biedron

Dopłaty polityka rolna

1070 postów w tym temacie

Jak to nie, ja złożyłem w czerwcu na rzepak i groch, które kosilem w lipcu/sierpniu. 

To co piszecie to jest fikcja i będą za to pewnie konsekwencje ze strony ARiMR jak sie zorientuja. Skąd ARiMR ma wiedzieć że masz tam rzepak? Dowie sie najwczesniej w maju, co jak by wymarzł?

Dwa dni temu dostałem pieniądze za ekoschematy.

Edytowano przez lokizom

Wytłumacz w takim razie jak prowadzić rejestr do upraw zgłoszonych w tym roku a zasianych w poprzednim.

No jak nie ma? Rzepak posiany z biologiczną zaprawą w 2024. Wniosek w 2025. Rejestr za 2024 prowadzony w 2025. No gdzie to wpisać? W maju 2025?

Edytowano przez ikcomas

@lokizom Czyli pryskałeś biologiczna rzepak i groch , na co to było , jakiś efekt zauważyłeś , jak nie miałeś  , skoro składałeś na biologiczną ,

U mnie wszystko przychodzi jednym przelewem , Ty dostałeś odzielnie za ekoschematy ?

Złożyłem wniosek we wrześniu , mają czas do końca roku na sprawdzenie, 1 stycznia 2025 zobowiązania z wniosku wygasają moge go zaorać , jak Ci wymarznie w co nie wierze, to nie dostaniesz kasy za biologiczną , fikcja to w ekoschematach rok kalendzrzowy , a w uprawach gospodarczy

10 godzin temu, ikcomas napisał:

No jak nie ma? Rzepak posiany z biologiczną zaprawą w 2024. Wniosek w 2025. Rejestr za 2024 prowadzony w 2025. No gdzie to wpisać? W maju 2025?

Rejestr prowadzisz od zasiania rośliny na której używasz biologii aż do momentu złożenia tego rejestru. 

Zasialem teraz rzepak z zaprawa, prowadzę rejestr od momentu przygotowywania roli pod rzepak aż do momentu jak wyśle do nich rejestr w 2025 w terminach wskazanych, np. w sierpniu 2025. Wniosek o ekoschemat składam w 2025 na to. To jest jedyna możliwość, nie można inaczej tego zrobić prawidłowo

ŻEBY REJESTR ZOSTAŁ ZWERYFIKOWANY JAKO KOMPLETNY POD WZGLĘDEM FORMALNYM:

1. Powinien zawierać stronę tytułową. Na stronie tytułowej oprócz podstawowych danych identyfikacyjnych rolnika (Nazwisko Imię, nr rolnika), powinna być uzupełniona prawa kolumna, tj. należy wpisać np. E_WSG; E_USU, itd., czyli skrótowe oznaczenie realizowanego ekoschematu.

2. W kolumnie 9, tj. Działanie**/ interwencja/ praktyka Numer pakietu lub wariantu - należy wpisać np. E_WSG lub E_USU, itd., tj. skrótowe oznaczenie realizowanego ekosochematu.

3. Zg. z odpowiedzią ARiMR w odniesieniu do weryfikacji ekoschematu E_WSG nie ma obowiązku pozyskania informacji o innych zabiegach wykonywanych na kontrolowanej działce, czyli wystarczy, że w kolumnie 6 będzie wpisane Wymieszanie słomy z glebą.

4. E_USU - należy wykazać wszystkie podstawowe zabiegi agrotechniczne od 1 stycznia do 31 grudnia 2024 roku.

Spójrzcie 4 punkt

7 godzin temu, miwigos napisał:

@lokizommnie wszystko przychodzi jednym przelewem , Ty dostałeś odzielnie za ekoschematy ?

Ja dostaję zwykle pięć przelewów, czasem sześć. 

Edytowano przez Marecki

6 godzin temu, lokizom napisał:

Rejestr prowadzisz od zasiania rośliny na której używasz biologii aż do momentu złożenia tego rejestru. 

Zasialem teraz rzepak z zaprawa, prowadzę rejestr od momentu przygotowywania roli pod rzepak aż do momentu jak wyśle do nich rejestr w 2025 w terminach wskazanych, np. w sierpniu 2025. Wniosek o ekoschemat składam w 2025 na to. To jest jedyna możliwość, nie można inaczej tego zrobić prawidłowo

Mylisz sie rejestr zabiegów agrotechnicznych jest za rok kalendarzowy, 

To niby jak mam to zrobić jak skorzystałem z zaprawy skoro będę ubiegał się o biologiczna dopiero w 2025. Muszę wtedy wpisać zaprawe w 2024 i aż do momentu złożenia rejestru zabiegów agrotechnicznych w 2025. Więc nie jest to tylko rok kalendarzowy 

https://www.gov.pl/web/arimr/biologiczna-ochrona-upraw-23

Przeczytaj ostatnie zdanie i już masz rozwiązane watpliwosc. Wniosek na rzepak zasiany w 2024 skladam w 2025 i do do 30 wrzesnia 2025 muszę złożyć rejestr

Edytowano przez lokizom

Bo byo wiadomo że można było złożyć w tym roku , albo w 2025, dla mnie ten bardziej korzystny , większe pieniądze  i w rejstrze wpisany tylko siew,  a  tak chyba będziecie musieli pisać całą chemie jaka poszła w rzepaku

Interpretujesz sobie przepisy jak chcesz, tak nie można. 

Jest wyraźne napisane że do 30 września trzeba wysłać zabiegi agrotechnicznych w roku w którym złożyłeś wniosek o płatność. W 2024 złożyłeś wniosek na pszenicę a chcesz dostac za rzepak. Tutaj jest sprzeczność. 

Lokizom Skoro ekoschemat jest do danej uprawy ,to jak mam pszenicę bezorkowo zasiana w 2023 ,a po niej zasialem rzepak w sierpniu 2024 Orkowo to w maju 2024 w dopłatach mogę wpisać bezorke?z tego co ja się dowiadywałem to nie

4 godziny temu, lokizom napisał:

Interpretujesz sobie przepisy jak chcesz, tak nie można. 

Jest wyraźne napisane że do 30 września trzeba wysłać zabiegi agrotechnicznych w roku w którym złożyłeś wniosek o płatność. W 2024 złożyłeś wniosek na pszenicę a chcesz dostac za rzepak. Tutaj jest sprzeczność. 

Zobaczymy kto lepiej wyjdzie ?

4 godziny temu, Jacus09352 napisał:

Lokizom Skoro ekoschemat jest do danej uprawy ,to jak mam pszenicę bezorkowo zasiana w 2023 ,a po niej zasialem rzepak w sierpniu 2024 Orkowo to w maju 2024 w dopłatach mogę wpisać bezorke?z tego co ja się dowiadywałem to nie

Jeśli zgłaszasz USU czyli bezorkę, to masz tą bezorkę nie w uprawie głównej w danym sezonie, a od 1 stycznia do 31 grudnia w roku, kiedy deklarujesz USU. Pszenica była bezorkowo, ale orząc pod rzepak zaorałeś dopłatę USU. 

No to pytanie jest takie czy jedne ekoschematy są od stycznia do grudnia a inne np biologiczna do uprawy np rzepak od sierpnia do sierpnia?

A teraz pytanie siejemy rzepak ozimy bezorkowo w roku X, zbieramy w roku Y, a po rzepaku bezorkowo jeczmien jary siejemu w roku Z. To możemy złożyć USU w roku X i Z tylko?

W roku Y też, jeśli będzie bez orki. Pytałem o to wiosną babkę z naszej PODR. Mówiła, że dopóki nie będzie orki, to co roku można składać. Jedynie szkoda, że tak mocno chamy skubnęli z tej płatności... 

W takim przypadku E_USU tylko w roku X i Y. W roku Z to na uprawę bezorkową po jęczmieniu jarym. To nie działa wstecz. Jest takie zamieszanie, że ciężko to ogarnąć. Żona powiedziała mi nic dziwnego, że rolnicy się wkurzają bo ta biurokracja jest pozbawiona sensu. Przykładowo ja teraz wysłałem rejestry do kontroli, nigdy nie składałem na biologiczną ochronę. Zasiałem rzepak z zaprawą biologiczną w tym roku. Nie mogę wpisać w rejestr tego działania bo go na wniosku nie mam. Jak złożę w 2025 to co z rejestrem?

Wyciąg z instrukcji:

"Wypełnianie Rejestru w ramach danego roku należy rozpocząć w dniu wykonania pierwszego zabiegu wynikającego z realizacji działania/ interwencji/ ekoschematu/ pakietu/ wariantu (zabieg agrotechniczny, pierwszy wypas zwierząt dotyczący danego roku zobowiązania itp.). Wpisów należy dokonywać na bieżąco oraz chronologicznie od wykonania danej czynności agrotechnicznej/zastosowania nawozów oraz środków ochrony roślin/realizacji wypasu zwierząt i związanej z danym pakietem/ wariantem/ interwencją. W celu zwiększenia czytelności rejestru zaleca się prowadzenie zapisów dotyczących poszczególnych działek rolnych na odrębnych stronach."

Czyli pierwszym zabiegiem w realizacji np. ekoschematu E_WSG jest pocięcie słomy i rozrzucenie jej po polu a ostatnim wymieszanie słomy z glebą. Na te działanie składamy wniosek w 2024 roku i realizujemy w 2024 jest łatwo. Trudniej robi się w przypadku E_USU. Wniosek w 2024 rośnie rzepak i na to składamy wniosek o dopłaty bezpośrednie. Zaczynamy rejestr również od pocięcia słomy na tej działce bo to jest pierwszy zabieg realizacji tego działania. Siejemy pszenicę i jedziemy z wszystkimi zabiegami agrotechnicznymi dla tej uprawy również w 2025 roku. Po pszenicy znowu jest E_WSG, składamy wniosek w 2025 roku. Teoretycznie w rejestrze powinno być tylko wpis o pocięciu słomy i wymieszaniu jej z glebą ale jest jeszcze realizacja poprzedniego ekoschematu na tej działce.

Wysłałem zatem dla pewności dwa rejestry za poprzedni rok i zawierający daty z tego roku oraz ten który chcieli za ten rok. Wydaje mi się, że z tamtego roku nie będzie im niepotrzebny bo chodzi tylko o ekoschematy wpisane na ten rok a więc od momentu rozpoczęcia działania. Teoretycznie jest to 1 stycznia 2024 ale pierwszym działaniem jest pocięcie słomy czyli lipiec/sierpień 2024. Co ciekawe, w mailu napisali, że chcą tylko na E_WSG i E_USU a mam jeszcze E_MPW i do tego nie chcieli rejestru mimo, że jest wymagany. Wysłali tylko oświadczenie do podpisania o nie stosowaniu ŚOR i nawożenia. Tak czy inaczej oprócz oświadczenia wysłałem im też rejestr na E_MPW.

W ekoschematach nie chodzi o to co już było wykonane ale o deklarację działań na przyszłość tak jak było w PROW czy innych tego typu programach.

Edytowano przez ikcomas

Na rok Z też, jeśli po zbiorze jęczmienia do końca roku kalendarzowego nie będzie wykonana orka. Bo tu nie ma ograniczeń czasowych. Jeśli ktoś całkowicie odstawił pług, to niejako z automatu ma zapewnione USU, tylko musi złożyć o to wniosek. No chyba że np wchodzi w międzyplony, to już niestety jedno z drugim się wyklucza. Co akurat dla mnie jest debilizmem, bo siejąc miedzyplon wprowadzasz więcej materii organicznej do gleby i bezorka w tym pomaga, ale już płatności za to nie ma. Za dużo by musieli dać. 

1 godzinę temu, ikcomas napisał:

(...) W roku Z to na uprawę bezorkową po jęczmieniu jarym. (...)

Tak napisałem przecież ale czy do końca roku tego nie jestem pewien. To w styczniu można normalnie zaorać i posiać powiedzmy groch? Może i tak bo rejestry chcą od 1 stycznia do 31 grudnia. Bałagan jest potworny, witamy w Zielonym Ładzie. Analizowałem dlaczego nie można łączyć USU i WSG. Otóż dlatego, że do USU jest większa dopłata i zwyczajnie pochłania WSG. Pewnie podobne założenia są z MPW tj. pochłania WSG i USU.

Jeśli rok Z miałby też być w USU, to do ostatniego grudnia zero orki. Każda orka do końca roku kalendarzowego przekreśla wniosek, jeśli został złożony. Teraz u siebie chcę zaorać po tej nieudanej w drugim rzucie gorczycy, bo chcę tam dać soję  :p ale czekam na 1 stycznia i już w przyszłym sezonie nie mogę podać tam USU. 

No i co? Rok kalendarzowy kończy rejestr? Hmmm... może w tym szaleństwie jest metoda jednak to byłoby chyba zbyt piękne bo

2 godziny temu, ikcomas napisał:

(...)

"Wypełnianie Rejestru w ramach danego roku należy rozpocząć w dniu wykonania pierwszego zabiegu wynikającego z realizacji działania/ interwencji/ ekoschematu/ (...)

i kończymy z dniem 31 grudnia? Nigdzie nie znalazłem do kiedy prowadzić ten rejestr. Na logikę to jest do uprawy którą mamy w tym ekoschemacie ale w Zielonym Ładzie logiki nie ma. A co z MPW w takim razie? Jak udokumentować orkę po 15 lutego?

Edytowano przez ikcomas

Ja kończę rejestr na ostatnim zabiegu. Np będę jeszcze jechać talerzówką i to będzie ostatni wpis. A na dwóch polach mam poplon (dla siebie, nie na ekoschemat) i tam ostatnim zabiegiem był siew, bo już do końca tego roku tam nie będę nic robić. 

Jak udokumentować pytasz... No właśnie. Tu wraca wątek o telefonie z internetem. Co by mi dała cegła do dzwonienia? A tak jest telefon mający nienajgorszy aparat, internet zapisujący lokalizację i czas zrobienia zdjęcia. Wjeżdżam w pole, robię zdjęcie ciągnika z maszyną, pole w tle. Kończę, robię zdjęcie. Pewnie nigdy ich nie wykorzystam, zawalam tylko pamięć, ale po to są karty i chmura, a w razie gdyby ktoś kiedyś miał jakieś wątpliwości, to mam moje prywatne zdjęcie geotagowane. Moim zdaniem szczególnie teraz przy tych ekoschematach warto dla samego siebie mieć taki dowód. 

Edytowano przez ikcomas
autokorekta

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się