Napisano Wrzesień 28, 2011 · Zgłoś post a mojemu co prawda na pąka ale nawet pictor nie pomógł ??? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Wrzesień 28, 2011 · Zgłoś post Nie wiem jak u Was ale u mnie jest susza uprawić pod zboża jest bardzo ciężko >??? U mnie wczoraj trochę popadało ale za mało, nie patrzyłem ile ale nie więcej jak 3 mm. Dałeś radę swojej glinie? bo u mnie to jeszcze w miarę do przyjęcia ale zboże jak posiane tak leży, tylko na lżejszych glebach pszenżyto ładnie się już wyrzędowało. Myślałem o tym żeby je pojechać Kompletem (zostało mi z tamtego roku) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Wrzesień 28, 2011 · Zgłoś post Na szczęście na glinę trochę popadało ale nie na tyle aby namiękły większe bryły a trafiały się takie o średnicy 50 cm dziś męczyłem je agregatem aktywnym sprzęgło załączało się jak na dużych kamieniach teraz Pojdzie jeszcze raz aktywny tyle ze z siewnikiem i jak wyjdzie tak bedzie trudno . Pszenice wcześniej posiane pomalutku wschodzą ,żadnych oprysków chwastobójczych nie robiłem susza po pierwsze po drugie ziemia jest za słabo urobiona na opryski doglebowe Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 3, 2011 · Zgłoś post jak Wasze rzepaki nie za bardzo wyrosły ? moje mają 8 liści, jeszcze jestem spokojny bo rzadko siałem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 3, 2011 · Zgłoś post U mnie susza powstrzymuje wzrost Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 4, 2011 · Zgłoś post u mnie żółkną najstarsze liście nie wiem czy to brak azotu czy susza Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 4, 2011 · Zgłoś post u mnie żółkną najstarsze liście nie wiem czy to brak azotu czy susza U mnie to samo Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 20, 2011 · Zgłoś post macie problem z kiłą ? w mojej okolicy na razie spokój a sieją co drugi rok http://www.farmer.pl/srodki-produkcji/ochrona-roslin/aktualnosci/problem-z-kila-kapusty-w-uprawach-rzepaku-na-dolnym-slasku,31785.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 16, 2012 · Zgłoś post @rolnik sam w dolinie jeszcze nie opryskałeś ? zrobiło się zimno i teraz jest problem z triazolami ale jak utrafisz z pogodą to ja bym dał standardową dawkę piszą że jeszcze jest problem z suchą zgnilizną http://www2.dupont.com/Crop_Protection/pl_PL/Aktualnosci/SPEC/index.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 16, 2012 · Zgłoś post jeszcze nie opryskałem ponieważ jeszcze dużo rzepaku na polu ma 4 liście a zapowiadają jeszcze ciepłą pogodę.Na moich gliniastych górach rzepak ma ciężko sypnąłem nawet 100 kg. saletry żeby go popędzić ale do soboty go popryskam , tylko jarki ta standartowa dawka tebukonazolu to ile? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Październik 16, 2012 · Zgłoś post to z ulotki horizonu Rzepak ozimy: ï‚· Jesienią - w stadium 4-8 liści rzepaku sucha zgnilizna kapustnych, czerń krzyżowych Zalecana dawka: 0,5 - 0,75 l/ha. Wysokość dawki dostosować do stopnia nasilenia chorób w danym rejonie, stopnia wrażliwości na choroby i zimotrwałości uprawianej odmiany. Stosowanie środka jesienią poprawia również zimotrwałość roślin poprzez pobudzenie systemu korzeniowego i zahamowanie wzrostu łodygi. myślę że 0,75 bo nie wiadomo jak zadziała :-\ ciekawe co myślą inni bo to ekstremalna sytuacja Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Listopad 22, 2012 · Zgłoś post wbrew temu co twierdzi basf są jeszcze inne sposoby wpływające na pokrój rzepaku http://www.farmer.pl...zimy,40174.html to mój rohan zasiany na grubera 28.08 w ilości 40szt/m2 , potraktowany 3.10 dawką 0,85l/ha tebu http://forum.farmer.pl/gallery/image/150-zdjecie042/ http://www.fotka.pl/profil/jarki1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Styczeń 3, 2013 · Zgłoś post Witam jestem dopiero początkujacym w uprawie rzepaku i potrzebuje pomocy w sprawie ochrony wiosnom . Z nawozami jakos sie poradziłem ale szkodniki i choroby to narazie czarna magia Chwasty zwalczylem jesienią ale nie ma okrywy sniegu i niewiem co bedzie wiosną . Nawozy azotowe chcem dać w postaci roztworu RSM bo taniej ale niewiem czy dobry pomys ??? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Styczeń 3, 2013 · Zgłoś post jeśli chodzi o ochronę fungicydową to najlepiej zacząć od tebukonazolu {to wersja oszczędna} w fazie od początku wzrostu pędu do fazy zielonego pąka w praktyce około 25 cm. ważna jest temperatura w czasie zabiegu minimum 12*C , dalej to zależy od rzepaku o robalach masz tu http://forum.farmer.pl/topic/1168-chowacze-slodyszek-i/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 27, 2013 · Zgłoś post A jakie substancje aktywne (konkretne środki) polecacie na drugi zabieg wiosenny (opadanie pierwszych płatków). Mile widziane własne "kombinacje" różnych substancji/środków. ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 28, 2013 · Zgłoś post na drugi zabieg decyduję się pod warunkiem że rzepak jest tego warty jeśli jest naprawdę ładny idzie strobiuryna pictor, przy słabszych rzepakach kombinuję taniej , u mnie ze względu na sprzęt zabieg jest wykonywany wcześniej na żółtego pąka-początek kwitnienia i tu strobiuryna sprawdza się naprawdę dobrze bo długo trzyma Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 28, 2013 · Zgłoś post A pryszczarka nie zwalczasz,jak tak szybko pryskasz Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 28, 2013 · Zgłoś post do tego ostatniego zabiegu fungicydowego dodaję coś konkretnego na robaki np.proteus i to koniec na pryszczarka to zwykle za wcześnie ale jak wiadomo największe szkody robi w łuszczynach już dziurawych Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 29, 2013 · Zgłoś post Zauważyliście rzepaki pod śniegiem już gniją ,smrodek coraz lepszy ,oby jak najszybciej stopniał ten śnieg Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Marzec 29, 2013 · Zgłoś post Zauważyliście rzepaki pod śniegiem już gniją ,smrodek coraz lepszy ,oby jak najszybciej stopniał ten śnieg u mnie do 6 kwietnia śnieg na lekkim plusie w nocy minus. a dziś dosypalo ładnie. fajnie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 3, 2013 · Zgłoś post jak myślicie co jest lepsze amistar extra czy sprawdzony pictor ? cena podobna w max dawkach pictor nieco droższy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 5, 2013 · Zgłoś post ja zastosuje raczej amistar Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 5, 2013 · Zgłoś post też mam taki zamiar tylko że amistar extra ma w składzie triazol (cyprokonazol) a ja już raz w tym sezonie dałem metkonazol bo zdobyłem jeszcze carambę swoją drogą powiem Wam że zastosowałem ją bardzo wcześnie i efekt jest zajebisty rzepak ma bardzo nisko osadzony pąk główny a boczne rozgałęzienia są prawie na tej samej wysokości ciekawe jak by się zachował po tebukonazolu ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 5, 2013 · Zgłoś post A ja dam tebukonazol plus morfoline na przedłużenie działania Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 22, 2013 · Zgłoś post witam.Jestem poczatkujacy w sianiu rzepaku mam pytanie czy jak teraz opryskam rzepak na strakowca czy to cos pomoze.pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach