ikcomas

Żniwa

1567 postów w tym temacie

8 godzin temu, lokizom napisał:

Raczej 1,5t. Bo 800 kg wody odparuje i powiedzmy rownowartosc 700 kg usługa suszenia. 

A jakbym potrzymal rzepak na polu kilka dni dluzej i mialby 9% to skosilbym tez 10 ton, czy ok 9200?

Nie wiadomo ile wyleciało razem z łuszczynami za kombajnem więc tak to nie ma co liczyć. Ja też kiedyś kosiłem 14,5%. Zostało mi jakieś 70 arów na dużym stoku w cieniu drzew. Koszone osobno bo widać było, że zielony ale nie było sensu już tego zostawiać Bóg raczy wiedzieć do kiedy. Zebrany mokry świadomie, z premedytacją tylko po to aby posprzątać pole i zająć się innymi sprawami. Sypane na oddzielną przyczepę, na drugi dzień miał już 15,5%. Przy wysypywaniu została ściana na burcie a na skupie prawie skali zabrakło na potrącenia. Taniej wyjdzie wysuszyć i sprzedać ale ja się nie bawiłem z tymi 2 tonami. Ten mokry dał około tonę mniej niż reszta wraz z wodą w nim zawartą, reszta poszła za kombajn i to widać było potem na ściernisku. Pośpiech wskazany jest tylko w przypadku łapania pcheł. Mój rzepak nadal stoi i jakoś mnie to ani ziębi ani grzeje.

10 godzin temu, barkas napisał:

A jakbym potrzymal rzepak na polu kilka dni dluzej i mialby 9% to skosilbym tez 10 ton, czy ok 9200?

Skusiłbyś około 9200 jeśli liczymy tylko wodę do odparowania. Inne rzeczy ciężko stwierdzić jak wpłynęłyby. 

Przyjmuje się że w rzepaku wysuszeniu o 1% towarzyszy spadek wagi o 1,2%. Mówimy tutaj o rzepakach w granicy 9-20% wilgotności. Mokrzejszy od 20% pewnie jeszcze więcej odchodzi niz 1,2% za 1%

10 ton wysuszyć to musi byc mała suszrnia , nie podjął bym sie tego , rzepaku nie warto suszyć , sam szybko wysycha na polu

Na polu owszem bardzo szybko schnie przy słońcu i wietrze 

Natomiast na pryzmie czy przyczepie bardzo słabo 

Rzepak mówiąc prawdę można tylko wietrzyć 

12 godzin temu, miwigos napisał:

10 ton wysuszyć to musi byc mała suszrnia , nie podjął bym sie tego , rzepaku nie warto suszyć , sam szybko wysycha na polu

No dla  prawie 20 tys zl jednak bylo warto go wysuszyc, inaczej za kilka dni bym musial go utylizowac...

Bede mial nauczke na przyszlosc

14 godzin temu, lokizom napisał:

Skusiłbyś około 9200 jeśli liczymy tylko wodę do odparowania. Inne rzeczy ciężko stwierdzić jak wpłynęłyby. 

Przyjmuje się że w rzepaku wysuszeniu o 1% towarzyszy spadek wagi o 1,2%. Mówimy tutaj o rzepakach w granicy 9-20% wilgotności. Mokrzejszy od 20% pewnie jeszcze więcej odchodzi niz 1,2% za 1%

i takie opinie i odpowiedzi praktyka sa bardzo fajne, Dzieki:)

Ale to Ci suszył ktoś małą przewożną suszarnią , w większej takiej ilości nie da sie wysuszyć,

Dziś od rana popaduje. Jeszcze jutro do godzin popołudniowych i od czwartku ma przyjść pogoda. Tylko że wszystko jest mocno nasiąknięte woda i koszenie pewnie najwcześniej od soboty mozliwe będzie. Pół dnia jeszcze jeczmien ozimy. Potem dwa dni pewnie jeczmien jary. Potem może już będzie pszenzyto i rzepak. Groch na koniec

3 godziny temu, miwigos napisał:

Ale to Ci suszył ktoś małą przewożną suszarnią , w większej takiej ilości nie da sie wysuszyć,

Zawiazolem 7 km, i po 3 godzinach odebralem. Z przyczepy na suszarnie i pozniej zsyp na przyczepe.

jakies 14-16 m3? Tutaj wiekszosc takich 10-20 ton

Ale to była suszarnia przewoźna, okrągły walec z góry otwarty w środku żmijka mieszająca, ile zapłaciłeś za suszenie  tych 10 ton 

Edytowano przez ikcomas

Mocno leży groch , u nas kosza w jedna strone , inaczej sie nie da

Wysuszył o 7% jeśli suszył do 8,5 % czyli 15,7 zł za 1 tono / % , to jak za darmo, 

przy sprzedazy wyszlo 8900, wiec pewnie 10 ton nie bylo. Nie wazylem wczesniej

5 godzin temu, miwigos napisał:

Mocno leży groch , u nas kosza w jedna strone , inaczej sie nie da

Tu grochy zdążyli wykosić, teraz to padają kolejne pszenice i pszenżyta 

W ubiegłym tygodniu już pszenżyta i rzepaki miały porost 

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się