rogal5

Przechowywanie ziemniaka

57 postów w tym temacie

No to może spróbuj, a potem się podziel wrażeniami. Ja nie stosuję takich wynalazków, bo ziemiory sadzę tylko dla siebie i swoich zwierząt, więc udział chemii ograniczam do całkowitego minimum.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witaj

słyszałam o tym środku Na którychś targach mówili o tym że można moczyć albo

pryskać na taśmie przy rozładunku z tym ze my takiej taśmy nie mamy i myślałem

żeby zrobić opryskiwacz który na taśmie na kombajnie będzie to robił inaczej nie

mam możliwości.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

U nas po tych mrozach akurat zmarzły i zrobiły się słodkie jakie macie na to sposoby? 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Po tym czasie okadzić mieszanką ziół i żywic 

Następnie posolić i słodki posmak odejdzie 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam na forum.

Co myślicie o kiszeniu surowego ziemniaka ??

W tym roku zrobiłem próbę. Ciekaw jestem jak to wyjdzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Tak zgadza się że parowane.

Na ruskich stronach kiedyś tam widziałem i piszą że ponoć nie trzeba, ale warunkiem jest kisić ze zbożami.

Przymierzałem się długo i w tym roku pierwszy raz w beczkach. Kiszę ze śrutą mokrej kukurydzy.

 

 

@Marecki dla zwierząt.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

No właśnie. Nie jest tak że ziemniak będzie jak parowany ?? tzn chodzi o te związki trujące dla drobiu.

Mnie głównie chodzi o długie przechowywanie z powodu braku miejsca.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Energia nawet za czerwonych była dość droga 

Jednak rolnicy przed kiszeniem ziemniaki zawsze parowali 

Normy mówiły że po parowaniu mocno zwiększała się wartości odżywcza 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja paruje piecykiem na drewno.

Myślałem że ktoś się wypowie kto zakiszał surowe.

Zobaczę jak to wyjdzie. Gęś i kaczka to sprawa prosta. A dla kur indyków będę parował tą kiszonkę po prostu i podam zacier.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nie znam się na chorobach ziemniaka.Kiedyś sadziłem dla siebie.

Kupiłem jadalne i jak obieram mają ciemne plamki. Niektóre plamki sięgają dość głęboko.

Bardzo źle się to obiera, Myślę że to jakaś choroba .Może ktoś coś na ten temat?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nic tam nie pasuje.Na skórce jest kropka Niektóre wrastają bardzo głęboko.

Edytowano przez ikcomas

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

kutwa ja juz nie chce tych mrozow, zmieniaki mi sie wychladzaja a nagrzewnica chodzi...

jeszcze 3 dni powyzej -10 nadaja, oby tylko nie tak jak dzisiaj bylo

aktualnie -6

co na ocieplenie starego budynku obory dac? 

niby jest pustak zuzlowy 5 cm przerwy i cegla potrojna od zewnatrz., tylko strop sam beton ale na 3/4 powierzchni jest jeszce stara sloma...

Stryopian 10 po zewnatrz czy pianka 8-10 cm od wewnatrz?, tylko ze kubatura sie sporo zmniejszy

pianka by bylo bez roboty, tylko usluga dosyc droga, natomiast strypian sam bym sobie polozyl i zaciagnal klejem, ale jak wtedy strop ocieplic?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja bym sam styropian położył i tylko od środka. 5 wystarczy. Na strop tak samo  . Są kleje, pianokleje, zależnie od podłoża. Na koniec zatopić siatkę i masz chłodnię gotową. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A dlaczego od srodka? u mnie raczej sie to nie sprawdzi, bo zbytnio podatne na uszkodzenia mechaniczne bedzie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Kurde, ten pierdzielony farmer ma wszystko w dupie. Chciałbym edytować post, to mam na to tylko jakiś zasrany limit czasu, bo inaczej Ursula pokiwa palcem. I nie zdążyłem. @jarki popraw to kiedyś, albo zostaw i w miarę możliwości wrzuć na główną farmera, bo czasem spokojnego człowieka jasny szlag trafia, jak chce coś tu napisać..  

 

Czemu od środka? Bo nie spytałem, czy to jedno pomieszczenie, czy cała obora. Jak pomieszczenie, to tylko od środka, bo najmniej pracy i kosztów. Jak cały budynek, to tylko od zewnątrz, ale wtedy też to od fundamentów po gąsior. Inaczej nie ma sensu. 

 

A wykorzystujesz całą powierzchnię budynku? Czy część?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!


Zaloguj się