samulak-b

Grzybówka-regulacja rzepaku

2,746 posts in this topic

10 godzin temu, ikcomas napisał:

Chyba polecę dzisiaj Toprexem, podobnie jak u @barkas-a to pierwszy wjazd w tym roku

Ja czekam po weekendzie, dopiero kolo wtorku nadaja u mnie powyzej 10 stopni w dzien, w nocy kolo zero. Z toprexu zrezygnowalem, jak cos to polece tebu albo tilmorem. Ale jak dalej nie bedzie deszczu, to pewnie skonczy sie tylko na oprysku na robaka.

Rzepak nie lubi oszczędności tym bardziej szkoda odpuścić tak ważny pierwszy wiosenny zabieg na grzyba, fundament musi być solidny

Jest sporo później w wegetacji  od mojego czyli ten toprex będzie ok 

Ja w tym tygodniu chyba dam jakiś fungicyd bo do ostatniego jeszcze daleko 

Oczywiście Panowie niby Polska to mały kraj ale różnice w wegetacji jednak spore 

Na Śląsku niedługo zakwitną a na wschodzie i północy ledwo od ziemi się odbiły 

Zabiegi fungicydowe wiadomo dostosowuje się w tym przypadku do fazy i oczekiwań

No wspomnieć też należy o zagrożeniu w poszczególnych regionach kraju

Te zależą bardziej od ilości zarodników w terenie 

Po co pryskać jak nie pada mój dostał bor i siarczan + mocznik jak nie bedzie padac to ostatni zabieg ,jedynie robale

A mój dostanie jakąś mieszaninę do wyboru ma tebukonazol tiofanat prochloraz 

Skłaniam się już tradycyjnie ku dwóm pierwszym 

Edited by ikcomas
autokorekta

teraz grzyby nie potrzebują wilgoci aby się rozwijać, wystarczy sobie przypomnieć co mówiła Pani doktor Zuzanna Sawińska

Kiedyś mówiła mądrze, teraz mówi mokro pryskać, sucho pryskać i to nie byle czym. Najlepiej od jesieni T0 T0.1 T1 T2 T3 T4.... Kiedyś miło było posłuchać, teraz szkoda .... .

Edited by ansu

Mnie najbardziej zastanawia ta wiara w rzepak a raczej jej brak, miesiąc temu, plon  to będzie 6 ton a dziś zabieg na płatka po taniości :P

Ogólna sraczka że rzepaki piękne wiosną, teraz susza zaczyna doskwierać, nie wiadomo jak będzie z zimnymi ogrodnikami w tym roku, nie wiadomo czy choróbska jeszcze nie dadzą popalić

Gdzie tu do płatka raczej dostanie coś na luźnego pąka 

Wiara umiera ostatnia ale rzeczywiście szybko powietrze uchodzi 

Obstawiam że za dobre 3 tygodnie płatek  jak się temperatury podwyższą, a kwitnąć zacznie pod koniec miesiąca, może nie wszystkie ale większość

U mnie tak wygląda , dzisiaj poszły chyba ostatnie odżywki , w przyszłym tygodniu planuję grzybówkę, jeszcze nie wiem co dać. 

[35009779]

[35009783]

Jest cieplo za tydzień zacznie kwitnąć ,skąd choroby nawet rosy niema ,rzepak jeszcze dwa tygodnie bez deszczu wytrzyma ,gorzej pszenica brak wody i N

@mieto35

Piękny. Mój taki ładny jak osiągnie tą fazę co Twój nie będzie, to będzie już Maj pewnie. Dzisiaj znów było -3, masakra. Kolega widział -7 trzy dni temu 

Edited by lokizom

Czym te pekniecia moga byc spowodowane?

kilka dni temu pryskane tilmor, bor, dursban, rzepak na 6 klasie

large.20190422_094910.jpg.8993d5cf6bcb625d263ba967c860398d.jpglarge.20190422_094913.jpg.5256269a3c523066d016cc0dbfd0f0bc.jpglarge.20190422_094918.jpg.794a52fb69d0ba08d55941fc94c54113.jpglarge.20190422_095050.jpg.a83fd61fae043c48ac23efc2398e0d75.jpg

Chyba trafna diagnoza, chociaż u mnie w podobnej lokalizacji nie zauważyłem ale tyle mrozu nie miałem. Chowacza też pewnie nie miałeś? (u mnie nie było)

Kwitną już u was rzepaki ? Okolica praktycznie lada moment, niebawem czas na płatek, akurat dobry rok się zapowiada deszcz podczas kwitnienia rzepaku, będą rekordowe plony...

Edited by barts

Tu jeszcze daleko, oj daleko. Jeszcze mikro pójdzie przed kwitnieniem i coś ekstra ;-)

Edited by ikcomas