Napisano 4 Czerwiec · Zgłoś post Pomidorki wczesne i wcześnie siane ładnie się zawiązują Późniejsze zaczynają kwitnąć, wszystkie rosną jak szalone Pogoda bardzo sprzyja ale właśnie ta pogoda sprzyja chorobom Czy jest możliwe zebrać przyzwoity plon bez chemii w takich warunkach Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 5 Czerwiec (edytowany) · Zgłoś post No tak wróćmy do tematu. Podlewacie w tym roku drożdżami pomidory? Edytowano 5 Czerwiec przez sapek2 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 5 Czerwiec · Zgłoś post Gnojówki z pokrzyw spróbuj, to jest petarda. Drożdże można też do ochrony grzybobójczej stosować bo są naturalnym wrogiem grzybów. Wiadomo, że to nie to samo co chemicznie i raczej zapobiegawczo ale właśnie po to się hoduje dla siebie. Czy jest możliwy przyzwoity plon bez chemii w takich warunkach? Oczywiście, że nie. W skrajnych przypadkach trzeba zbierać jeszcze zielone i niech dojrzewają w cieniu w domu. To jest jeden ze sposobów, dopóki krzaki całkiem nie zdechną bo ciepło i mokro to szybko padną. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 5 Czerwiec · Zgłoś post No właśnie ma ktoś sprawdzony przepis na gnojówkę z pokrzyw? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 5 Czerwiec · Zgłoś post Czy petarda dwa lata podlewałem , za dużo roboty , saletra tez działa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 5 Czerwiec (edytowany) · Zgłoś post No działa ale cały czas podkreślamy, że dla siebie chcemy jak najmniej chemii. Czy tak dużo roboty? Kurde, zalewasz wodą i nic więcej. Proporcje pokrzywy i wody 1:5. Edytowano 5 Czerwiec przez ikcomas Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 5 Czerwiec · Zgłoś post Nie chce mi sie lac tego śmierdzącego gów..a, saletra lepiej pędzi Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 5 Czerwiec · Zgłoś post No wiadomo, że tak łatwiej i przyjemniej ale odchodzimy od idei pomidorów dla siebie. Ile potrzebujesz rocznie? 50, 100, 200 kg? Nie stać Cię kupić na bazarku? Mnie stać ale po to hodujemy dla siebie aby było naturalne bez chemii. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 5 Czerwiec (edytowany) · Zgłoś post Ja to w sumie i tak daję kurzy pomiot na jesieni, nawozy też później w sezonie drożdże i te odżywki wiecie jakie. Ale do tej gnojówki wracając. To się jakoś sieka te pokrzywy czy tak w całości mogą iść? Edytowano 5 Czerwiec przez sapek2 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 5 Czerwiec · Zgłoś post W zasadzie lepiej jest pociąć ale potem trudniej wyciągać. Wybór należy do Ciebie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 5 Czerwiec · Zgłoś post Gnojówkę robię z całych czubków pokrzyw Nawóz dobry u mnie bardziej odstraszacz mrówek i kretów Moje warzywa dostają sporo obornika a pomidory dawkę extra Znajoma starsza Pani zawsze mówiła że daje pokrzywy pod pomidory Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 5 Czerwiec · Zgłoś post A tak, też dajemy i jeszcze skórki od bananów. Jedno i drugie to naturalny potas a ogólnie wiadomo, że pomidory są potasolubne. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 5 Czerwiec · Zgłoś post Pod korzeń daję tylko obornik to sposób mojej Teściowej Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 14 Czerwiec · Zgłoś post Poszło Cabrio i drugim razem Revus plus do każdego zabiegu miedzian i krzem. Póki co jeszcze nie zdychają. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 16 Czerwiec · Zgłoś post Wydaje się że pomidory będą 3 tygodnie wcześniej od ubiegłorocznych Właściwie to powinny być bo wcześnie siane i wiosna też była wczesna Jedynie ostatnio zimniej ale nie widać żeby jakoś przyhamowały Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 15 Lipiec · Zgłoś post Wapnovit dziś poszedł. Coś sucha zgnilizna na owocach się pojawiła. U was jak tam? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 16 Lipiec · Zgłoś post Jak mocno tniecie pomidory bo to na pewno pomaga w walce z chorobami My wycinamy cały dół żeby umożliwić ruch powietrza między roślinami Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 16 Lipiec · Zgłoś post Jak mamy czas to tniemy. W tym tygodniu coś się podziała w tym temacie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 29 Wrzesień · Zgłoś post Powoli sezon zamykamy jakieś uwagi komentarze? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 29 Wrzesień · Zgłoś post Tak. Na przyszły sezon więcej Kmicica :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 29 Wrzesień · Zgłoś post To odmiana typowo na przetwory? Miałem Benito też w tym typie Robisz jakieś cudactwa z pomidorów? My próbowaliśmy całe w słoikach kiszone i pasteryzowane Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 30 Wrzesień · Zgłoś post Sparzyć, obrać ze skórki, posolić, pokroić, zagotować i w słoiki. Gotowa baza do wszelkiej maści sosów na cały rok. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 30 Wrzesień · Zgłoś post Z reguły robię całe, czasem kroję i daję jeszcze trochę cebulki. Potem do różnych rzeczy można użyć, ale zwykle tylko pasteryzuję, bez kiszenia, bo więcej zastosowań takie mają. Zimą szakszuka świetnie smakuje :) Kmicic jest podobny do Limy, ale tańszy. Gruszkowy, bardzo mało soku, skórka łatwo odchodzi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 3 Październik · Zgłoś post Wytrzymały nawet dwa przymrozki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano 4 Październik · Zgłoś post Mieliście w tym roku tą Rozamundę nasiona z owoców ze sklepu? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach