Marecki

Uprawa warzyw

252 postów w tym temacie

To jak odróżnić czosnek letni od zimowego?Na targowisku wciskają co mają.

Dziś poszła tylko kapusta wczesna i seler korzeniowy na rozsadę wg zaleceń na opakowaniu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nie umiałbym odróżnić :) Nie kupuję na targu, ale od sprawdzonych osób, które uprawiają polowe ilości i przy okazji mają trzy razy taniej. Ja chcesz kupić na targu, to nie pytaj, czy zimowy, ale jaką ma odmianę. A samemu wcześniej sprawdź, jakie odmiany są zimowe, a jakie wiosenne. Biorę zawsze Harnasia, najlepiej mi wychodzi. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Więc to tylko kwestia odmiany i terminu sadzenia? Coś,jak pszenica przewódka.

Może faktycznie trza było poczekać aż "Dino" na Wielkanoc otworzą,a nie się w te paczuszki bawić z wielkomiejską wiedzą w tej dziedzinie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Z tym porównaniem do pszenicy nawet trafiłeś. Czosnek zimowy ma większe główki i dojrzewa nawet ok trzech tygodni wcześniej. Ma większy system korzeniowy i lepiej wykorzystuje wodę, a tej czosnek potrzebuje najbardziej. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ooooo.. właśnie co robicie żeby jakoś ochronić Wasze ogródki warzywne 

Przed takimi przymrozkami 

Edytowano przez jarki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Tak tak pod osłonami jest dość prosta sprawa też paliłem znicze i promienniki

W krytycznym sytuacjach słyszałem nawet o małym ognisku szybka reakcja

Mnie bardziej chodziło o warzywnik tu ogórki i fasolę przykryliśmy włókniną 

Natomiast dość duże pomidory i paprykę osłoniliśmy od północnej strony 

Ogórki szklarniowe w gruncie nakryte wiadrami 

Wszystko mocno podlane wieczorem 

Dziś spania NIE będzie 

Edytowano przez jarki
Osłoniliśmy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jak ma się czym, to lepiej dać nawet kilka warstw, np włókninę, plandekę, folię. 

W tym roku pod niebem nie mam nic wrażliwego, wszystko w tunelu. I całe szczęście u mnie ma być +3, ale miesiąc temu cztery noce grzałem w tunelu, bo dochodziło do -3. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Między 4a5 było nieco ponad 1°C warzywa chyba przetrwały bez większego uszczerbku

Mimo to warto było trochę je zabezpieczyć przecież kosztowały sporo pracy 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Termometr minimalny (na wysokości 25cm nad gruntem)zatrzymał się na -1*C.

Tydzień pokaże,ale chyba wszystko przetrwa?

Kazali zgłosić przymrozek w rzepaku to go zgłoszę do ubezpieczyciela. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Macie jakieś zioła (pytam poważnie) w warzywniakach? 

Co ma szansę urosnąć bez osłony? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A ja co roku rozkopuję i wyrzucam połowę bazylii, bo rośnie bez umiaru. Miałem jeszcze parę innych ziół jak majeranek, czarnuszka, tymianek, kolendra... Ale wymagały więcej uwagi, której dla nich nie miałem. Bazylia jedyna wytrwała i radzi sobie bez problemu. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

U nas też bazylia się nie sprawdziła może jeszcze kiedyś spróbujemy 

Tymianek rośnie bardzo fajnie majeranek też oczywiście lubczyk

Młodzi wymyślili jakieś chwasty typu rukola i roszponka 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja rukolę lubię, szybko rośnie - jest doskonała do sałatki z suszonymi pomidorami, boczkiem i serem typu camembert. Roszponka raz była i wyjechała. Z wieloletnich to lubczyk, mięta (cytrynowa i pieprzowa), melisa, lebiodka czyli oregano ale inaczej smakuje jak te sklepowe z papierka - mniej intensywnie. Z lebiodką jednak trzeba uważać bo jest mocno ekspansywna i szybko opanowuje teren jak nie jest wyrywana. Bazylia bardzo dobrze się udaje, ponadto zawsze jest rzeżucha ogrodowa i jakieś mieszanki nieznanych gotowych ziół włoskich, tu wychodzi różnie. Z ciekawostek tymianek niby jednoroczny a rośnie już kilka lat, tak jak szałwia ale od południowej strony domu w zacisznym miejscu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jakie warunki lubi bazylia 

Naszą posadzili na pirata prosto z doniczki marketowej 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

To roślina śródziemnomorska, takie warunki jak teraz idealne. Sucho i słonecznie, aż błyszczy wtedy. Jak za mokro liście będą czernieć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Na Waszą odpowiedzialność drugie podejście do bazyliki

Też w doniczce prosto ze stonki zaraz przycięta teraz hartowane

I co dalej mogę posadzić ją w pełne słoneczne miejsce ? 

Wasze pewnie z nasion ? 

Edytowano przez jarki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Też z nasion i czasami mi się przypomni o podlaniu, bo nie rośnie z innymi warzywami, tylko trochę na boku, obok szczypiorku i tylko dzięki niemu dostaje wodę. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!


Zaloguj się