Skocz do zawartości

Ryby

12 odpowiedzi na ten temat

#1 domadm

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 29 cze 2008 - 23:20

Witajcie!
Szkoda że nikt nie pisze w dziale hodowli ryb - zmieńmy to!
Ja hoduję karpie, zapraszam do dyskusji albo choć do przywitania się.  :(

Pozdrawiam
domadm

#2 megus

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 30 cze 2008 - 09:03

Jestem jak najbardziej za:)
Forum jest właśnie takim miejscem gdzie mozna wymieniać się radami i wskazówkami.

Nie hoduję ryb, ale pracuję w redakcji farmer.pl i jako redakcja mamy dla hodowców ryb i naszych forumowiczów małą niespodziankę w postaci dwóch egzemplarzy książki "Hodowla ryb" wydawnictwa RM.

Zainteresowanych otrzymaniem książki proszę o kontakt: portal@farmer.pl - po otrzymaniu od Was namiarów wyślę książkę  pocztą. Ksiażki mam dwie więc niespodzianka jest dla dwóch pierwszych osób które się z nami skontaktują.

#3 forumowicz

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 30 cze 2008 - 12:58

to super,

#4 domadm

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 30 cze 2008 - 14:46

Propozycja z książką fajna :(

Cieszę się że coś drgnęło.

#5 megus

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 30 cze 2008 - 21:05

Informacyjnie - książki już znalazły swoich nabywców :(  Dzięki za zainteresowanie.

#6 domadm

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 11 lip 2008 - 00:26

Dziękuję - książka doszła, przydatna pozycja :(

#7 asiabenka

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 12 sie 2008 - 15:11

Witam wszystkich. Potzebuję pomocy. Mam niewielki staw i nieproszonego gościa. Moje ryby zostały zaatakowane przez LERNAEA. Jak można się pozbyć tego ze stawu.

#8 domadm

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 18 wrz 2008 - 00:51

Witam wszystkich. Potzebuję pomocy. Mam niewielki staw i nieproszonego gościa. Moje ryby zostały zaatakowane przez LERNAEA. Jak można się pozbyć tego ze stawu.

To pasożyt o nazwie Splewka. Niestety jedyne znane mi rozwiązanie to potraktować staw delikatnie mocnym środkiem chemicznym pierwszej klasy np. Winylofoss w ilości pół litra na hektar. Ale akurat ten środek jest już wycofywany na dniach ze sprzedaży i nie wiem co w zamian.

#9 zaszek

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:
  • Locationbydgoszcz

Napisany 01 lis 2008 - 22:21

Witam. Jestem nowy i na forum i w hodowli ryb. Mój prywatny staw ma dopiero paru mieszkańców i chciałbym uzyskać porady jak zarybić staw. Ma wymaiary 50m x 22m. Powstał w niecce poprzedniego, mocno zamulonego, gdzie przed melioracją dziadek rybki hodował. Teraz ja chciałbym tradycję kontynuować ale nie chciałbym popełnić jakiś błędów co do ryb i roślin. Staw ma poprostu cieszyć oko i wędkę a może i dziadka, jeśli patrzy na nań "z góry".

#10 domadm

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 02 gru 2008 - 11:30

Wykoś wszystkie rośliny ze stawu i wczesną wiosną napuść wody. Potem poszukaj w okolicy jakiegoś gospodarstwa rybnego które sprzedaje kroczka (ryby 1,5 roczne w wadze ok 25-30 dag) i takie wpuść. Tylko nie przegap odłowów w marcu, bo potem już ciężko będzie kupić.

Obsady na dużych stawach robi się w ilości 1000-2000 szt na hektar, w zależności od żyzności stawu. U ciebie to początki więc raczej daj mniej niż więcej. Potem karm regularnie od maja jak temperatura wody wzrośnie i kontroluj jak rosną. Początkiem lipca powinny mieć już ok 1 kilograma. Jeśli mają mniej, to znaczy że jest ich za dużo (albo za słabo karmione), a jeśli więcej to znaczy że staw jest żyźniejszy i uciągnie większą produkcję. Oczywiście to przy założeniu, ze nie było ubytków w sztukach i karmiono regularnie do syta.

Powodzenia!

aaa. i obserwuj groble czy nie ma śladu szkodników. Ostatnio wydry robią spustoszenia :(

#11 j-karol

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 03 lut 2009 - 10:19

Witam.

Skoro można się przywitać, to właśnie to zrobie.
Mam malutkie 2 stawy bawie się w to dopiero od 2 lat i powiem że woda to wspaniały relaks a ryby :( no coż mam nadzieje ze tak ładnie przezimują jak zeszłej zimy.
Wydry są paskudne co już się przekonałem nawet się podkopują pod siadką bestie ale odstraszyłem je jak narazie pastuchem elektrycznym :( a moje pytanie brzmi jak zabezpieczacie groble przed erozją karpie strasznie ryją :( a i woda też swoje działa czy ma ktoś was taki problem że podmywa ziemię? I jakie macie na to sposoby obsadzanie roślinnością? Faszynowanie? Czy Renowacja co ileś lat gruntowna grobli? jak radzicie sobie z renowacjami? wiadomo że to straszne koszty :( a dbać o urządzenia trzeba ;/

#12 Lukasz1980

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:
  • LocationTwardogóra

Napisany 27 lut 2009 - 11:38

Posiadam staw o powierzchni 1ha lustra. obesnie spuściłem wode. od połowy stawu zaczyna się muł,który dochodi przy spuście do głebokości pół metra. Chciałbym wypchnąc i pogłębic. Może ktoś wie czy takie roboty podlegają zgłoszeniu w gminie. czy taka ziemia nadaje sie na sprzedaż? 

#13 gofer87

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 02 maj 2009 - 11:24

Witam wszystkich serdecznie :(
Na pewno jestem tu najmniej doświadczonym forumowiczem bo dopiero zaczynam przygode z rybami:D MAm problem ze znalezieniem instrukcji jak zrobic odplyw wody ze stawu?? Jak ktos moze prosze mi przeslac linka na gg 9476871

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników