-
Zawartość
3 -
Rejestracja
-
Ostatnio
Reputacja
0 NeutralO Doradztwo
-
Ranga
Świeżak
Profile Information
-
Gender
Male
-
Location
Warmia i Mazury
-
Interests
Przyroda
Myślistwo
Fotografia
Ostatnio na profilu byli
2227 wyświetleń profilu
-
Opróżniony silos nie stanowi bezpieczeństwa samolikwidacji szkodników. Opróżniony silos musi być BARDZO DOKÅADNIE oczyszcony. Praktycznie nie ma mozliwości bardzo dokładnego ( sterylnego ) oczyszczenia silosu. Na łączeniach blach w szczelinach mogą pozostać drobinyziarna, pyłu zbożowego, w których nieznaczne ilości szkodników mogą przebywać. Jeśli są sprzyjające warunki rozwoju to szkodniki mogą dalej rozmanażać się i rozprzestrzeniać się do pozostałych urządzeń technologicznych. Praktycznie szkodniki mogą znajdować się w pobliżu silosu w pozostałych urządzeniach technoologicznych jak podnośniki czerpakowe, ślimakowe, łańcuchowe. Generalnie rzecz biorąc to należy wszystkie urządzenia dokładnie oczyścić i przeprtowadzić DEZYSEKCJĘ. Niska temperatuta tj. poniżej 10 st. C ogranicza rozwój szkodników. Trojszyk ulec nie jest odporny na działanie niskich temperatur. Temperaturą krytyczną jest 7°C. Poniżej tej temperatury wszystkie stadia rozwojowe giną po około 25 dniach. W temperaturze 0°C giną już po 17 dniach. Rozkruszek najlepiej rozwija się w temperaturze pokojowej, może rozmnażać się i intensywnie żerować w temperaturze 3-9°C, a więc niższej niż większość owadów szkodników . W optymalnych warunkach tj. w temperaturze około 25°C i wilgotności względnej powietrza 75-80%, cykl rozwojowy jednego pokolenia rozkruszka trwa około 10 dni. Ponieważ roztocza te są stosunkowo płodne, w dobrych dla nich warunkach w krótkim czasie produkt może być bardzo poważnie porażony. Rozkruszeki mogą żyć nawet do roku, miesięcznie wydać kilka pokoleń. Są wrażliwe na warunki otoczenia-giną w wysokiej temperaturze i niskiej wilgotności. Odporne są na niską temperaturę. Mogą przetrwać kilka miesięcy bez pożywienia.
-
Proszę o konkretne pytania.
-
Analiza rynku silosów zbożowych wskazuje iż na terenie Polski znajduje się pojemność ponad 5 milionów ton na przechowywanie ziarna będącego w dyspozycji bezpośrednio producentów rolnych. Pojemność ta stanowi znaczny potencjał magazynowy będący w dyspozycji rolników, grup producenckich. Na tak znaczny wzrost potencjału magazynowego będącego w dyspozycji producentów zbóż miał wpływ dostęp do środków inwestycyjnych, a szczególnie grup producenckich. Fakt ten zmienia podejście co do zasad i warunków obrotu ziarnem. Na warunki te ma wpływ kształtowanie się cen. Producent rolny magazynując w własnych obiektach ziarno staje się bezpośrednim dostawcą do jego przetwórstwa na paszę, mąkę czy biopaliwa. Kupujący, przetwórcy zmieniają podejście w realizacji zabezpieczania surowca do swojej produkcji przykładając uwagę do rynków lokalnych w zakupach ziarna. Również rolnicy prowadzący hodowlę zwierząt nie zdają sprawy z konieczności prowadzenia odpowiednich zabiegów na przechowywanym ziarnie. Brak tej wiedzy doprowadza dość często do niepowodzeń w chowie zwierząt. Hodowca wtedy wskazuje iż jest winien dostawca premiksów czy koncentratów, a nie brak wiedzy o procesach zachodzących w przechowywanym ziarnie. Doświadczenia praktyczne wskazują, że producenci rolni składując ziarno w swoich magazynach nie znają zasad bezpiecznego przechowywania ziarna. Zabiegi konserwacyjne na magazynowanym ziarnie prowadzone są bez podstawowej wiedzy w tym zakresie. Ziarna magazynowane nabiera niewłaściwego zapachu, porażone są szkodnikami, a jeśli podejmują decyzje o jego fumigacji to czynią to bez niezbędnej wiedzy narażając się na utratę zdrowia czy zepsucia ziarna. Przeszkoliłem na terenie Polski około 3 tyściące poducentów zbóż z zakresu jego bezpieczenego magazynowania. Posiadam 47 letnie, praktyczne doświadczenie z zakresu przechowalnictwa zbóż, zarządzaniem w biznesie zbożowo przetywórczym, posiadam wykształcenie wyższe rolnicze jak również wykształcenie średnie z zakresu przetwórstwa zbóż Oferuję szkolenie grup, osób indywidualnych z zakresu : Bezpieczeństwo składowanego zboża i zasady jego konserwacji. 1. Jakie czynniki maja wpływ na jakość składowanego zboża. 2. Profilaktyka i walka z szkodnikami zbożowymi. 3. Przygotowanie magazynów i sprzętu do zbioru na składowanie zboża. 4. Wpływ parametrów jakościowych na składowanie zboża. 5. Przebieg procesów w okresie składowania zboża. 6. Wpływ zewnętrznych warunków atmosferycznych na jakość przechowywania zboża. 7. Analiza warunków do podejmowania decyzji zabiegów konserwacyjnych składowanego zboża. 8. Przykłady analizy czynników zewnętrznych w zakresie których podejmowane są decyzje dotyczące konserwacji ziarna. 9. Podstawowe zasady kontroli przechowywanego zbóż.