Skocz do zawartości

Piszcie o czym chcecie czytać w FARMERZE

• Nie możesz odpowiadać w tym temacie
28 odpowiedzi na ten temat

#21 damian9871

Świeżak

• Moderatorzy
  • 1 Postów:

Napisany 15 maj 2011 - 12:18

uważam że ziemia na cele rolnicze pod typowe uprawy zboża, rzepak, buraki powyżej 25tys za ha jest za droga i nie opłacalna. Inna sprawa to warzywa, ziemniaki ale dzisiaj ziemię kupują ludzie którzy o rolnictwie nie mają pojęcia lokują kapitał i dzierżawią "głupolą" którzy za wszelką ceną chcą mieć te ha a ekonomia to dla nich czarna magia.

#22 skoczek

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 15 maj 2011 - 14:33

U nas ziemia była stosunkowo tania.....ale to sie zmieniło bo wlasnie powchodzili w te programy i musza spełnic okreslone warunki, a w młodym rolniku musza własnie uzupełnic hektary....no i podrozała o 7 tys!!!...bo Ci płaca ile kto powie, bez zadnych zachamowan bo maja nóz na gardle.....to tak jak mówiła pewna babcia....ze Niemcy nie dali nam rady czołgami i samolotami...a Unia nas ujarzmiła bez zadnych problemów :o...no i zniewoliła bo tak naprawde jestesmy niewolnikami róznych programów, limitów, cross compliance..itd
Pseudo rolnicy tez bija z tego kase bo kupili pola a teraz go dzierzawia za duze pieniadze....a rolnik płacze i płaci....a te wieprze i ciagniki duzej mocy ..i płacz o drogie paliwo to juz chyba nagminne jest ha ha ha

#23 damian9871

Świeżak

• Moderatorzy
  • 1 Postów:

Napisany 16 maj 2011 - 15:20

kto się torbą urodził walizką nie umrze

#24 skoczek

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 29 maj 2011 - 10:25

Bardzo mi sie podobał ostatni numer farmera :o..rewelacja !!!.przeczytałem od deski do deski :o

#25 ikcomas

Świeżak

• Moderatorzy
  • 0 Postów:
  • Locationśrodkowy wschód

Napisany 10 sie 2011 - 14:56

Zbliżają się siewy i fajnie by było żeby następny numer był o pszenicy hybrydowej. Temat rzeka: jaki termin siewu, rozstaw redlic, czy dawać azot na zimę a jak tak to ile, czy można przekraczać dawki azotu rekomendowane przez Saaten Union (które i tak są potężne 260 kg/h  :o) itd. itd. Rzepak i żyto już znamy ale pszenica mieszańcowa dopiero raczkuje w Polsce. Zastanawiam się czy warto inwestować. Przedstawiciel twierdził, że im gorsza klasa gleby tym większa zwyżka plonu w stosunku do populacyjnej zasianej na tym polu. Nie radził jej siać na I i II klasie bo nie będzie dużej różnicy

#26 men2face

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 10 sie 2011 - 19:30

pszenice widziałem już z cztery pieć lat temu.moim zdaniem koszt materiału siewnego nie rekompensuje zwyżka plonu.byłbym ostrożny bo to co w opisie nie dokońca oddaja warunki polowe.
jęczmien ozimy hybrydowy to jest coś nowego!!!
Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki,
cuda zajmują mi trochę więcej czasu...

#27 ikcomas

Świeżak

• Moderatorzy
  • 0 Postów:
  • Locationśrodkowy wschód

Napisany 20 gru 2011 - 19:26

W poprzednim numerze Farmera ukazał się interesujący artykuł poświęcony eksperymentowi, który ja chciałem zrobić. Na tym samym polu posiane są dwie odmiany pszenicy: hybrydowa i populacyjna. Radek, obiecałeś i słowa dotrzymujesz. Dzięki wielkie. Będę uważnie śledził dalszy rozwój sytuacji. Jak na razie pszenica na zdjęciu wygląda identycznie jak moja (też nierówne wschody), ta hybryda wygląda ciut słabiej ale na razie nie czas na ocenę. Zobaczymy co będzie dalej.

#28 mleczko

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:
  • Locationx

Napisany 12 sty 2012 - 22:16

może wrzucisz fotę?

#29 jarki

Forumowicz

• Moderatorzy
  • 12 Postów:
  • Locationkuj-pom

Napisany 23 sty 2012 - 14:50

może byście się zainteresowali dlaczego od lat jest tak że jak rolnicy dostają dopłaty to nawozy idą w górę
przed wstąpieniem do Unii było podobnie tylko że w momencie wypłacania kredytów preferencyjnych
czy to jest przypadek a może zbieg okoliczności ??? ??? ???
co robią odpowiednie służby aby temu zapobiegać ? przecież płacimy na nie podatki >:(
"Głowa do góry,najgorsze jeszcze przed nami"

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników