Napisano 2 Grudzień · Zgłoś post To tak jak ja zrobiłem zdjęcie po mulczowaniu/talerzowaniu poplonu żeby mi nie zarzucili, że to zaorałem. Widać, że coś jest na wierzchu ale za miesiąc może nie być już widać. No kępki pszenicy zostaną i rzepaku (wylazł dziadyga w ściernisku pszenicy a jak posiejesz to nie chce wschodzić jak nie dopieścisz) ale po facelii to śladu może nie być. Podsumowując realizację USU w danym roku zaczynamy od chwili pierwszego zabiegu czyli pocięcia słomy i kończymy z dniem 31 grudnia? Coś to za łatwo by było. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 2 Grudzień · Zgłoś post Zaczynamy wiosną od pierwszego zabiegu. Zapisujemy w rejestrze i najlepiej dokumentujemy. Dlatego np jak ktoś stwierdza w maju składając wniosek, że wchodzi w USU, to trochę późno, bo nie pamięta i nie cykał fotek, co i kiedy robił. A że łatwo? Jak ktoś normalnie nie orze, to USU wychodzi mu samo z siebie. Za to ja chcę zmienić przez ich zmiany. Bo jest łatwo, ale tanio. Z 400 zł zrobili 250. Będzie dalej bezorka, ale bez ekoschematu bo bardziej mi się opłaci wejść w międzyplony. Chyba że też w przyszłym roku je skroją, co niestety dziwne nie będzie. W razie czego nie orząc zawsze do USU mogę wrócić. Nie będzie, że nie mogę, bo nie pomyślałem i zaorałem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 2 Grudzień (edytowany) · Zgłoś post 3 godziny temu, ikcomas napisał: (...) "Wypełnianie Rejestru w ramach danego roku należy rozpocząć w dniu wykonania pierwszego zabiegu wynikającego z realizacji działania/ interwencji/ ekoschematu/ (...) Według Ciebie pierwszy zabieg w realizacji ekoschematu USU to jest rozsiew saletry na uprawie gdzie był zakończony ekoschemat WSG w poprzednim roku? Instrukcja mówi jasno i wyraźnie kiedy rozpoczynamy rejestr. Co w takim razie z tą ochroną biologiczną za 2024 rok, o której pisaliśmy z @lokizom i @miwigos? Co innego gdy ktoś realizuje jeden ekoschemat USU na tych samych działkach a co innego jak są poprzeplatane 3 ekoschematy na różnych działkach i rok do roku na innych to sprawa staje się skomplikowana. P.S. W tym roku składałem wniosek 1 lipca i mam teraz do tyłu wszystkie zabiegi wpisywać w rejestr? Kupy się to nie trzyma. Edytowano 2 Grudzień przez ikcomas Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 2 Grudzień · Zgłoś post Ja piszę od pierwszego zabiegu. Bo liczy się rok kalendarzowy, czyli od wiosny, czy nawet przedwiośnia. Jest to pomotane, to fakt. Ale ja wolę wpisać za dużo i w razie kontroli coś z ich polecenia wykreślić, niż żeby było Panie, ale tu czegoś brakuje. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 2 Grudzień (edytowany) · Zgłoś post Jak masz jeden ekoschemat to nie ma problemu ale przypomnijmy jak się zaczął ten burdel. W 2023 roku weszły ekoschematy, oczywiście nie działało to jeszcze dobrze więc większość składała wnioski w czerwcu. Realizację praktyki zaczęliśmy PO złożeniu wniosku, czyli od żniw i tak idzie dalej. Na kilku stronach rolniczych cytat: "Dla wielu zadeklarowanych w tegorocznych wnioskach ekoschematów, wraz z nadejściem żniw rozpoczyna się czas realizacji podjętych zobowiązań, a o niektórych musimy pamiętać aż do kolejnej kampanii obszarowej." https://www.topagrar.pl/articles/prow-2014-2020/ekoschematy-2023-jak-prowadzic-rejestr-zabiegow-agrotechnicznych-2492251 Dla mnie rozpoczęcie ekoschematu to pocięcie słomy, dla MPW data zbioru w uprawie głównej i wysiew poplonu czy chociażby w biologicznej ten siew rzepaku z zaprawą. Edytowano 2 Grudzień przez ikcomas Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 2 Grudzień (edytowany) · Zgłoś post Mam jeszcze ZSU, bo inne się już wykluczają, a nawozów i śor nie stosuję, więc w te nie mam jak wejść. Najbezpieczniej byłoby dla każdego ekoschematu prowadzić osobny rejestr. Edytowano 2 Grudzień przez Marecki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 2 Grudzień (edytowany) · Zgłoś post ZSU to nie koliduje z niczym. Najbezpieczniej byłoby do wszystkiego osobno ale wydaje mi się, że ktoś tu za mocno wyolbrzymia całą sprawę. Studiuję właśnie Rozporządzenie Dz. U. 2023r. poz. 493 o Planie strategicznym na lata 2023-2027 i do międzyplonów ozimych (z wyłączeniem wsiewek) nie potrzeba rejestru dlatego kontrola nie wymagała a jeśli chodzi o USU i WSG: 8) praktyki - Uproszczone systemy uprawy: a) prowadzenie uprawy konserwującej bezorkowej, w tym uprawy pasowej (strip-till), poprzez: - wykonywanie zabiegów uprawowych z odstąpieniem od uprawy płużnej w zespole uprawek pożniwnych i przedsiewnych w roku, w którym został złożony wniosek o przyznanie płatności, - pozostawianie na polu po zbiorze uprawy w plonie głównym całości resztek pożniwnych w formie mulczu, b) prowadzenie rejestru zabiegów agrotechnicznych na formularzu opracowanym przez Agencję i udostępnionym na jej stronie internetowej, który zawiera numer działki ewidencyjnej, oznaczenie działki rolnej, powierzchnię i rodzaj uprawy, datę i rodzaj wykonanych zabiegów agrotechnicznych oraz inne informacje niezbędne do potwierdzenia wykonania czynności, o której mowa w lit. a, lub posiadanie dokumentów w postaci papierowej lub elektronicznej zawierających te informacje; i rodzaj wykonanego zabiegu; 9) praktyki - Wymieszanie słomy z glebą - prowadzenie rejestru zabiegów agrotechnicznych na formularzu opracowanym przez Agencję i udostępnionym na jej stronie internetowej, który zawiera numer działki ewidencyjnej, oznaczenie działki rolnej, powierzchnię i rodzaj uprawy, datę i rodzaj wykonanych zabiegów agrotechnicznych oraz inne informacje niezbędne do potwierdzenia wykonania czynności w ramach realizacji tej praktyki, lub posiadanie dokumentów w postaci papierowej lub elektronicznej zawierających te informacje. Nie jest nawet narzucone, że do USU trzeba prowadzić przez cały rok czy przez okres uprawy. Ktoś w MRiRW sobie bajeczkę dopisał i tak to powtarzane jest dalej że trzeba tak i tak. Ba, nawet rejestr nie jest wymagany jeśli udowodnisz inaczej chociażby przez te zdjęcia geotagowane. Mamy tylko udowodnić, że spełniliśmy realizację danego ekoschematu. Bzdurą totalną jest, że do USU trzeba prowadzić przez cały rok. Pokażcie mi palcem zapis, który o tym mówi. Edytowano 2 Grudzień przez ikcomas Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 2 Grudzień · Zgłoś post No ok. Tylko w takim razie jeśli USU dotyczy roku kalendarzowego, a nie sezonu wegetacyjnego, to chyba ma to jakieś znaczenie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 2 Grudzień · Zgłoś post Gdzie jest tak napisane w Rozporządzeniu? W którym artykule? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 2 Grudzień (edytowany) · Zgłoś post https://www.farmer.pl/finanse/uproszczone-systemy-uprawy-a-zniwa-o-czym-pamietac-w-ekoschemacie,134220.html Julię spytaj. https://www.gov.pl/web/rolnictwo/uproszczone-systemy-uprawy--rolnictwo-weglowe "Pamiętaj! Wymagania te dotyczą roku kalendarzowego, w którym został złożony wniosek o przyznanie płatności." Wymagania to między innymi prowadzenie rejestru. Edytowano 2 Grudzień przez Marecki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 2 Grudzień (edytowany) · Zgłoś post W Rozporządzeniu a nie w artykule w Internecie czy na stronie MRiRW. Docieramy do tego co pisałem wcześniej. Wykazujemy działania od zbioru do siewu i koniec tak naprawdę. Ten komunikat mocno wprowadza wszystkich w błąd. Chodzi o to, że w 2024 roku deklarujemy uprawę uproszczoną i w tym roku obowiązuje rejestr, i w tym roku robimy bezorkowo a nie w uprawie, która jest deklarowana do płatności bezpośrednich (czyli była zasiana w tamtym roku lub jara w tym). No bo niby jak inaczej udokumentować coś z przeszłości? Deklarujemy, że będzie bezorkowo, bierzemy rejestr, wpisujemy działania, które potwierdzą tą praktykę. Wszystko ponad jest nadinterpretacją. Podobnie wydaje mi się z biologiczną tylko tutaj będzie rozpatrywany rok zastosowania a nie uprawa. Dlatego w 2025 nie złożymy na rzepak zasiany w 2024. Edytowano 2 Grudzień przez ikcomas Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 2 Grudzień · Zgłoś post Czytając łatwo sie pogubić , ekoschematy sa roczne , może biologiczna będzie wyjątkiem , Najprościej ,USU możesz zaznaczać jak w całym roku kalendarzowym nie użyjesz pługa, ja pisze rejestr od wysiania nawozu azotowego z reguły 1 marzec, skończyłem na zerwaniu ścierniska, jak będzie kontrola uzupełnie opryski nawożenie pożniwne, myślłem że juz po kontrolach , a TY jednak jescze masz , zaliczke dostałeś ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 2 Grudzień (edytowany) · Zgłoś post A skąd. Na wniosku widziałem, że są naliczone ale przelewu nie mam. Wniosek wysłałem w lipcu i nic nie pisałem w rejestrze na uproszczoną bo i po co jak jeszcze nie był złożony? Tym bardziej, że ekoschemat zaczyna się od jego rozpoczęcia czyli od zbioru rośliny sianej w poprzednim roku. Instrukcja a przede wszystkim przepisy mówią jasno. W rejestr wpisujemy tylko konkretne działanie. Będę się odwoływał od negatywnej decyzji w razie czego ale rejestr jest moim zdaniem poprawny. Nie ma żadnej podstawy prawnej do tego aby udowodnić, że robię coś źle. Zobaczymy za 3 miesiące bo chyba tyle mają czasu. Edytowano 2 Grudzień przez ikcomas Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 2 Grudzień · Zgłoś post Ja też mam uproszczona pszenicę i rzepak zasiane w 2023 ale firma sprawdzająca chce rejestr od stycznia 2024.nie od zbioru uprawy poprzedniej w 2023 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 2 Grudzień · Zgłoś post Z biologiczna @ikcomas nie masz racji. Z uproszczona tak jak piszecie, ze nawet po zbiorze uprawy glownej nie mozemy uzyc pluga w danym roku kalendarzowym w ktorym skladamy wniosek Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 3 Grudzień (edytowany) · Zgłoś post No właśnie po to składamy wniosek aby po zbiorze uprawy głównej nie orać. Z biologiczną to nie jest do końca jasne. Przepisy mówią jedynie o tym, żeby dostarczyć rejestr i fakturę w roku, w którym składamy wniosek ale do 30 września. A co w przypadku gdy zastosujemy biologiczną po 30 września? Wtedy należałoby złożyć w następnym roku no ale co z rejestrem? Jak można prowadzić rejestr z datami wstecz? Może niech wprowadzą lepiej ten elektroniczny rejestr zabiegów i będzie po kłopocie bo tak to robi się bałagan. Tylko na litość Boską nie w takiej formie jak proponują bo więcej czasu spędzimy wklepywaniu danych niż na polu. Edytowano 3 Grudzień przez ikcomas Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 3 Grudzień · Zgłoś post Mnie zastanawia jeszcze trochę inna rzecz. W przyszłym roku chce wejść w międzyplony. Teraz wiosną wypełniając wniosek chciałem obadać, co i jak. W jarych bez problemu mi wchodziło, ale na działkach, gdzie miałem ozime, nijak nie mogłem zaznaczyć międzyplonu. I nie kumam, dlaczego. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 3 Grudzień · Zgłoś post Mi wchodziło normalnie. Jedna roślina to co rosło na polu tj. pszenica ozima a druga facelia i przeszło. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 3 Grudzień · Zgłoś post Facelia jako wsiewka śródplonowa? Bo ja próbowałem zaznaczyć międzyplon ozimy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 3 Grudzień · Zgłoś post Międzyplon ozimy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach