ikcomas

Żniwa

1553 postów w tym temacie

8 godzin temu, lokizom napisał:

Raczej 1,5t. Bo 800 kg wody odparuje i powiedzmy rownowartosc 700 kg usługa suszenia. 

A jakbym potrzymal rzepak na polu kilka dni dluzej i mialby 9% to skosilbym tez 10 ton, czy ok 9200?

Nie wiadomo ile wyleciało razem z łuszczynami za kombajnem więc tak to nie ma co liczyć. Ja też kiedyś kosiłem 14,5%. Zostało mi jakieś 70 arów na dużym stoku w cieniu drzew. Koszone osobno bo widać było, że zielony ale nie było sensu już tego zostawiać Bóg raczy wiedzieć do kiedy. Zebrany mokry świadomie, z premedytacją tylko po to aby posprzątać pole i zająć się innymi sprawami. Sypane na oddzielną przyczepę, na drugi dzień miał już 15,5%. Przy wysypywaniu została ściana na burcie a na skupie prawie skali zabrakło na potrącenia. Taniej wyjdzie wysuszyć i sprzedać ale ja się nie bawiłem z tymi 2 tonami. Ten mokry dał około tonę mniej niż reszta wraz z wodą w nim zawartą, reszta poszła za kombajn i to widać było potem na ściernisku. Pośpiech wskazany jest tylko w przypadku łapania pcheł. Mój rzepak nadal stoi i jakoś mnie to ani ziębi ani grzeje.

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się