Napisano Czerwiec 13, 2011 · Zgłoś post Pryskacie od antraknozy? U mnie zaczyna się pojawiać. Można pryskać w okresie kwitnienia? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 13, 2011 · Zgłoś post Mam baaardzo piaszczyste gleby jaki łubin by wypalił ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 14, 2011 · Zgłoś post Każdy, łubin właśnie lepiej rośnie na piaszczystych glebach chociaż mój wąskolistny nawet na glinie dał ładny plon w tamtym roku. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 14, 2011 · Zgłoś post Najmniejsze wymagania ma łubin żółty, który udaje się nawet na luźnych i kwaśnych glebach piaszczystych. Nieco większe wymagania, przede wszystkim pod względem wilgoci, wykazują łubin wąskolistny i biały. Åubin biały dobrze plonuje na glebach średnich, klasy bonitacyjnej IIIb-IVa :o Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 14, 2011 · Zgłoś post Czyli żółty by był najlepszy na moje gleby dotąd siane tam było: owies żyto czasem seradela ale plony zawsze kiepskie bo i kwaśno tam jest a łubin by poprawił te pola Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 14, 2011 · Zgłoś post Ja polecałabym właśnie żółty :o Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 17, 2011 · Zgłoś post Pole jest wydzierżawione ale myślę o jego obróbce a nie mam pojęcia o takich słabych glebach{5-6} te co uprawiam to 3-4 :o łubin na początek byłby najlepszy :o :-\ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 28, 2011 · Zgłoś post Mój łubin dwa tygodnie temu: http://www.fotka.pl/profil/ikcomas/albumy/1,Ja/72039058,Lubin_stan_na_16062011 Dzisiaj ma już spore strąki ale plon będzie niższy niż w tamtym roku, ma mało bocznych :o. Jak będzie 2 tony to sukces. W piątek pryskałem od antraknozy bo dopiero przekwitł a zaatakowany już był wcześniej: http://www.fotka.pl/profil/ikcomas/albumy/1,Ja/72039243,Antraknoza_atakuje Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 28, 2011 · Zgłoś post W tym roku antraknoza daje się we znaki, ale powiedz czym pryskałeś, ja nie znalazłam żadnego środka zarejestrowanego do łubinu na tę chorobę, albo coś przeoczyłam :o Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 28, 2011 · Zgłoś post Bo nie ma już żadnego, pryskałem bez rejestracji Gwarantem (kiedyś miał) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 28, 2011 · Zgłoś post No właśnie kiedyś to i Amistar był zarejestrowany, Gwarant i jeszcze zaprawy, a teraz bezrybie w temacie roślin strączkowych. Firmom nie opłaca się rejestrować środków, a upraw takich jest coraz więcej bo ludzie mają programy rolnośrodowiskowe :o I jak tu sobie radzić z chorobami, pozostaje tylko jedno rozwiązanie :o Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 28, 2011 · Zgłoś post Dokładnie, a w książkę wpisujemy jakiś Fastac albo coś tego typu :o Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 28, 2011 · Zgłoś post Ostatnio to chyba tylko Basagran przywrócili ponownie do tych upraw tzw. małoobszarowych, a poza tym krucho z takimi preparatami >:o Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 29, 2011 · Zgłoś post Kto stosuje nitraginę do zaprawiania nasion łubinu? Ja w tym roku pierwszy raz na połowie pola na próbę i naprawdę to działa. Åubin zaszczepiony tym preparatem jest większy, gęstszy i ma więcej bocznych pędów. Za rok całość będę zaprawiał nitraginą. Jakiego plonu się spodziewacie? Ja myślę, że jakieś 1,5 tony. Słabiutko w tym roku. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Lipiec 12, 2011 · Zgłoś post U nas łubiny są bardzo małe jak to zebrać dodatkowo wschody były kiepskie a teraz sielsko się wali :o Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 1, 2011 · Zgłoś post U mnie to samo po kolana nie więcej ale strąków ma sporo, badyle ostro idą w górę. Przydałoby się desykować bo późno zejdzie ale jeszcze za wcześnie :-\. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 3, 2011 · Zgłoś post Åubin szybko zmienia kolorek, chyba jutro będzie desykacja Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 5, 2011 · Zgłoś post Ile taki sypnie :o Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 8, 2011 · Zgłoś post 1,5 tony to maks. Słabiutki w tym roku. Desykacja była w czwartek, zdjęcia są z soboty i niedzieli. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 16, 2011 · Zgłoś post Åubin zebrany, więcej wyszło niż liczyłem ale bez rewelacji. Na tony to trudno na razie stwierdzić, bo trzeba jeszcze oczyścić jednak powyżej 2t z ha pewnie było :-\ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 26, 2011 · Zgłoś post u mnie porażka ,oprysk ,linureks + comant i mnóstwo rdestu może 1t z ha Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Sierpień 29, 2011 · Zgłoś post Chyba Command, który z nich stosowałeś? Z opinii innych słyszałem, że potrafi przypalać łubin, szczególnie wąskolistny i biały. Jaki uprawiasz? Od kiedy wycofali Azotop (zawierający symazynę, która ma podobno rakotwórcze oddziaływanie i długotrwałą toksyczność) też mam problemy z chwastami, mimo oprysków na wilgotną glebę. Na początku było czysto, potem wyszedł chaber. Jednak nie sądzę, żeby rdest tak Ci położył łubin, stawiam na antraknozę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Grudzień 15, 2011 · Zgłoś post U nas sporo łubinów wymłócone talerzówką ??? kurcze jakby nie patrzeć to trudna uprawa do wiosny daleko ale jeszcze nie jestem zdecydowana Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Grudzień 20, 2011 · Zgłoś post Ja miałem w tym roku 2,2 tony. Średnio raz na 3-4 lata się nie udaje. Åubin nie lubi suszy i mrozu na początku wiosny. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Czerwiec 22, 2012 · Zgłoś post Właśnie nielubi suszy ale co lubi kwitł następnie kwiatki zasychały teraz po deszczach zaczął ładnie na nowo rozkwitać ale czy to da jeszcze jakiś przyzwoity plon. Co z tą antraknozą nie był pryskany a po tych deszczach pewnie się pojawi czy gwarant sobie poradzi bo dodanie amistaru odpada Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach