Sign in to follow this  
Followers 0
ppp197

Jaki inokulant ?

10 posts in this topic

Bardzo fajny filmik zachęcam Ciebie i innych użytkowników do podobnych wrzutów na forum.

 

P.S Jeśli macie jakiś filmik lub inną radosną twórczość i chcecie się nią podzielić z użytkownikami farmer.pl piszcie i przesyłajcie http://www.farmer.pl/kontakt/napisz

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Film nie jest mojego  autorstwa (to  jeżeli chodzi o prawa autorskie) i zapraszam jednocześnie  na youtube gdzie jest tego więcej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W ostatnim Chów i Hodowla Bydła, prof Kowalski wyraźnie określił, że minimalna ilość CFU ( lub jak na niektórych pisze jtk - jednostek tworzących kolonię) powinno się zaaplikować minimum 1*10^5 / gram zakiszanej masy.

Najlepiej jak by to był inokulant bakteryjno-enzymatyczny.

To jaki wybierzesz to tylko sprawa koncentracji. Jak to wyliczyć to już druga sprawa. Na ppr.pl był taki link. Bez większych problemów można powiedzieć który jest dobrym a który nie ( lub inaczej kto nas naciąga na kasę)

 

http://www.przeklej.pl/plik/v1-2-exe-002ar79tp32a

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

no to napiszcie jaki czy warto wybrać drogi ?

czy może są jakieś tańsze ale godne uwagi  :o

Problem z doborem inokulantów jest taki, że różne firmy je produkujące rzadko określają jakie stężenia są dla jakich roślin zakiszanych, często piszą "na trawy, motylkowe i kukurydzę, opakowanie starcza na 50 ton zakiszanej masy"

Nie ma inokulantu uniwersalnego, to jest zawsze półśrodek.

Ilość CFU należy określić na podstawie sm zakiszanego materiału, warunków pogodowych no i oczywiście rodzaju zakiszanego materiału.

Wiemy, że są rośliny dobrze, średnio i źle się kiszące. Tu muszą być różne baktreie, różne enzymy no i oczywiście różna koncentracja.

Czołowymi uczelniami w świecie zajmującymi się zakiszaniem są niestety amerykańskie, po wklepaniu w przeglądarkę słów kluczowych ( inokulants for silage, silage inokulants) angielskojęzyczni mogą sobie poczytać jakie szczepy, jakie enzymy, kiedy i ile ich używać, a jak się ma google tłumacza to można bez większego trudu przeczytać "po polskiemu".

Ja proponuję Wam dokładnie przyjrzeć się dwóm rodzajom inokulantów, produkowanych przez Alltech. Mają jedną z najwyższych koncentracji CFU/gram produktu na rynku oraz stosunkowo korzystną cenę. Do  tego są enzymy "gratis".

Do traw, motylkowych, GPS polecam Sill All 4x4 w koncentracji 1*10^11. 1 gram/tonę zakiszanego materiału dostarcza minimalną, zalecaną ilość CFU (100 tys/g zakisznej masy?. Zalecenia są jednak takie, by użyć od 2,5 grama do 5 dla traw i 5-10g dla czystych motylkowych.

Do kukurydzy ( i roślin o wysokim minimum cukrowym) polecam Maize All FVA o koncentracji 1,25*10^11. Zalecane 100 tys CFU to zaledwie 0,8 grama. Zalecenia są jednak od 1 g dla dobrych warunków zbioru do 5 dla szczególnie złych.

Co do kosztów zakiszania to, przyjmując zalecane, minimalne stężenia CFU/g zakisznej masy - dla kukurydzy w dobrych warunkach nie przekracza 1 zł, dla trawy w dobrych warunkach także. Dla motylkowych w dobrych warunkach nie przekracza 2 zł do tony zakiszanej masy.

Więcej na stronie

http://www.chemirol.com.pl/Inokulanty-Zakiszacze-207.html

Pozdrawiam forumowiczów

Share this post


Link to post
Share on other sites

o kurcze to trochę bardziej skomplikowane niż myślałam  :o tu pytanie czy dla bydła mięsnego też trzeba takie cuda wiedzieć  :o :-\

Share this post


Link to post
Share on other sites

niezaleznie od rodzaju uzytkowania czy rasy, wszystkie zwierzęta powinny dostawać kiszonkę dobrej jakości

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0