Napisano 27 Listopad · Zgłoś post @ikcomas to od samego pcozatku jest porabane, tak samo jak plan nawozenia azotem, musisz miec zrobiony sierpien/wrzesien i musisz przewidziec, ze na wiosne wezmiesz w 10 ha w dzierzawe, do ktorych zlozysz doplaty:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 27 Listopad · Zgłoś post A no właśnie, takich niuansów jest bardzo dużo. Na papierze jest ok ale w praktyce wychodzą kwiatki. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 27 Listopad · Zgłoś post Za ten rzepak na zaprawie dostaniesz w przyszłym roku w kampani 25. Nie rozumiem co ma mieć z tym wspólnego pszenica Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 28 Listopad · Zgłoś post Ja zaznaczyłem już w tym roku, raczej przejdzie . bo dzwonili z agencji w tej sprawie, chodzi mu że masz pszenice we wniosku , a zaznaczasz biologiczną uprawe w rzepaku , który zasiany w sierpniu , a wniosek w maju poszedł, ja dodałem po zasianiu rzepku , dodałem fakture i wykaz działń agrotechnicznych, t o znaczy kiedy było siane i że z zaprawą , na przyszły rok stawka za ten ekoschemat mocno spadnie , bo będzie duzo wniosków, do tego zdublują się z dwóch sezonów Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 28 Listopad · Zgłoś post Ooooto to to. Mamy do czynienia z taką głupotą, że ekoschematy typu wymieszanie słomy z glebą, uproszczone systemy uprawy czy poplony robimy na następny rok, dopłaty do upraw na rok obecny a biologiczna ochrona roślin na poprzedni. Przykładowo zasialiśmy rzepak bezorkowo, jest wymóg prowadzenia rejestru dalej, prowadzimy biologiczną ochronę upraw ale jeszcze wniosek nie złożony i nie mamy tego ekoschematu więc w rejestrze nie powinniśmy go wpisywać. Jak nie teraz to kiedy? Po złożeniu wniosku? No i co wtedy? Dublujemy rejestr? Absurdy się mnożą. Ja nie składałem jeszcze tej faktury do ARiMR bo nie mam do czego ale może powinienem był złożyć. Ten elektroniczny rejestr zabiegów byłby jednak dobry ale nie w takiej formie jak oni to proponują. Wtedy by sobie wybrali co im potrzebne. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 28 Listopad · Zgłoś post Poprostu mogłeś w tym roku , albo na nastepny , ale logicznie to powinno być w tym roku, bo liczy się rok kalendarzowy, nie kumam jedynie o co ci chodzi z dublowniem rejestru, gorzej w 2025 należy prowadzić rejestr za cay 2025 rok , a zasiany rzepak z zapraą biologiczną w 2024 r, to jest dopiero absurd, może się kapna co zrobili i nie pójdzie juz złożyć za ten siew z 2024 roku Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 28 Listopad · Zgłoś post Chodzi mi o to, że jeszcze wniosek o biologiczną uprawę nie złożony i w kolumnie 7 trzeba wpisać symbol działania. Na dzień dzisiejszy nie można wpisać biologicznej ochrony bo jej nie ma. Wniosek złożymy w maju 2025 roku na ochronę biologiczną upraw w 2024 roku i wtedy trzeba prowadzić rejestr ale jeden taki rejestr już istnieje ale bez biologicznej ochrony upraw. Ja wiem, że można dopisać i w obecnym rejestrze już ten kod wprowadzać ale do kontroli takiego rejestru nie możemy dać bo nie ma tego we wniosku. Dlatego po złożeniu wniosku powinniśmy założyć nowy rejestr i z datą wsteczną wpisać ochronę biologiczną co będzie dublowało obecny rejestr. Ale chwila moment. Jesteście pewni, że rzepak kupiony z tą zaprawą w 2024 roku i wniosek złożymy w 2025 roku na biologiczną ochronę upraw na ten właśnie posiany rzepak zadziała wstecz? Wątpię. Powinniśmy w tym roku złożyć na biologiczną ochronę upraw w 2025 roku i wtedy prowadzić rejestr, fakturę zgłosić do ARMiR. No ale w chwili składania wniosku nie wiemy czy będziemy mogli kupić taki właśnie rzepak. Logika się kończy, zaczyna się Zielony Ład. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 28 Listopad · Zgłoś post Ekoschemat biologiczna ochrona można podać wtedy kiedy deklarowana jest chroniona uprawa we wniosku o płatności bezpośrednie, czyli jeśli rzepak z zaprawą biologiczną był zasiany jesienią 2024 to ekoschemat będzie dopiero w 2025 roku bo wtedy rzepak będzie deklarowany we wniosku o płatności. Dla ekoschematów rok jest liczony od 01.01 do 31.12 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 28 Listopad · Zgłoś post Dzwoniłem do agencji, kolega sam nie wie jak to ma być z tą biologiczną uprawą. Wnioski do kontroli za rok referencyjny czyli trzeba dwa. Za poprzedni rok ekoschematów i za obecny. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 28 Listopad (edytowany) · Zgłoś post 2 godziny temu, maslak88 napisał: Ekoschemat biologiczna ochrona można podać wtedy kiedy deklarowana jest chroniona uprawa we wniosku o płatności bezpośrednie, czyli jeśli rzepak z zaprawą biologiczną był zasiany jesienią 2024 to ekoschemat będzie dopiero w 2025 roku bo wtedy rzepak będzie deklarowany we wniosku o płatności. Dla ekoschematów rok jest liczony od 01.01 do 31.12 Mylisz się szło zrobić aktalizacja po zasiewie rzepaku i dostanie się już kase za 2024 rok, W rejestrze do biologicznej wpisałem tylko date siewu , jaka dawka na hektar i wysłałem do agencji z faktura zakupu , Edytowano 28 Listopad przez miwigos Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 28 Listopad · Zgłoś post A no jak tak to ok. Ja się nie zorientowałem, że tak można. Ale to wyjątkowy rok bo termin składania był do 1 lipca to i modyfikacje można było robić późno. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 28 Listopad (edytowany) · Zgłoś post Dopłaty i ekoschematy. Obecnie rząd sam ze sobą dyskutuje jak zmniejszyć dopłaty, napewno zmniejszona będzie ilość punktów za najbardziej popularne działania, a wpadnie do dopłat materiał siewny i nawożenie biologiczne tylko nikt jeszcze nie wie co to będzie. Aaa i jeszcze powyżej 300ha są propozycje by nie dawać Edytowano 28 Listopad przez ansu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 28 Listopad · Zgłoś post 3 godziny temu, miwigos napisał: Mylisz się szło zrobić aktalizacja po zasiewie rzepaku i dostanie się już kase za 2024 rok, W rejestrze do biologicznej wpisałem tylko date siewu , jaka dawka na hektar i wysłałem do agencji z faktura zakupu , Przekombinowałeś, dlatego że teraz ARiMR widzi że miałeś w plonie głównym rzepak a miałeś pewnie pszenicę. Co gorsza nie złożysz już nawet w 2025 za biologiczna na rzepak na tej działce bo wyjdzie im że miałeś rzepak po rzepaku a nie może byc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 28 Listopad · Zgłoś post Wydaje mi się, że zrobił prawidłowo, tj. zadeklarował, że w tym i następnym roku będzie realizował ekoschemat biologicza ochrona upraw na działkach gdzie będzie rzepak. Wnioski składamy w maju lub później no i jak wtedy prowadzić rejestr? Z datami wstecznymi? Realizację ekoschematów składamy na rok następny a nie poprzedni. Idąc tym tokiem myślenia to można do jednej i tej samej uprawy złożyć wniosek dwa razy. Załóżmy, że ktoś planuje biologiczną ochronę upraw, deklaruje we wniosku, sieje ten rzepak, dostaje dopłatę no i potem w następnym roku składa znowu do tej samej działki. Tak to nie działa. Przegapiliśmy trudno. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 28 Listopad · Zgłoś post Nie macie racji ani @ikcomas ani @miwigos. Rację ma @maslak88 Niech odpowie @miwigos sobie tylko na pytanie jaka ma uprawe zadeklarowana we wniosku, ktory robil w tym roku. Nie ma tam pszenicy na tej działce bo zrobił aktualizacje i ma tam rzepak. Tej pszenicy ARiMR wogole nie widzi bo zaktualizował ja na rzepak. Jestem pewny w 100%, podkreślam w 100% Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 28 Listopad · Zgłoś post Był termin do końca września, za rok dostaniecie mniej kasy, bo więcj ludzi złoży o biologiczną ,jak mam składać na tą działke w 2025, jak już złożyłem w 2024, dwa razy mam brac na to samo Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 28 Listopad · Zgłoś post A w 2023 złożyłeś za 2024? Nie, bo złożyłeś wtedy za sezon 2022/2023. W 2024 składamy na uprawy 2023/2024. A w sezonie 2023/2024 uprawiałeś na tej działce pszenicy a zadeklarowałeś że rzepak Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 29 Listopad · Zgłoś post To dlaczego w takim razie na ekoschemat uproszczone systemy uprawy składamy wniosek na następny rok, następną uprawę i prowadzimy rejestr do zakończenia okresu agrotechnicznego? Jak prowadzić rejestr jak zadeklarujemy w 2025 roku na tą działkę? Już teraz wpisywać biologiczną ochronę? No nie bardzo. Zrobił się potworny bałagan. Nie wiem, może i masz rację nie neguję tego bo szczerze mówiąc sam zgłupiałem od tego wszystkiego. Przydałoby się oficjalne stanowisko ARiMR bo z tego co jest na ich stronie nic nie wynika. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 29 Listopad (edytowany) · Zgłoś post Jest kaszana bo w dopłatach rok uprawy czyli 2023 -2024 , a w ekoschematach cały 2024, we wniosku mam pszenica ozima , 30 września dodałem ochrona biologiczna na konkretnej działce , wszystko przeszło , bo zaliczka wpłynęła , jakby coś nie pasowało to by nie wypłacili Oficjalne stanowisko agencji było, były dwa terminy w tym roku, albo na następny rok, jak kto woli, ale w następnym większość złoży i będzie mniej kasy Edytowano 29 Listopad przez ikcomas Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 29 Listopad · Zgłoś post Czyli zaorałeś system i to bez pługa. A co w przypadku dzierżawy podpisanej od wiosny? Wnioski o dopłaty można normalnie składać na lata 2024-2025 ale ta biologiczna zastosowana w 2024? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 29 Listopad · Zgłoś post 2 godziny temu, miwigos napisał: Jest kaszana bo w dopłatach rok uprawy czyli 2023 -2024 , a w ekoschematach cały 2024, we wniosku mam pszenica ozima , 30 września dodałem ochrona biologiczna na konkretnej działce , wszystko przeszło , bo zaliczka wpłynęła , jakby coś nie pasowało to by nie wypłacili Oficjalne stanowisko agencji było, były dwa terminy w tym roku, albo na następny rok, jak kto woli, ale w następnym większość złoży i będzie mniej kasy Jak masz pszenicę we wniosku skoro pisałeś że robiłeś aktualizacje. Skoro aktualizacje to masz rzepak Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 29 Listopad · Zgłoś post Aktualizacja polegała że dodałem biologiczna uprawe, i dodałem załączniki fakturay zakupu rzepaku i wykaz działań agrotechnicznych do uprawy biologicznej Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 29 Listopad · Zgłoś post Czyli na uprawę następczą a nie bieżącą tak jak inne ekoschematy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 29 Listopad · Zgłoś post Tak bo ochrona biologiczna to ekoschemat Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 29 Listopad · Zgłoś post Też tak uważam. Nie złożymy wniosków o biologiczną ochronę na poprzedni rok. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach