Sign in to follow this  
Followers 0
Pałuczanin81

Strączkowe w żywieniu świń

12 posts in this topic

Może warto rozwinąć temat?

Dużego dostawcę komponentu mamy na forum :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystkie badania (także własne) wskazują na obniżenie parametrów produkcyjnych o 5-35 % przy zastosowaniu strączkowych w żywieniu świń. Tym bardziej przy tych cenach śruty sojowej jest to nieopłacalne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cena strączkowych około ZŁOTÓWKI to do ile jeszcze musi spaść według Ciebie żeby było opłacalne ich skarmianie :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja swój groch skarmilem i kupuję jeszcze zawsze Lubin na końcówki tuczu, zaczynam od 2% przy 80kg i kończę na 5% od 110 do 140. Tyle samo ujmujac sruty sojowej. Dalbym wieksze dawki nawet ale w okolicy nie ma tego też za duzo a po 1000 za tone to wole srute sojowa jednak

Share this post


Link to post
Share on other sites

@NEOco określasz tymi %

Wyników tuczu już nigdy nie uzyskałem tak dobrych odkąd się mięszanka+premiks de heus skończył

@lokizomduńczyka na swoich paszach tuczysz?ile o roboty!

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Pałuczanin81. Ale zrobię pasze conajmniej o 100-150 złotych taniej na tonie niż bym kupił gotowa, i zrobię jeszcze lepsza, tak uważam. 10-15 ton dziennie to policz sobie ile to oszczędności. Moje widelki na spożycie to 2,60-2,80 kg/ na kilogram przyrostu, a tucze je do 137-140kg. Gdybym tuczyl do 125-130 kg to by pewnie zużycie wyszło poniżej 2,5

Edited by lokizom

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak jak pisałem, daje 15% sruty sojowej,  potem 13%, kończąc na 10%. Prawda jest taka ze jak kupujesz gotowa pasze to ten zysk(duża jego czesc) zabierają Ci firmy paszowe, ok.30-40 zl/ sztuke. Warchlak premiks 4%, od 60kg 3%, czasem kończę na 2,5% ale zazwyczaj jadę 3% do końca. Próbowałem wiele rozwiązań i to jest dla mnie sprawdzone i optymalne, ciężko byłoby mnie namówić na inne zywienie

Edited by lokizom

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolejny szacun za zużycie paszy/kg i o takie właśnie wprowadzanie strączkowych chodzi 

Wiem co mówię bo sam to robiłem i zawsze wszystko było ważone 

Nie myślisz o wprowadzaniu śruty rzepakowej z strączkami 

Dawno temu centralsoja miała pomysł na rzepakową u mnie wychodził 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę o srucie rzepakowej bo obniży koszt paszy jeszcze o kilka złotych na tonie ale nie mam tylu silosow i magazyn też wykorzystany i na nic więcej nie mam miejsca w pobliżu mieszalni, nawet żaden silos mi nie wejdzie więcej. Dlatego myślę nad większą mieszalnia w nowym miejscu ale to już jest pakowanie się w duże koszta

 

Ogólnie to jestem w takiej sytuacji ze zamiast kolejnej chlewni bardziej za taką sama sumę jaka bym na nią przeznaczył opłaca mi się zainwestować w nowa mieszalnie z magazynem, bo zrobie tańsza tonę paszy i wymienilbym przy tym srutownik na grawitacyjny, który też przynioslby ok.3-4 zl/t oszczednosci, zmijki,itd. Ciężko w to uwierzyć ale jak to liczyłem to tak wychodzi. Plus w dodatku będzie mniej pracy

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 16.06.2014 o 15:04, jarki napisał:

związki antyżywieniowe ich ilości w poszczególnych strączkowych i procentowe skarmianie

wydaje się że jest całkiem dobrze tylko paszarnie twierdzą inaczej bo to one importują soję

 

http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/trzoda-chlewna/zwiazki-antyodzywcze-w-nasionach-roslin-straczkowych,51443.html

 

Kiedyś ze strączkowymi wszystko było OK 

Aż nastała era kargila 

Pytam o rzepakową bo fajnie się uzupełnia z groszkiem ;)

Edited by jarki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uzupełnia, uzupełnia. Pewne przyswojone informacje z czasem uciekają z głowy też.  Jak się nie ma co się lubić, to się lubi co się ma

Edited by lokizom

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0