jarki

Nawożenie rzepaku

1,806 posts in this topic

@miwigos Ty pewnie podales azot nie tylko na rzepak ale i na pszenicę?

Te chłody maja trwać minimum do 20 lutego. Myślicie ze w takich warunkach bezpiecznie jest podawać azot w postaci pofermentu? Pewnie nie różni się to tak dużo od gnojowicy. Ale czy to nie pobudzi odrazu roślin a -10 je wykończy?

Pogoda kusi bo poszłoby wszędzie wjechac

Tylko w rzepaku, za późno dałem , na 100 % nie rozpuścił w takich temp. azot nie działa , do tego potrzeba wody żeby się przemieścił ,  prędzej jak w marcu nie zacznie działać

Edited by ikcomas

@lokizom w tamtym roku leli poferment po sąsiedzku u mnie na jęczmień ozimy w mróz i popalili dość mocno, szczególnie po śladach kół. Chyba chodzi o różnicę temperatur. Zregenerowało się to potem ale wyglądało niepokojąco na początku.

@lokizom może powinieneś zerkać na sposoby RSM ? 

MgS mam wszędzie rozsypany w poniedziałek/ wtorek ubiegły 

Z saletrą trzeba czekać na końcówkę tych przymrozków 

@miwigos Ty chyba azot z siarką dawałeś ? 

Saletrosan u mnie zawsze idzie , dla mnie najlepszy nawóz  tak wcześnie z niepewna pogodą , do tego jeden przejazd i mam siarke i azot

Edited by miwigos

9 godzin temu, ikcomas napisał:

@lokizom w tamtym roku leli poferment po sąsiedzku u mnie na jęczmień ozimy w mróz i popalili dość mocno, szczególnie po śladach kół. Chyba chodzi o różnicę temperatur. Zregenerowało się to potem ale wyglądało niepokojąco na początku.

Bo koła uszkodziły i paliło w rzepaku na mrozie jak kołem przejedziesz też zmarnieje