika co siał wigor s chyba w lutym ale bardzo słabo się to rozpuszczało
wniosek tylko w przypadku wymieszania z glebą przedsiewnie :-\ {tak piszą}
jak to wygląda czy jest ładna granulka jak sie rozsiewa itp.?

#10 prokamil

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 4 Postów:

Napisany 02 lut 2012 - 08:52

y jak mam siec po głownie wigor S to nie opłaca sie lepiej pod korzen tak jak ja chce zrobic na probe. a jak chcesz juz zasilic po wschodach to kup siarczan potasu magnezu wedle uznania i potrzeb rozpusc dobe wczesniej w wiaderku ja dawałem do 3.5 kg na ha do tego wuxal moze basfoliar zaleznie od kondycji i napewno lepiej wyjdzie niz sypac nawoz po wschodach. Teraz jest polifoska 4 wzbogacona w magnez i siarke super nawoz producent police.

#11 jacus

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 02 lut 2012 - 10:16

ja mieszkam na wschod od slaska wiec z siarka nie jest tak zle :D , kolejna szansa zarobku dla koncernow nawozowych, zauwazylem ze jak naukowcy zaczeli oglaszac ze polskie pola sa przenawozone P i K, to wyszkoczyl problem siarki, ile w tym prawdy a ile PR ???

#12 jarki

Forumowicz

• Moderatorzy
  • 12 Postów:
  • Locationkuj-pom

Napisany 02 lut 2012 - 11:07

siarką się nie przejmowałem do czasu jak zacząłem uprawiać rzepak
bo wszystkie nawozy fosforowe miały i mają jakąś zawartość siarki
za czasów PRL-u to nawet mówiło się o kwaśnych deszczach
w obecnej sytuacji na moich polach siarka jest konieczna
stosuję w zależności od potrzeb i cen w różnych nawozach
ale nigdy nie miałem styczności z wigorem i jestem ciekawy czy warto

#13 prokamil

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 4 Postów:

Napisany 02 lut 2012 - 17:47

ja tez stosuje nawozy z składnikiem sierki ale widze ze jest jej jednak mało dlatego dodatkowo siarczany. ale kupie tego wigoru i zobaczymy pozniej opisze efkty

#14 grinning_soul

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 3 Postów:

Napisany 06 lut 2012 - 10:24

Zobacz postjacus, o 02 lut 2012 - 10:16 , powiedział:

zauwazylem ze jak naukowcy zaczeli oglaszac ze polskie pola sa przenawozone P i K, to wyszkoczyl problem siarki, ile w tym prawdy a ile PR ???

Zrób analizę gleby pod katem zawartości składników to się dowiesz i nie dasz sobie kitu wcisnąć.

2 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych użytkowników