airforce one

Stan kukurydzy

549 posts in this topic

Jaką cenę ??? gdzie że niby ?? żeby się przypadkiem wszyscy nie zdziwili na jesień.

Przy tych kosztach suszenia, nowej ukraińskiej qq na rynku i braku eksportu naszej nie przewiduje w tym roku kosmicznej ceny. 

Mam podobne zdanie że będzie ujnia z kukurydzą nawet przy dobrych plonach, ze wschodu możliwe że zaleje nas kukurydza, nawet kto wie czy blisko granicy będzie skup naszej

gorzej niż z ceną gazu może być z jego dostępnością, kolejna sprawa nie wiadomo jakiej wilgotności będą nowe zbiory

Na mokrą idzie obecnie podpisać po 900, do października wiele może sie zmienić , myśle że na plus

Tu nikt nie pisze nowych kontraktów - firmy, a jeśli chodzi o rolników część osób podpisało w grudniu po 700 netto.

Pierwsza kukurydza zaczęta na IVb/V plon 10,66t/ha przy wilgotności 34% Pandoras. Kilka kilometrów dalej ponoć koszą tylko po 5 ton

U nas qq też bardzo źle wygląda znajomy twierdzi że najgorsza w jego życiu 

Na kiszkę cieli dużo prędzej niż zwykle cały dół suchy od dawna 

Jak wygląda kolba w takiej kukurydzy 

Kukurydza wykoszona. Pandoras z drugiego kawałka oddał równo 10 t przy 30%. Telias plon 13,5T przy 24-25% wilgotności. Średnia z całego gospodarstwa 12 150 kg

Jestem bo w mojej okolicy mało kto przekracza 8 ton, taki specyficzny rok, teraz czekam żeby podrożała na 1600

Edited by miwigos

W promieniu 5 km to jest tylko kika plantacji kuku, 10-15 km dalej dużo więcej tam plony 7-8 ton,tak mi powiedział kombajnista koszący u mnie że nie przekroczył jeszcze 8 ton, ja byłem pierwszy, dziś wykoszone u sasiada w wiosce plon 10,1 t,wczoraj wioske obok 9,95 t

Dnia 26.10.2022 o 21:12, miwigos napisał:

Jestem bo w mojej okolicy mało kto przekracza 8 ton, taki specyficzny rok, teraz czekam żeby podrożała na 1600

Masz suszarnie ?

Dzisiaj czesc skoszone

na 5-6 klasie z 71 ar - 5160 kg -28,1%

wiekszosc 6 klasa 1.1 ha 7720kg - 23,6%

pierwsza pioneer 8834

druga mas 23m i 29.t - ale od poczatku wrzesnia uscheniete, i duzo nalamalo, a dopiero od tygodnia u mnie skupuja