jarki

HERBICYDY w rzepaku

761 postów w tym temacie

Dziś równie trzy tygodnie od siewu, końcówka dwa dni później 

Może dziś się uda navi+metaz 

Pierwsza regulacja , a chwasty póżniej , nietypowo , to czym pryskasz na chwasty, nie boisz sie że przerosną

Kolega @lokizom ma chyba ciekawe spostrzeżenia odnoście herbicydów 

Mówię tu o różnicy między doglebowymi w nalistnymi 

Robiłem w tym roku różne kombinacje. Większość doglebowka i teraz poprawka chlopyralid + aminopyralid. Celowo nie dawałem Navigatora bo tam jest jeszcze pikloram, który ogranicza stosowanie tylko do 4 liścia.

Robiłem późno bo przez cały tydzień nie było ani jednego dnia na wykonanie zabiegów bo albo popadywalo albo piekielnie wiało. 

Za duże aż tak nie były bo doglebowka trochę jednak je trzymała. Wiem że @miwigos zaraz napisze ze nie widzi sensu doglebowki jak ktos robi bezorke ale czesto jak w tym roku da sie zrobic tylko dwuliscienne albo samosiewy. A u mnie zbyt mocna presja samosiewow zboz bo zniwa tutaj zawsze pozno i ciezko sie z nimi rozprawic na czas. Więc zaczynam od samosiewow. Potem idzie zazwyczaj tebukonazol. Poszło na najwcześniej sianych 0,5l/ha. Samosiewy zamierają w międzyczasie bo mija już około 6-8 dni od Agila i zazwyczaj Navigator szedł ale jak pisałem nie było warunków więc zmieniłem na chlopyralid + aminopyralid.

Odnośnie wyglądu rzepaku po doglebowce a bez doglebowki to roznica jest kolosalna. Bez doglebowki rzepaki siane tego samego dnia, na tym samym polu sa jakby o 3-4 dni wieksze, równiejsze co skłaniać mnie będzie jednak do szukania rozwiązań aby wyeliminować doglebowke na przyszłość. To możliwe póki co tylko po jeczmieniu ozimym ale w tym roku też nie skoro był koszony nawet 10 sierpnia.

Edytowano przez lokizom

Raz po zasianiu bezorkowym , dzień po sianiu zaczeło padać i opryskałem , spadło 7 mm , działanie rewelacyjne , dodam że ziemia największa glina jaką mam , taka jak na Żóławach

Wydaje mi się że nalistnie u mnie w tym roku też dobrze działa 

Klucz do sukcesu to trafić warunki i termin stosowania 

Solidna poprawka jednoliściennych mnie czeka 

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się