Kolej

Swinie rasy rodzimej

30 postów w tym temacie

Witam wszystkich macie może informacje gdzie mozna kupić loche rasy puławskiej, oraz z jakimi rasami świń można je krzyżować aby uzyskać dobbre tuczniki o wmiare dobrych przyrostach. Pozdrawiam  :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Pisali o tym w Farmerze 3/2009. A jak interesują Ciebie te rasy to przecież w Polsusie znajdziesz namiary na hodowców. Rasy rodzime nadają się raczej jako komponent mateczny w krzyżowaniu towarowym. Lochę np. puławską kryje się mieszancem mięsnym (duroc, pietrain, hampshire). Tuczniki z tego wychodzą dobre. A co chcesz tak tuczyć?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

tylko że to jest żywność z certyfikatem ekologicznym, choć i na ekologiczną to też tania nie jest.

Sam byłem kiedyś w niewielkiej masarni, gdzie takie wędliny produkują. Właściciel powiedział, że cena za produkt ekologiczny jest co najmniej 2 - 2,5 krotnie wyższa od zwykłych wyrobów. za najważniejsze powody takiego stanu rzeczy wynienił: 1. wyższa cena skupu ekologicznie chowanych zwierząt, 2. technologia produckji - z 1 kg mięsa wytwarza ok 0,8 gotowego wyrobu, w przypadku "normalnych" wędlin z 1 kg mięsa wytwarza co najmniej 1,8 kg gotowego wyrobu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A myslicie ze zywnosc sprzedawana pod certyfikatem ekologicznym jest naprawde ekologiczna???? Otóz ona tylko lezała przy ekologicznych:).....nie mówie ze wszysto...ale napewno bardzo duzo......znam wiele gospodarstw gdzie nie przestega sie sie zadnych wielu zasad....a mimo to otrzymuja certyfikaty.....a taki totalny przekret to ekolodzy kupuja towar od normalnych gospodarst.....i mieszaja ja ze swoja:)....oczywiscie to musza byc odpowiednie odmiany.....i produkowane w sposób mniej intensywny..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nowe zagłębie hodowli świń rasy puławskiej powstaje w "koszlińskiem"-

tuż "pod nosem" @arszczecin.Z mojego materiału :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 14.10.2020 o 13:58, Pałuczanin81 napisał:

 

@jarki jak trafisz do Oszołoma to spisz PROSZĘ chociaż ceny do porównania ze zwykłymi.

 

Kurcze dopiero mi przypomniałeś tym Twoim postem o prosiaczkach 

Byłem w ubiegłym tygodniu na Rejewskiego w Bydgoszczu i powiem kiepsko to wygląda

Taka jedna mała część (metr może ciut więcej) na koncu lady, mięso szare blade 

W porównaniu obok do takiej jednej firmy co ochłapy z zachodu masowo ciągnie 

To się nie może sprzedawać blade szynki itp. 50- a czerwone lśniące 40+/- 

 

A muszę dodać wszystko pod reklamą ze z pobliskich ZM

A łaciatki dodatkowo mało widocznie opisane 

Gdybym nie zapytał bym nie zauważył 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

I to się nie sprzedaje.Pewnie leży nie wiadomo jak długo.

Umowy z hodowcami pozawierane

na 200km wokół firmy Olewnik.

Odbierają do 90km sporadycznie.

Ale lepiej mieć jakąś umowę,bo ja znów sprzedać lokalnie ich nie mogę.

Czekałem dwa tygodnie na łaskę pana właściciela ubojni i dziś wiozę na zwykły skup (3,2+vat).

Niestety niektóre dodatkowo w II kl. TO KONIEC?

 

@jarki,jak chcesz to uporządkuj!

KU PRZESTRODZE żeby nikt się w "gó..o" nie pchał.

Program rolno-środowiskowy NA 5 LAT,po którym zostaje na 10 lochach 7-8 tys.

A koszta ogromne lub pieniądze do zwrotu.

Edytowano przez jarki
Połączenie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jakimś cudem powróciła wiara w programy 

Czy zwyczajnie ludzie zaczynają zdrowo dla siebie ?

Te rasy można karmić mało intensywnie jak za dawnych czasów?

Edytowano przez jarki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, Pałuczanin81 napisał:

@men2face-no zostawiłem dwie,a trza było wszystkie tuczniki płci żeńskiej.

To po ile w tej promocji to dojrzałe miąsko??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

@jarki-każdy chce dla siebie:jeden na grochu,inny na pyrach itp.

@men2face-znaczy po ile schodzą?

Edytowano przez Pałuczanin81

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Po tyle,za ile wystawiłem na OLX.

Jestem "w plecy" 210 zł podłóg Damasławka-tyle,że chcieli poza dwutygodniowa kolejką.

 

Złotnicka pstra to już zupełnie rarytas.Rośnie rok i ma 35% mięsności

Chciałem knura na krzyżowanie,ale kolega zlikwidował  swoje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ty poważnie piszesz rok i taka tłusta to nie dla mnie

Wiesz może jaką mięsność mają Puławskie 

Edytowano przez jarki
Puławskie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

No złotnicka pstra ma MAKSYMALNIE 35%-tylko to jest tłuszcz śródmięsniowy

i go nie widać.Moja puławska puławska 48-52(54)%-rośnie 7m-cy.

Najlepsze wg mnie puławska x duroc.

Edytowano przez Pałuczanin81

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

O to by było wyjście loszka Puławska a kawalera to już łatwo znaleźć

Tylko gdzie to zamelinować :D skoro takie debilne przepisy mamy w PL 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Czego się wszyscy boją?Można odwiesić nr stada w ARiMR i trzymać 1 szt. na własne potrzeby.

Z konopiami sobie radzą,a świń się boją!

Rasa puławska była przekrzyżowana z Petrienami w 1988 i Durockiem w 1993.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Namieszali,bo wtedy wszystkie knury wytłukli.

Ale mimo to księgi są czystorasowe.W rzeźni nawet wolą te po Durocu,byleby bez GMO.

A np.puławska x PBZ/WBP już nie biorą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Złotnicka pstra nie do zdobycia.

Trza czekać na prosięta koło Białośliwia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!


Zaloguj się