Skocz do zawartości

Piszcie o czym chcecie czytać w FARMERZE

28 odpowiedzi na ten temat

#1 jarki

Forumowicz

• Moderatorzy
  • 12 Postów:
  • Locationkuj-pom

Napisany 03 mar 2011 - 08:07

Po kilku latach na nowo go odkrywam zmienił się to prawda na lepsze wcześniej czytałem tą gazetę nawet jako MŁODY ROLNIK  :) do sugestii jeszcze jestem nie skłonny bo to za krótko
"Głowa do góry,najgorsze jeszcze przed nami"

#2 damian9871

Świeżak

• Moderatorzy
  • 1 Postów:

Napisany 12 mar 2011 - 20:47

trochę o grzybkach w zbożach napisali dosyć ciekawe informacje

#3 jarki

Forumowicz

• Moderatorzy
  • 12 Postów:
  • Locationkuj-pom

Napisany 12 mar 2011 - 21:10

w starych numerach zawsze przed siewami były zalecane odmiany
teraz to jest problem z nadmiarem ale zdałoby się coś wymyślić  :-\

#4 damian9871

Świeżak

• Moderatorzy
  • 1 Postów:

Napisany 12 mar 2011 - 21:13

no porównanie odmian z wynikami coboru by się przydało

#5 Gość_misiek_*

• Goście

Napisany 12 mar 2011 - 23:24

Piszcie tu wasze sugestie dotyczące tematów, o których chcielibyście poczytać w naszej gazecie. Oczywiście postaramy się sprostać Waszym zapotrzebowaniu na informację w miarę możliwości.
Chcemy być jak najbliżej WAS więc zachęcam...... PISZCIE!!!!

Pzdr.

#6 damian9871

Świeżak

• Moderatorzy
  • 1 Postów:

Napisany 13 mar 2011 - 09:29

bardzo mnie by interesował test pługów 4 skibowych obracanych naszego rodzimego "rzemiosła" tzn.
- agromasz- bardzo atrakcyjna cena
- akpil km 80 i km180 - droższy ale czy warto zapłacić więcej za szerszy rozstaw korpusów?
- pług od krukowiaka
- ibis tak dla porównania
test w ściernisku po kukurydzy na ziarno. Zachodnie pługi to inna bajka cenowa bez dofinansowania nie osiągalna  :)

Produkcja roślinna - napiszcie coś o EM-ach. Czy naprawdę efektywne mikroorganizmy są aż tak skuteczne jak je reklamują firmy?  W dawce 20l/ha co one mogą zdziałać chyba nie wiele? Co innego dawki na poziomie 100-150l/ha, jak je namnażać i czy melasa buraczana się do tego nadaje?

Coś o wapnowaniu reaktywność poszczególnych nawozów wapniowych: dolomit, kreda pojeziorna, wapno posodowe, z cukrowni itd. Czy nawóz PPR sol tak cudownie działający wg.reklam czasem nie jest szybko działającym wapnem?

#7 jarki

Forumowicz

• Moderatorzy
  • 12 Postów:
  • Locationkuj-pom

Napisany 13 mar 2011 - 11:57

Farmer nr.5/2011 str.33 "Który azot najtańszy"
o zgrozo tylko nie mówcie że to pomyłka

#8 skoczek

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 13 mar 2011 - 17:56

Ja chciałbym przeczytac o sobie ha ha....i praktyczne porady w zakresie hodowli i uprawy roslin....moim zdaniem jest tego stanowczo za malo..a za duzo takich ogólnych nikomu nie potrzebnych rzeczy....lub potrzebnych małej grupce ludzi....to tez zdanie moich znajomych
Niestety nie kupiłem 4 numeru:))...

#9 ikcomas

Świeżak

• Moderatorzy
  • 0 Postów:
  • Locationśrodkowy wschód

Napisany 14 mar 2011 - 09:27

Może coś o mieszaniu pestycydów w opryskiwaczu? Nie mówię o tabeli mieszanin bo to nierealne ale o jakichś praktycznych poradach co można a czego czego nie. Wszyscy mieszamy żeby zmniejszyć ilość wyjazdów w pole aby zmniejszyć koszty i zaoszczędzić czas, i potem obserwujemy czy mieszanka działa tak jak tego oczekujemy. Czasem u mnie zdarza się, że do opryskiwacza idą 3 różne ŚOR i jeszcze nawóz dolistny. Kiedyś pewnie się przejadę w ten sposób.

#10 damian9871

Świeżak

• Moderatorzy
  • 1 Postów:

Napisany 14 mar 2011 - 20:00

dopóki zbiornik nie robi się zbyt elastyczny jest ok :)
a jak się robi to szybko na pole  :)

#11 jarki

Forumowicz

• Moderatorzy
  • 12 Postów:
  • Locationkuj-pom

Napisany 14 mar 2011 - 20:20

Farmer nr.5/2011 str.33 "Który azot najtańszy"
o zgrozo tylko nie mówcie że to pomyłka

a ja zamiast takiego bezsensowego artykułu z błędami  ,
każdy rolnik potrafi sobie policzyć ile N kosztuje w danej chwili {ceny są bardzo zmienne} 
chciałbym abyście napisali po chłopsku jak działa jaki nawóz azotowy ,kiedy powinien być stosowany i dlaczego ,
tylko bez sponsorowanych pierdołów ustawionych pod jedną firmę niech to napisze ktoś niezależny , będzie trochę musztardą po obiedzie ale na przyszłość się przyda i rozwieje wątpliwości

#12 skoczek

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 01 kwi 2011 - 12:07

Dawno nie czytałem farmera, ale od dzis stałem sie jego szczesliwym prenumeratorem:)).Misiek kiedys napisał ze nie sposób kazdemu dogodzic, ale to nieprawda bo jest wiele tytułów dla rolnika które czyta sie od deski do deski, trzeba sie tylko postarac:))i nie myslec tymi kategoriami tylko myslec jak przyciagnac uwage ....Po przejrzeniu gazety od razu mi sie rzuca w oczy ze duzo jest artykułów o swinkach, ja ich nie hoduje i takie tematy mnie poprostu nie interusuja czy nie mozna by zrobic jak inne gazety ze dla hodowców bydła pisac o bydle , a dla hodowców swin o swiniach...a jesli chca czytac o tym i o tym to dodatkowo wprowadzic oba dzialy.....nastepna sprawa jest to iz w wiekszosci dominuja małe gospodarstwa wiec napewno by chcieli poczytac artykuły w tym stylu, nie tylko o nawozeniu precyzyjnym lub ciagnikach o mocy 200km...bo oni tez prowadza gospodarstwa i tez sa chłonni wiedzy!!..a ten temat jest jakby tabu, a napewno nie bedzie ich stac ani nie maja takiej potrzeby by wprowadzac az takie innowacje i kupowac ciagniki takiej mocy...Teraz plusy...napewno bardzo dobrym pomysłem jest wprowadzanie wypowiedzi z forum..i wypowiedzi rolników pod artykułami, jak dla mnie to swietny pomysł...i ogólnie porady roslinne tez sa na miejscu i z przyjemnoscia sie je czyta...
To jest oczywiscie tylko moje zdanie...i tak bym widział tą gazete.....nie kazdy sie napewno z tym zgodzi, ale wyraziłem swoja opinie i mam nadzieje ze ktos ja wezmie pod uwage...powodzenia w dalszej pracy:))

#13 jarki

Forumowicz

• Moderatorzy
  • 12 Postów:
  • Locationkuj-pom

Napisany 08 kwi 2011 - 19:35

gazeta idzie w dobrym kierunku ostatni numer jest najciekawszy w tym roku  ;D

#14 men2face

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 08 kwi 2011 - 19:53

a moze cos o uprawach alternatywnych-kminek kolendra i takie inne(technologia i wyniki).
Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki,
cuda zajmują mi trochę więcej czasu...

#15 jarki

Forumowicz

• Moderatorzy
  • 12 Postów:
  • Locationkuj-pom

Napisany 13 maj 2011 - 19:57

już przestali w gazecie pokazywać to forum ciekawe dlaczego  ;D

#16 damian9871

Świeżak

• Moderatorzy
  • 1 Postów:

Napisany 13 maj 2011 - 21:26

nie ma miejsca na głupoty  ;D

#17 skoczek

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 14 maj 2011 - 19:13

Bo nic ciekawego sie nie dzieje hihihihi, trzeba wymyslec jakis nowy sensowny temat

#18 jarki

Forumowicz

• Moderatorzy
  • 12 Postów:
  • Locationkuj-pom

Napisany 14 maj 2011 - 20:21

To PISZCIE ;D
czyżby wszystko było jasne  ;D
rolnictwo to kraina mlekiem i miodem ......

#19 skoczek

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 15 maj 2011 - 09:12

Hmmmm..a mnie sie wydaje ze debilizm i paranoja, msciwosc, zawisc...itd..no i ten wyscig szczurów gdzie licza sie tylko hektary i tym lepszy rolnik im ma ciagnik wiekszej mocy:))
U nas juz pole jest nieosiagsalne prawie bo za dzierzawy wywindowali cene 1000 zł z hektara!!!!!, własnie tacy dorobkiewicze a przeciez nikt madry tyle nie da za marna klase, tylko zastanawiam sie czy im sie to opłaci gdy zbieraj a3, lub góra 4 tony z hektara???, temu winne sa te programy pomocowe z unii!!, bo w tym tkwi całe zło, renty struktualne, mlody rolnik...a co Wy o tym sadzicie?

#20 jarki

Forumowicz

• Moderatorzy
  • 12 Postów:
  • Locationkuj-pom

Napisany 15 maj 2011 - 10:11

masz rację te ceny to szaleństwo
ja odpuszczam szybciej sam kiedyś sprzedam

a traktory  :-\
jedzie taki z 4-5 wieprzami ale 150 KM bo musi pokazać
a wtedy płacze że ropa droga  ;D ;D