ikcomas

Żniwa

1,496 posts in this topic

Kosił już ktoś? U mnie jeszcze słoma zielona i zaczyna się delikatnie pochylać mimo skracania i usztywniania. Liczyliśmy z kolegą z tego forum, że łącznie z przedplonem ma jakieś 200 kg N ale nie liczę na duże plony bo jest różnie na polu, to wymokło, to przypaliło, zobaczymy czy w ogóle się da zebrać. Gluten to już i tak szlag trafił.

To standard, w tamtym roku też miały być dobre plony. Muszą tak mówić, żeby nie siać paniki. Póki co stoi na polu i nic nie wiadomo. U nas rzepaki prawie pokoszone, jęczmień ozimy już w magazynach, jary wcześniej siany czas zebrać ale ciągle pada.

jak tu się nie denerwować  >:o >:o

nie dość że byle jaki  to jeszcze rośnie  :o :o

u mnie też coraz gorzej  mimo ze desykowalem rzepak zaraz zacznie się osypywać a pszenice widać optycznie zaczynają tracić na jakości

desykowany jeszcze lepiej się osypuje  :o

w takich warunkach nic nie pomoże

żadne sklejanie rewelacji nie da

Jeszcze tydzień takiej pogody i można pług czepiać. 3 tygodnie codziennie pada

Powiat zawierciański (śląskie). Pszenżyto porośnięte w kłosach - kiełki ok 2 cm długości, porastać zaczyna pszenica. Duże żniwa jeszcze nie rozpoczęte. Na niedzielę zapowiadane silne opady. Młynarze muszą zapomnieć o ziarnie o parametrach konsumpcyjnych z tegorocznych zbiorów (pytanie - czy do nich dojdzie ?), a rolnicy o kwalifikowanym materiale siewnym.

U nas w piątek jeden bizonował jęczmień jary. Wilgotność przeciętna, plon ok. 4 tony - nieźle zważywszy na to, że jedyny oprysk to herbicyd i z góry nie wyglądał na tyle chociaż kosy nie było widać. W sobotę zaczęło lać i bizon w stodole.

U mnie pszenżyto Woltario zaczyna rosnąć, Borwo jeszcze jako tako się trzyma (niedojrzałe jeszcze i pewnie dlatego). Pszenica Mewa nawet nie patrzyłem żeby się nie wkurzać bo i tak pewnie pójdzie tam pług a nie kombajn (siana w październiku w błoto, od tamtej pory do maja stała woda, jakim cudem się tam nie utopiłem to nie wiem) obsada marna, nie rozkrzewiona, sama MTZ i duże kłosy nie nadgonią zbyt dużo, Ostroga późna odmiana nie widziałem żeby rosła, liczyłem na gluten powyżej 30 ale teraz to chyba ze 20 będzie  :-\. Jedynie łubin jako tako, strąki zaczynają brązowieć, trochę się nawet pokładł ale to nie to co w tamtym roku, chwasty mi się wrzuciły bo jest niski.

Koledze chodzi chyba o avatara. A wracając do żniw to już gorzej chyba nie będzie. Owies sąsiada:

post-3364-1325010850,27_thumb.jpg

Co z tego, że ładne zboże jak w kłosach pełno porośniętych ziaren (nawet w łubinie):

post-3364-1325010850,32_thumb.jpg

post-3364-1325010850,38_thumb.jpg

post-3364-1325010850,44_thumb.jpg

post-3364-1325010850,49_thumb.jpg

Przepraszam  :o

tak chodziło o avator

i o pogodę

u nas to samo wszystko porośnięte, choć woda nie stoi i zaczynają młócić  wszystko po trochu  :o

a dziękuję :o  robaczek "pożyczony" od farmera, ale mam nadzieję nie będą mnie ścigać ;b

a pogoda znowu ma się psuć na weekend, zapowiadają niż nadciągający z zachodu  :o  chyba pszenica jakościowa będzie tylko z importu..

A skąd zaimportują

Rzepaki zakończone 3 tony z ha

wilgotnosc w przedziale  8 , 13

teraz pora na pszenice  :o

U mnie sama pszenica, z której nic nie będzie bo kombajn będzie mógł wjechać najwcześniej w następnym tygodniu zakładając że nie spadnie deszcz:/

Ale jeśli komuś się uda to na stronie www.hurtowniarolnicza.pl jest konkurs na zdjęcie z akcji żniwnej :o

3t/ha :o poważny plon kolego jak na ten rok.gratulacje

bardzo poważny bo u mnie ani pół tego nie będzie :o :o

M@ciej ja nie sieję rzepaku bo mam 60 km do najbliższego punktu skupu ale z tego co widzę i obserwuję, i co inni mówią to rewelacja na ten rok, pszenicy życzę 12 ton. Jarki u Ciebie tam na dole też będzie 12 ale góra i mozaiki zredukują znacznie  :o. Dojrzała już czy jeszcze zielona?

Ja zacząłem zbierać pszenicę i dała mi 6 ton na IV klasie (też mozaiki), moim zdaniem nieźle bo u mnie przeciętnie w tym roku zbierają do 3. Jęczmień jary lepiej bo do 4t/ha ale ja nie sieję. Poniżej zdjęcie, oceńcie fachowym okiem czy warto jechać do młyna i sprawdzać parametry?

post-3364-1325010850,66_thumb.jpg

oj będą nas brzuszki bolały po chlebie :o

pszenica jeszcze na polu słoma w dołkach zielonkawa a w kłosach porost