Skocz do zawartości

poplony

15 odpowiedzi na ten temat

#1 jarki

Forumowicz

• Moderatorzy
  • 12 Postów:
  • Locationkuj-pom

Napisany 13 lut 2011 - 18:14

siejecie bo chyba warto  :-\
"Głowa do góry,najgorsze jeszcze przed nami"

#2 damian9871

Świeżak

• Moderatorzy
  • 1 Postów:

Napisany 13 lut 2011 - 20:19

teraz gorczycę za 400zł/ha to nie warto chyba że z 20ha

#3 pasio

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 14 lut 2011 - 19:19

Ja siałem w zeszłym roku gorczycę 16kg/ha lejem. Urosła pod kolana, na to obornik i mam świetne stanowisko pod ziemniaki :)

#4 tereska

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 12 lip 2011 - 12:08

teraz to kto ma jęczmień ozimy to poplony wyrosną że hoho

#5 tomasz0859

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:
  • Locationpomorskie

Napisany 12 lip 2011 - 17:18

No chyba, żejak skosi da gnój a potem rzepak  :o

#6 tereska

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 13 lip 2011 - 21:22

jak masz obornik to i na piachu rzepak urośnie  :o
miałam na myśli że pogoda na poplony super

#7 tomasz0859

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:
  • Locationpomorskie

Napisany 14 lip 2011 - 07:20

Tak za bardzo na piachu to nie chce, ma duże wymagania pokarmowe ( bo przecież masę zieloną robi znaczną a ona też potrzebuje jeść) a na przepuszczalnych glebach azot się za długo nie utrzymuje. Niemniej jednak jest możliwość na V klasie zebrać 3-4 tony

#8 tereska

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 0 Postów:

Napisany 18 lip 2011 - 20:08

no i sieją gorczycę
a jeden nawet wcześniej obornik woził  :o
nie za dużo tego  :o

#9 prokamil

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 4 Postów:

Napisany 30 sty 2012 - 22:40

Słuchaj w glebie nic nei ginie jak roslina tegop nie łapie idzie tylko w głab ziemi. Zasiac gorczyce na poplon i przeorac pozna jesienia to jest jak około 10 12 ton obornika rozrzucic na pole dlaczego?? bo gorczyca wiarze azot z powietrza ogolnie z otoczenia, fakt trzba tez dac jej pod korzen 100 kg saletry moczniku wedle uznania ja tam daje. nastepnie rozrzuca obornik i maja spokoj z azotem juz nie dajesz azotu tylko wieloskładniki pod siew lub po wschpdach i piekne stanowisko na ziemniaka buraka rzepak czy pszenice. dlatego ja wychodze z załozenia ze tego obornika nigdy za mało. a tak nawiasem sam jestem skłonny kupic obornik woj. lubelskie. pozdrawiam.

#10 jarki

Forumowicz

• Moderatorzy
  • 12 Postów:
  • Locationkuj-pom

Napisany 31 sty 2012 - 10:47

czyli pod buraki pszenice czy rzepak na oborniku i z poplonem nie sypiesz azotu ?
mnie sie wydaje że za mało będzie
"Głowa do góry,najgorsze jeszcze przed nami"

#11 kama

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 2 Postów:

Napisany 31 sty 2012 - 10:58

Też bym mimo wszystko dała azotowe, a niekoniecznie jak piszesz NPKi. Teraz z powodu pogody z roczne starty azotu z gleby były bardzo wysokie, dlatego warto je uzupełnić najlepiej jak najwcześniej wiosną

#12 prokamil

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 4 Postów:

Napisany 31 sty 2012 - 14:01

Słuchajcie zalezy od klasy ja mam 2-3 klase ziemi wiec nie jest zle. i nie uzupełniam azotu po wschodach nawozem teraz zaczne stosowac rsm a tak to basfoliar zamiast nawozu i jeszcze stosuje zboze total extra tam jest npk 15-15-15 i wszystko po dwa razy fakt nie wychodze z opryskiwacza ale wiem ze działa a rozsiejesz saletre błysnie słonko i uchodzi do gory.

#13 kama

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 2 Postów:

Napisany 31 sty 2012 - 14:11

Wiele zależy od stanowiska i od pogody. Prawdą jest że kiedy wiosną będzie na przykład susza wówczas zastosowanie nawozów pogłównie nie będzie efektywne, bo te nawozy po prostu się nie rozpuszczą. Zastosowanie RSM wskazane 8)

#14 prokamil

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 4 Postów:

Napisany 31 sty 2012 - 14:15

Tak a ty stosujesz moze rsm?? bo ja zaczynam od tego roku. tak wiodaomo płodozmian musi byc ale teraz pogoda gra pierwsze skrzypce.

#15 kama

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 2 Postów:

Napisany 31 sty 2012 - 14:23

Stosuję :) i uważam, że najlepszą jego zaletą jest szybkość działania i minimalne straty podczas aplikacji

#16 prokamil

Świeżak

• Użytkownicy
  • Pip
  • 4 Postów:

Napisany 31 sty 2012 - 14:28

A moze podrzucisz mi w jakich dawkach jak wczesnie takie ogolne zasady bo ja znam dobrze ale tak jak mowi ksiazka wole usłyszec teraz od kogos kto stosuje rsm.

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników