Sign in to follow this  
Followers 0
indian-service

biopaliwa

21 posts in this topic

Jest nawet plan aby bolidy Formuły 1 śmigały na biopaliwie - ciekawe jak to przejdzie  :(

Edited by jarki

Też o tym słyszałem. Myśle że to super pomysł :( :o :( :o A nazwę można zmienić na ECO fomula 1 :( :( :( Swoją drogą to ciekawe jakie byly by osiagi takich bolidów jeżdżących na biopaliwie :( :( :(

Pozdrawiam.

Ciągniki na biopaliwo jakoś dają sobie radę, więc porządnie zaprojektowane silniki F1 mogą wymiatać tak samo jak i teraźniejsze.  :(

a pamiętacie jak kilka lat temu pisano w gazetach jak to Kalinowski i inni którzy tworzyli ustawę o biopaliwach chcą zepsuć silniki naszych aut?

Uważam - wtedy rząd nie poszedł na to, bo za duże było ciśnienie lobby paliwowego.

Teraz same przepisy unijne wymagają wkładu biopaliw i może to jakoś będzie powoli wchodzić.

kilka lat temu to na haslo "biopaliwo" wyskakiwal diabelek z pudelka w postaci redaktora Kublika z Wyborczej. Dzis branza biopaliwowa interesuja sie tacy inwestorzy jak Warren Buffet czy Ted Turner. Wiec temat jest na pewno przyszlosciowy. Choc z drugiej strony na efekty stosowania biopaliw w obecnej postaci na silniki naszych aut to ja bym jeszcze poczekal. Slyszalem wypowiedzi goscia z Instytutu Transportu Samochodowego o tym, ze np. biodiesel stosowany w silniku z katalizatorem przyspiesza zuzycie silnika

ja natomiast słyszałem o ciągnikach jeżdżących na zwykłym oleju spożywczym z biedronki ;D

temat powraca przez te ceny

jak jest ciepło to stare traktory śmigają bez problemów

i sporo ludzi wraca do opałowego

mix tych ostatnich wydaje się być jakimś rozwiązaniem

i będzie w tym roku problem {rzepak}

chyba że zastąpią go palmowym,słonecznikowym  :o

Wytworzenie biopaliwa w tym roku ze względu na ceny rzepaku jest nieopłacalne, obecnie kosztuje ok. 5,5 zł/l  :o

Tak, tylko na co się przerzucą? Chyba nie przewidzieli kryzysu w żywności. Mówiło się o nadwyżkach, a tu niespodzianka.

Zapasów zbóż na pewno nie ma, nasion rzepaku też na pewno. Przy takiej cenie :o tona rzepaku kontraktowana jest już na blisko 2 tys. zł

Czyli cała energia, którą wpakowali w biopaliwa, idzie na darmo z powodu kryzysu żywnościowego.

Teraz szansą będzie samochód na słońce.

W Brazylii jeżdżą na mieszance zawierającej ok. 25%, a nawet ponad 95% bioetanolu (paliwo Alcool) i silniki dają radę. Pewnie, że to nie w smak arabskim szejkom, ale ciągle najwięcej do powiedzenia ma rynek. W Polsce bioetanol ciągle jest droższy od paliwa kopalnego. Ale jeszcze kilka lat i wszyscy będziemy jeździć na bioetanolu :o

A tak z innej beczki - pogromcy mitów pokazali, że diesel pojedzie na używanym, spożywczym oleju roślinnym, np. takim z frytkownicy. Ktoś się odważył sprawdzić? Jeśli tak, niech napisze ile kosztował remont silnika :o

Czy B100 to tosamo co biodiesel? Moja trzydziestka jeździła na tym jakieś 8-mcyi muszę przyznać, że nie jeździłem na większym gównie. Pompę paliwa szlag trafił, nie można ciapka odpalić gdy jest zimny. W środku pompy wszystkie części oblepione były jakimś ciemnym gównem trudnym do usunięcia nawet przez benzynę extrakcyjną. Precz z biopaliwem !!! >???

niezła burza się pot tym artykułem rozpętała ;D ale to 60 gr/l faktycznie wydaje się zbyt piękne, by było prawdziwe. No i papierologia stosowana, żeby załatwić wszystkie pozwolenia.. Ale może warto ???

Znając red. naczelnego SE Pana Jastrzębowskiego i jego podejście do prowadzenia dziennika wątpię, aby puścił aż takie przekłamanie, jak uważają komentatorzy. No nic nie pozostaje innego jak wysłać do niego list i przkonać o tym, że to co relacjonuje w swojej gazecie jest totalną nieprawdą i prosić o sprostowanie. Do dzieła !!!