marcin

Sorgo

4 posty w tym temacie

Co powiecie na temat uprawy sorgo. Ja zamiast kukurydzy w tym roku zasiałem 3 ha nutre honey, ciekawe co to będzie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

nie ma za bardzo się czym podniecać miałem w zeszłym roku fakt że w suszę coś z tego jest nie jak z 1m kukurydzy ale w gruncie rzeczy to zapychacz i nigdy nie zastąpi kiszonki z kukurydzy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Tylko że są rejony w Polsce że kukurydza tam nie urośnie. Jak na moje lepiej mieć więcej kiszonki z sorgo niż prawie wcale nie mnieć z kuku bo nie urosła. A powiedzcie z czego będzie lepsza pasza z sorgo? Czy z kuku ktura wykształciła kolby w 50-30% z czego jeszcze 40-50% kolb zostało porażonych głownią?  :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Sprawa Sorgo czy NutriHoney ( sorgo z trawą sudańską) jest często rośliną pastewną z wyboru.

Po pierwsze- doskonała roślina poplonowa lub międzyplonowa

Po drugie - roślina zastępcza przy różnego rodzaju kataklizmach. W ub roku, gdyby nie nutri honey, na terenach popowodziowych nie było by z czego zrobic jakiejkolwiek paszy - a tak, posiana 2 lipca zbierana przed 3 powodzią 8 września dała całkiem pokaźny plon ( co prawda zielonej masy ale było, i jest do dziś czym karmić bydło)Analize przesyłam do wglądu. Może ciężko się czyta ale można zobaczyć, że wcale nia taka zła. W tym roku posieję 5 ha, ale będę zbierać 2 razy, podsuszoną. Mam nadzieję że jak sm będzie około 35% będzie nie najgorsza "zapchaj dziura" nie tylko dla młodzieży.

Cechą tej roslinki to to, że dziki tego nie ruszają a w terenach szczególnie narażonych na dziki staje się rośliną z wyboru. Z danych z doświadczeń porejestracyjnych wynika, że nadaje się nawet na 6 klasę, a zbierana na pokos i podsuszona może dać plon białka zbliżony do motylkowych

 

 

2010-12-01 19:09:00

 

Typ paszy:      kiszonka

Nazwa paszy:    kisz. sorgo (nutrihoney), GR ,M.Walichnowy-  Skrót:         

 

------------------------------------------------          Pasza składa się z          ----

---------------------------------------------

 

        Analiza składników                  w kg SM    w kg brutto

-----------------------------------------  ----------- ---------------

Sucha masa [%]                                    -          16,81

Jednostek paszowych mleka (JPM)                0,75          0,13

Jednostek paszowych żywca (JPZ)                0,68          0,11

Białko og. str. [g]                          102,06          17,16

Białko trawione w jelicie/azot (BTJN) [g]      89,57          15,06

Białko trawione w jel/energia (BTJE) [g]      81,18          13,65

Jednostki wypełnien/owce (JWO)                  1,37          0,23

Jednostki wypełnien/krowy (JWK)                1,00          0,17

Jednostki wypełnien/bydło (JWB)                1,00          0,17

Masa organiczna [g]                          911,30        153,19

Strawność masy organicznej [%]                66,00          66,00

Białko ogólne [g]                            145,80          24,51

Włókno surowe [g]                            289,10          48,60

Fosfor [g]                                      3,78          0,64

Wapń [g]                                        7,73          1,30

BTJ pochodzenia paszowego [g]                  31,72          5,33

Magnez [g]                                      2,11          0,35

 

 

        Analiza chemiczna                  w kg SM    w kg brutto

-----------------------------------------  ----------- ---------------

Sucha masa [%]                                    -          16,81

Masa organiczna [g]                          911,30        153,19

Białko ogólne [g]                            145,80          24,51

Białko og. str. [g]                          102,06          17,16

Fosfor [g]                                      3,78          0,64

Wapń [g]                                        7,73          1,30

Włókno surowe [g]                            289,10          48,60

Ekstrakt eterowy [g]                          28,80          4,84

Produkty fermentacji [g]                        0,00          0,00

Kwasowość kiszonki [pH]                        4,60          4,60

Energia brutto [kcal]                        4230,00        711,06

Strawność energii brut. [%]                    64,00          64,00

Współczynnik rozkładu ®                      0,72          0,72

Strawność białka w jelicie (sjp)                0,70          0,70

Strawność masy org. [%]                        66,00          66,00

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!


Zaloguj się