Kolej

Swinie rasy rodzimej

31 posts in this topic

Witam wszystkich macie może informacje gdzie mozna kupić loche rasy puławskiej, oraz z jakimi rasami świń można je krzyżować aby uzyskać dobbre tuczniki o wmiare dobrych przyrostach. Pozdrawiam  :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pisali o tym w Farmerze 3/2009. A jak interesują Ciebie te rasy to przecież w Polsusie znajdziesz namiary na hodowców. Rasy rodzime nadają się raczej jako komponent mateczny w krzyżowaniu towarowym. Lochę np. puławską kryje się mieszancem mięsnym (duroc, pietrain, hampshire). Tuczniki z tego wychodzą dobre. A co chcesz tak tuczyć?

Share this post


Link to post
Share on other sites

tylko że to jest żywność z certyfikatem ekologicznym, choć i na ekologiczną to też tania nie jest.

Sam byłem kiedyś w niewielkiej masarni, gdzie takie wędliny produkują. Właściciel powiedział, że cena za produkt ekologiczny jest co najmniej 2 - 2,5 krotnie wyższa od zwykłych wyrobów. za najważniejsze powody takiego stanu rzeczy wynienił: 1. wyższa cena skupu ekologicznie chowanych zwierząt, 2. technologia produckji - z 1 kg mięsa wytwarza ok 0,8 gotowego wyrobu, w przypadku "normalnych" wędlin z 1 kg mięsa wytwarza co najmniej 1,8 kg gotowego wyrobu

Share this post


Link to post
Share on other sites

A myslicie ze zywnosc sprzedawana pod certyfikatem ekologicznym jest naprawde ekologiczna???? Otóz ona tylko lezała przy ekologicznych:).....nie mówie ze wszysto...ale napewno bardzo duzo......znam wiele gospodarstw gdzie nie przestega sie sie zadnych wielu zasad....a mimo to otrzymuja certyfikaty.....a taki totalny przekret to ekolodzy kupuja towar od normalnych gospodarst.....i mieszaja ja ze swoja:)....oczywiscie to musza byc odpowiednie odmiany.....i produkowane w sposób mniej intensywny..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nowe zagłębie hodowli świń rasy puławskiej powstaje w "koszlińskiem"-

tuż "pod nosem" @arszczecin.Z mojego materiału :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 14.10.2020 o 13:58, Pałuczanin81 napisał:

 

@jarki jak trafisz do Oszołoma to spisz PROSZĘ chociaż ceny do porównania ze zwykłymi.

 

Kurcze dopiero mi przypomniałeś tym Twoim postem o prosiaczkach 

Byłem w ubiegłym tygodniu na Rejewskiego w Bydgoszczu i powiem kiepsko to wygląda

Taka jedna mała część (metr może ciut więcej) na koncu lady, mięso szare blade 

W porównaniu obok do takiej jednej firmy co ochłapy z zachodu masowo ciągnie 

To się nie może sprzedawać blade szynki itp. 50- a czerwone lśniące 40+/- 

 

A muszę dodać wszystko pod reklamą ze z pobliskich ZM

A łaciatki dodatkowo mało widocznie opisane 

Gdybym nie zapytał bym nie zauważył 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I to się nie sprzedaje.Pewnie leży nie wiadomo jak długo.

Umowy z hodowcami pozawierane

na 200km wokół firmy Olewnik.

Odbierają do 90km sporadycznie.

Ale lepiej mieć jakąś umowę,bo ja znów sprzedać lokalnie ich nie mogę.

Czekałem dwa tygodnie na łaskę pana właściciela ubojni i dziś wiozę na zwykły skup (3,2+vat).

Niestety niektóre dodatkowo w II kl. TO KONIEC?

 

@jarki,jak chcesz to uporządkuj!

KU PRZESTRODZE żeby nikt się w "gó..o" nie pchał.

Program rolno-środowiskowy NA 5 LAT,po którym zostaje na 10 lochach 7-8 tys.

A koszta ogromne lub pieniądze do zwrotu.

Edited by jarki
Połączenie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakimś cudem powróciła wiara w programy 

Czy zwyczajnie ludzie zaczynają zdrowo dla siebie ?

Te rasy można karmić mało intensywnie jak za dawnych czasów?

Edited by jarki

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Pałuczanin81 napisał:

@men2face-no zostawiłem dwie,a trza było wszystkie tuczniki płci żeńskiej.

To po ile w tej promocji to dojrzałe miąsko??

Share this post


Link to post
Share on other sites

@jarki-każdy chce dla siebie:jeden na grochu,inny na pyrach itp.

@men2face-znaczy po ile schodzą?

Edited by Pałuczanin81

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po tyle,za ile wystawiłem na OLX.

Jestem "w plecy" 210 zł podłóg Damasławka-tyle,że chcieli poza dwutygodniowa kolejką.

 

Złotnicka pstra to już zupełnie rarytas.Rośnie rok i ma 35% mięsności

Chciałem knura na krzyżowanie,ale kolega zlikwidował  swoje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ty poważnie piszesz rok i taka tłusta to nie dla mnie

Wiesz może jaką mięsność mają Puławskie 

Edited by jarki
Puławskie

Share this post


Link to post
Share on other sites

No złotnicka pstra ma MAKSYMALNIE 35%-tylko to jest tłuszcz śródmięsniowy

i go nie widać.Moja puławska puławska 48-52(54)%-rośnie 7m-cy.

Najlepsze wg mnie puławska x duroc.

Edited by Pałuczanin81

Share this post


Link to post
Share on other sites

O to by było wyjście loszka Puławska a kawalera to już łatwo znaleźć

Tylko gdzie to zamelinować :D skoro takie debilne przepisy mamy w PL 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czego się wszyscy boją?Można odwiesić nr stada w ARiMR i trzymać 1 szt. na własne potrzeby.

Z konopiami sobie radzą,a świń się boją!

Rasa puławska była przekrzyżowana z Petrienami w 1988 i Durockiem w 1993.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Namieszali,bo wtedy wszystkie knury wytłukli.

Ale mimo to księgi są czystorasowe.W rzeźni nawet wolą te po Durocu,byleby bez GMO.

A np.puławska x PBZ/WBP już nie biorą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Złotnicka pstra nie do zdobycia.

Trza czekać na prosięta koło Białośliwia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now