Analiza rynku silosów zbożowych wskazuje iż na terenie Polski znajduje się pojemność ponad 5 milionów ton na przechowywanie ziarna będącego w dyspozycji bezpośrednio producentów rolnych. Pojemność ta stanowi znaczny potencjał magazynowy będący w dyspozycji rolników, grup producenckich. Na tak znaczny wzrost potencjału magazynowego będącego w dyspozycji producentów zbóż miał wpływ dostęp do środków inwestycyjnych, a szczególnie grup producenckich. Fakt ten zmienia podejście co do zasad i warunków obrotu ziarnem. Na warunki te ma wpływ kształtowanie się cen. Producent rolny magazynując w własnych obiektach ziarno staje się bezpośrednim dostawcą do jego przetwórstwa na paszę, mąkę czy biopaliwa. Kupujący, przetwórcy zmieniają podejście w realizacji zabezpieczania surowca do swojej produkcji przykładając uwagę do rynków lokalnych w zakupach ziarna.
Również rolnicy prowadzący hodowlę zwierząt nie zdają sprawy z konieczności prowadzenia odpowiednich zabiegów na przechowywanym ziarnie. Brak tej wiedzy doprowadza dość często do niepowodzeń w chowie zwierząt. Hodowca wtedy wskazuje iż jest winien dostawca premiksów czy koncentratów, a nie brak wiedzy o procesach zachodzących w przechowywanym ziarnie.
Doświadczenia praktyczne wskazują, że producenci rolni składując ziarno w swoich magazynach nie znają zasad bezpiecznego przechowywania ziarna. Zabiegi konserwacyjne na magazynowanym ziarnie prowadzone są bez podstawowej wiedzy w tym zakresie. Ziarna magazynowane nabiera niewłaściwego zapachu, porażone są szkodnikami, a jeśli podejmują decyzje o jego fumigacji to czynią to bez niezbędnej wiedzy narażając się na utratę zdrowia czy zepsucia ziarna.
Przeszkoliłem na terenie Polski około 3 tyściące poducentów zbóż z zakresu jego bezpieczenego magazynowania. Posiadam 47 letnie, praktyczne doświadczenie z zakresu przechowalnictwa zbóż, zarządzaniem w biznesie zbożowo przetywórczym, posiadam wykształcenie wyższe rolnicze jak również wykształcenie średnie z zakresu przetwórstwa zbóż
Oferuję szkolenie grup, osób indywidualnych z zakresu :
Bezpieczeństwo składowanego zboża i zasady jego konserwacji.
1. Jakie czynniki maja wpływ na jakość składowanego zboża.
2. Profilaktyka i walka z szkodnikami zbożowymi.
3. Przygotowanie magazynów i sprzętu do zbioru na składowanie zboża.
4. Wpływ parametrów jakościowych na składowanie zboża.
5. Przebieg procesów w okresie składowania zboża.
6. Wpływ zewnętrznych warunków atmosferycznych na jakość przechowywania zboża.
7. Analiza warunków do podejmowania decyzji zabiegów konserwacyjnych składowanego zboża.
8. Przykłady analizy czynników zewnętrznych w zakresie których podejmowane są decyzje dotyczące konserwacji ziarna.
9. Podstawowe zasady kontroli przechowywanego zbóż.