Sign in to follow this  
Followers 0
mleczko

kanibalizm

16 posts in this topic

moim zdaniem to tylko chwilowa pomoc to na pewno nie jest rozwiązaniem problemu, ja mam troche problemy z wentylacja i mysle ze to jest głowny problemem

zobaczcie jak u mnie się gryza

post-3510-1325010852,12_thumb.jpg

Podobno świnie podgryzają inne, jak się nudzą. Wtedy taki "kiwający się" ogonek sąsiadki, który można ugryźć, jest jedyną rozrywką. Jak mają ściółkę, w której mogą poryć, albo jakieś zabawki w kojcach - piłki do turlania, może czochradła jak u krów? - to się nimi zajmują i ogonkom dają spokój. Ale czy to naprawdę działa nie potwierdzę, świń (jeszcze  ???) nie mam.

A może w stadzie jest jakaś jedna agresorka, prowokująca resztę i wystarczy ją odizolwać, żeby wzajemne podgryzanie się skończyło?

przerabiałem to i tak

-obcinanie ogonków

-wentylacja

-zmiana paszy {bilans}

-zabawki

-przyciemnianie

pomaga wszystko ale co naprawdę sam nie wiem

-porządny pręt i w nos sztukę agresywną ???

-albo izolować

u mnie już pomogło - rano i wieczorem smaruje dziegciem, tak jak kazał weterynarz. śmierdzi ale skutkuje, juz sie tak chetnie nie podgryzaja

post-25181-0-03064200-1325064913_thumb.jpg

po ciegciu nadal się nie gryza ale jeszcze nie znalazlem przyczyny ???

dlatego jeszcze go nie odstawiam i codziennie smaruje

dodatkowa praca ale co zrobic innego?

poszukaj normy Leszka Mroczki tam powinny być DLG to niemieckie towarzystwo rolnicze

i porównaj ze swoimi paszami jak są duże różnice to żywieniowca za fraki i do roboty

ja miałem super żywieniowca {kolegę} z schaumann'a jak był problem to zawsze pomógł

no tak żywienie to podstawa, ale i warunki utrzymania, przy dużym stresie, na przykład za duża obsada itp, też się będą gryzły

U mnie pomógł dodatek mączki rybnej + jakieś zabawki w kojcach. Ale tak naprawdę powodów "gryzienia" jest multum. Od zbyt wysokiej temperatury, przez duże zagęszczenie i system bezściołowy, aż po żywienie...

u mnie gryza sie juz warchlaki smaruje im ogony dziegciem smierdzi jak cholera ale na troche pomaga, musze sprawdzic pasze bo to jest chyba główny powód ???

hmmm... słyszałem różne teorie, jeden gość twierdził że pomaga spryskiwanie świń piwem :> ale wątpie w skuteczność tego zabiegu, piwo lepiej wykorzystać w inny sposób ;) :) :)