Zaloguj się, aby obserwować  
Obserwujący 0
jarki

Słoma

26 postów w tym temacie

http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/zboza/aktualnosci/za-slome-placa-jak-za-zboze,32244.html

 

coraz więcej gospodarstw prowadzi wyłącznie produkcję roślinną dla nich słoma jest nawozem ale to również biznes a zainteresowanie jej kupnem jest

i tu moje pytanie ile powinna kosztować tona słomy np. jęczmiennej żeby było warto ją sprzedać ? :-\

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Powinna kosztować tyle co równowartość obornika włącznie z rozwiezieniem na pole. Czyli jeśli tona obornika kosztuje 50 zł a trzeba na hektar trzeba dać 20 ton to za słomę z hektara trzeba wziąć minimum 1000 zł. Jeśli masz 20 balotów na hektarze to cena 60 zł za jeden już jest opłacalna.

Moim zdaniem nikt tyle nie da. Dlatego taniej i prościej jest pociąć słomę, dać azot (ja robię to w oprysku z dodatkiem ekosłomy ale można i rozsiać), wymieszać z glebą i gotowe. Szybko, łatwo i przyjemnie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Za słomę tyle ile za obornik? Przecież obornik jako nawóz ma większą wartość niż słoma, więc zgodnie z logiką powinien być jednak droższy..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

gdzieś kiedyś czytałem jakiś profesorek Kundier czy jakoś tak wyliczał że 1t. słomy = 0.20 t. próchnicy a obornik to 0.35t.

a w jakiejś gazecie była symulacja od jakiej ceny warto sprzedać

mam zapas słomy jęczmiennej na strychu w małych kostkach a że świnki wyginęły jak mamuty to bym sprzedał gostek płaci 3 zł/szt.

i na przyszłość też chce ze mną robić interes  ??? ???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli dasz do słomy odpowiednie składniki i tniesz co roku to praktycznie nie ma różnicy (nie mówimy tu o pomiocie kurzym bo tego słomą się nie zastąpi). Bardzo ładnie się rozkłada i tworzy próchnicę. Poza tym chodzi o robociznę. Słomę masz już równomiernie rozrzuconą, wystarczy wymieszać z glebą a obornik trzeba rozwozić co wiąże się również z pewnymi kosztami.

 

@jarki niezła cena, jeszcze jakby sam zabierał z pola to za taką cenę myślę, że warto. Jak masz blisko kurnik to zamów transport pomiotu i plony będą jak ta lala.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

cena jest na dziś chce dać zaliczkę a brać bezpośrednio z pod dachu, tą mu chyba sprzedam :-\

bardziej interesuje mnie jego propozycja na przyszłość i na podobnych warunkach tylko od jakiej ceny zaczyna to mieć sens  ??? ???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

a co stosujecie na słomę przed kultywacją? azot w płynie czy sypki? w jakiej ilości?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja stosuję tak:

Do opryskiwacza 5 litrów Ekosłomy i 30 kg mocznika na hektar. Taka mieszanka przy dobrej wilgotności gleby rozkłada słomę w miesiąc. Zrobiłem test żeby sprawdzić działanie i jak nożem odciął. Można też rozsiać ale wtedy trzeba dać więcej mocznika. Osobiście tak nie robiłem ale wiem, że ta forma też jest praktykowana. Do mineralizacji słomy wymagany jest azot, nieważne w jakiej formie podany.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

to ciekawy kalkulator, dzięki jarki;

a nie lepiej dać np saletrzak zamiast mocznika? moim zdaniem saletrzak działa szybciej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

kto ma wysokie nawożenie azotowe to azot pod słomę jest zbędny

ten kalkulator naprawdę jest ciekawy {szukałem artykułu tego Kundiera a znalazłem to ???}pokazuje ile daje dobre zmianowanie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

ja w czerwcu sprzedawałem małe kostki ze strychu po 3,50

ma gościa co mu zależy na dobrej jakości dla koni

a mi to pasuje bo w żniwa nie muszę czekać kiedy klient przyjedzie

tylko sam będę zwoził a później sprzedam w dogodnym terminie

no chyba że ktoś by dał ofertę nie do odrzucenia ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

mnie zaproponowano siano po 140 +vat - transport. z uśmiechem podziękowałem. następna propozycja 170 +vat - transport.

dziś dają 200 +vat - transport. jak przy tej cenie sami placa za transport to mamy "byznesa". a ja koszę jeszcze 200ha łąk eko, sąsiadów :)

słoma ok 170 +vat - transport.

balot siana 150 x 120 średnio waży 330-350kg.

samo prasowanie to koszt 15-18 zł za balot.

ile jest vatu na sloma siano- 7?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

w moim rejonie gdzie jest mało bydła jeszcze takiego braku słomy nie było

jeden z przedstawicieli mówił mi że w Wielkopolsce zdarzają się przypadki kradzieży

podjeżdża ciężarówka z HDS-em i ......

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

ten przedstawiciel opowiadał

on nie kradnie {chyba} ;D :lol:

 

tu jest ciekawie opisane

 

Przeciętnie na powierzchni 1 hektara pozostaje około 3 - 5 ton słomy ze zbóż ozimych i rzepaku. W tej masie słomy zbożowej znajduje się około 30 kg azotu, 12 kg fosforu, 62 kg potasu, 7 kg magnezu, 17 kg wapna oraz mikroelementy takie jak: bor, miedź, molibden. Jeszcze większą wartość ma słoma rzepakowa, która w 5 tonach zawiera 36 kg azotu, 15 kg fosforu, 106 kg potasu, 109 kg wapna 11 kg magnezu i liczne mikroelementy. Poza składnikami mineralnymi do gleby wnoszona jest substancja organiczna, z której w glebie powstaje próchnica, a wartość jej dla gleby jest ważniejsza od wniesionych składników mineralnych.

 

W 5 tonach suchej masy słomy znajduje się około 4,8 tony substancji organicznej ogółem. Z tego 3,1 tony substancji organicznej podobnej jest w działaniu z substancją organiczną obornika, co w przeliczeniu odpowiada 15,5 tonom tego nawozu. Poza słomą po zbiorze zbóż pozostają resztki pożniwne, które są znaczącym źródłem dopływu do gleby substancji organicznej. Przeciętnie zboża przy tradycyjnym zbiorze pozostawiają na obszarze 1 ha ok. 4 ton suchej masy resztek pożniwnych, a czego 1/3 przypada na ścierń, a 2/3 na korzenie pozostające w wierzchniej warstwie gleby. Przy zbiorze kombajnowym ilość resztek jest znacznie większa.

 

Warunkiem przydatności słomy jako nawozu jest odpowiednie jej rozdrobnienie i równomierne rozrzucenie na całej powierzchni pola. Przynajmniej 75% słomy przyorywanej powinno być pociętej na odcinki o długości 8-10 cm. Wiąże się to między innymi z tym, że rozdrobniona masa może być dokładniej przyorana oraz szybciej przebiegają procesy rozkładu. Procesy rozkładu przebiegają najkorzystniej, gdy słoma jest przyorywana płytko na głębokość 10 – 12 cm. Szczególnie ważne jest to na glebach ciężkich i wilgotnych. Na glebach lekkich można przyorać ją bezpośrednio orką głęboką. Płytko przyoraną lub wymieszaną z glebą słomę, za pomocą brony talerzowej można po kilku tygodniach przyorać orką głęboką.

 

Z rozkładem słomy w glebie wiążą się przemiany, które mają wpływ na wzrost i rozwój roślin, szczególnie w początkowym stadium. Związane jest to ze stosunkiem węgla do azotu który wynosi jak 80-100:1. Oznacza to, że na jedną część azotu przypada 80-100 części węgla. Tak niekorzystny stosunek węgla do azotu jest bardzo niekorzystny do rozwoju zasiewów. W oborniku, dla porównania, stosunek ten wynosi jak 20:1, a w substancji organicznej gleby jak 10:1. Szeroki stosunek węgla do azotu powoduje intensywny rozwój mikroorganizmów, które na swoją budowę zużywają azot zawarty nie tylko w słomie, lecz również w glebie.

 

Po obumarciu mikroorganizmów jest on dostępny, ale zbyt późno by początkowy rozwój roślin następował właściwie. Jest to przyczyną, że rośliny okresowo mogą odczuwać niedobór tego składnika. Podobne zjawisko może mieć miejsce po przyoraniu słomiastego obornika. Zjawiska takie nazywane są często biologicznym unieruchamianiem azotu. Można temu zapobiec poprzez dodawanie do przyorywanej słomy azotu.

 

Może on być dodawany w nawozach mineralnych / saletra amonowa, mocznik, siarczan amonu i inne / lub w postaci gnojowicy, gnojówki, czy wody gnojowej. Dodatek azotu powinien wynosić 0,5 do 0,8 kg na każde100 kg przyorywanej słomy, czyli 5 do 8 kg na każdą tonę. Stosowanie azotu do przyorywanej słomy zalecane jest szczególnie wtedy, gdy po przyoraniu uprawiane są rośliny ozime, lub gdy gleba jest uboga w azot, co głównie dotyczy to gleb lekkich. Jeżeli rośliny uprawiane są dopiero wiosną, można zrezygnować z dodawania azotu, zwiększając dawkę tego składnika pod rośliny uprawiane wiosną. Na glebach zasobnych i o wysokiej zasobności w azot, można całkowicie zrezygnować ze stosowania tego składnika, na przyorywaną słomę, gdyż azot do początkowego rozwoju roślin zapewni zasobna gleba.

 

Źródło

Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

 

 

i jeszcze o próchnicy

 

Metody regulujące zawartość próchnicy w glebie

 

 

Wzrost i rozwój roślin jest tym szybszy, im wyższa zawartość próchnicy w glebie. Czym zatem jest próchnica, że jej działanie na plony jest tak istotne? Jakie są metody regulujące jej zawartość w glebie? Próchnica glebowa jest naturalną mieszaniną różnych substancji organicznych i mineralno-organicznych, gromadzących się w glebie. Składają się na nią głównie szczątki roślin jak i zwierząt będących w różnym stadium naturalnego przetworzenia pod wpływem organizmów glebowych. Oddziaływanie jej na rośliny odbywa się poprzez wpływ na fizyczne, chemiczne i biologiczne właściwości gleby.

Zalety i rola próchnicy

Próchnica działa jako lepiszcze strukturotwórcze, powodując sklejanie elementarnych cząstek w większe cząsteczki. Tym samym powstaje struktura gruzełkowata gleby. Związki próchniczne mają wysoką pojemność wodną. Mogą zatrzymać nawet 5-krotnie więcej wody niż same ważą i to w formie dostępnej dla roślin. Jest to właściwość, która ma szczególne znaczenie dla gleb piaszczystych, ponieważ ich pojemność wodna zależy głównie od zawartości substancji próchnicznych.

Próchnica wpływa też na stosunki wodno-powietrzne w glebie i aktywizuje w niej życie mikrobiologiczne. Sprzyja bowiem równoległemu rozwojowi mikroorganizmów beztlenowych (wewnątrz gruzełków) i tlenowych pomiędzy nimi. Próchnica poprawia zasobność gleb. Jej związki mogą zmagazynować 4 do 12 razy więcej składników pokarmowych niż część mineralna gleby. Zwiększa też zdolności buforowe gleb, regulując i stabilizując ich odczyn.

Związki próchniczne mają także istotny wpływ na procesy fizjologiczne roślin. W ich skład wchodzi wiele tzw. substancji wzrostowych, które intensyfikują szereg ważnych procesów fizjologicznych roślin, takich jak gospodarka wodna, oddychanie i fotosynteza.

 

Regulowanie zawartości próchnicy

 

Jeżeli ilość próchnicy w glebie odgrywa tak ważną rolę dla żyzności gleby, to powinno dążyć się do utrzymania zawartości tego składnika na odpowiednim poziomie. Praktycznie istnieją trzy metody regulowania próchnicy w glebie:

  • odpowiedni system zmianowania,
  • stosowanie nawozów organicznych,
  • nawożenie mineralne i właściwa agrotechnika.

Najważniejsze znaczenie praktyczne ma nawożenie organiczne i masa resztek pożniwnych pozostająca na polu. W doświadczeniach z różnymi gatunkami roślin rolniczych zostało stwierdzone, że uprawa okopowych, przemysłowych i zbóż działa ujemnie, natomiast traw i motylkowych wieloletnich dodatnio na bilans glebowej materii organicznej. Płodozmiany o dużym udziale roślin okopowych pozostawiają małą masę resztek pożniwnych o niskim współczynniku humifikacji, a to może prowadzić do spadku ilości próchnicy, jeżeli nie będzie się stosować nawozów organicznych.

Źródłem próchnicy są najróżniejsze materiały organiczne wprowadzone do gleby. Mogą to być zarówno nawozy naturalne (obornik, gnojowica), jak również resztki pożniwne (słoma), nawozy zielone, komposty i odpady z gospodarki komunalnej oraz przemysłu (osady ściekowe, trociny). Materiały te różnią się szybkością humifikacji, czyli zdolnością do odtwarzania próchnicy.

Wpływ nawożenia obornikiem

Długoletnie doświadczenia z obornikiem wykazują, że nawóz ten początkowo zwiększa zawartość materii organicznej w glebie, natomiast w późniejszych latach nie ma już na to większego wpływu. Istotne jest jednak to, że stosowanie obornika utrzymuje zawartość materii organicznej w glebie na wyższym poziome, niż ma to miejsce w glebach nie nawożonych.

Objęcie naturalnych gleb systemem gospodarowania rolniczego powoduje generalnie obniżenie zawartości próchnicy. Jest to wywołane głównie stosowaniem zabiegów spulchniających glebę (np. orka), gdyż w ten sposób zwiększa się dopływ tlenu, a zarazem wzrasta mineralizacja związków organicznych. Zostało stwierdzone, że aktywna uprawa nie ma wpływu na bilans próchnicy na glebach zwięzłych, natomiast zmniejsza jej zawartość na glebach lekkich.

Wpływa azotu i wapnia

Jednym z najważniejszych składników mineralnych wpływających na zawartość próchnicy w glebie jest azot. Jego działanie na próchnicę i pozostałą masę organiczną gleby jest bezpośrednie i pośrednie.

Bezpośrednie działanie wynika z łączenia się azotu z próchnicą, zarówno na drodze chemicznej, jak i mikrobiologicznej. Azot jest w ten sposób magazynowany do następnego sezonu wegetacyjnego.

Pośrednie działanie nawożenia azotem wynika z dodatniego wpływu tego pierwiastka na plony roślin, a tym samym na masę korzeniową i resztki pożniwne. Powolny, ale systematyczny wzrost resztek pożniwnych przeciwdziała spadkowi zawartości próchnicy w glebie. Na podstawie wieloletnich badań można stwierdzić, że przyrost zawartości próchnicy pod wpływem nawożenia azotem może osiągnąć 10 – 12%.

Ważnym pierwiastkiem kształtującym zawartość próchnicy jest także wapń. Z jednej strony pierwiastek ten przyśpiesza rozkład materii organicznej, a z drugiej wytrąca część powstających z tej materii związków organicznych, co utrudnia ich wymywanie i mineralizację. Zabieg ten przyczynia się do stabilizacji związków próchnicy i wzrostu ich zawartości. Wapnowanie może powodować spadek zawartości próchnicy w glebie tylko wtedy, gdy jest stosowane bez dodatku innych nawozów.

Należy również podkreślić znaczącą rolę próchnicy w chronieniu środowiska glebowego przed skutkami skażenia odpadami przemysłowymi oraz nadmiernej chemizacji rolnictwa. Jest to związane ze zdolnością substancji próchnicznych do tworzenia połączeń z pestycydami a zwłaszcza herbicydami. Dezaktywacja herbicydów łączy się z wchłanianiem ich substancji aktywnych przez próchnicę, a także z dostarczania przez nią związków energetycznych mikroorganizmom dokonującym ich rozkładu.

Andrzej Marek Kukwa

MODR w Warszawie

Oddział Ostrołęka

Przyg. A.D.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam chciałbym się zapytać jaki jest stosunek ziarna do słomy. (nie będę dodawał tego samego tematu w jęczmieniu tutaj jak można to prosiłbym wziąć pod uwagę jęczmień i pszenice)

 

1. Chodzi mi o przyoranie jej i nie wiem jak liczyć makro i mikroelementy pozostawione w glebie.

 

2. Czy ktoś w ogóle bierze to pod uwagę? Liczby nie są za duże ale zawsze to coś?

 

3. Czy na słomę dajecie azot tak jak wszyscy zalecają w dawce 5-8kg na 1t słomy ?

 

Dorzućcie jakieś swoje sugestie dotyczące przyorania słomy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiam się jak to jest z tym azotem na słomę. zaleca się podać azot na ściernisko i wymieszać z glebą. połowa tej słomy po jednokrotnym gruberowaniu jest na powierzchni. jeśli azot był w granulkach, to wymieszany jest z glebą. jeśli był oprysk, część azotu leży w słomie na powierzchni. i tu jest moje pytanie, ile azotu zostanie w tej słomie do czasu następnej uprawy?. jeśli będzie znowu gruberowanie to duża część tej słomy i tak zostanie na powierzchni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja myślę, że mikroorganizmy glebowe i tak już działają nawet na tej słomie na powierzchni i pobierają azot. Ściernisko bądź co bądź ale miało już kontakt z glebą. Od lat stosuję opryski na ściętą słomę i nawet ta na powierzchni się rozkłada dość szybko.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

taaa rozkłada się pod warunkiem że jest mokro >:(

u nas ten rok pokazał że wszystkie sposoby dostają w łeb bez deszczu

zobaczcie zdjęcia mojego rzepaku tam słoma dziś wygląda jak tydzień po kombajnie :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!


Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  
Obserwujący 0