jarki

Soja

386 postów w tym temacie

Wyczenca nie mialem nigdy u siebie, ale chwastnicy ogrom po warzywach mi sie osypuje

To co planujes po soi, zeby zwalczyc te chwasty?

Wstępnie kukurydzę, potem pewnie znowu soja. Siałbym soję już teraz jeszcze raz ale boję się zaległości aminopyralidu. Walka z wyczyńcem jest mozolna.

w qq Ci wyjdzie razem z chwastnica nawet kilka razy, a pozniej znowu sie osypie

Pewnie tak, ale uprawkami chcę teraz trochę poniszczyć. Siałbym soję ale się boję na tych działkach jeszcze.

A gdzie teraz znajdziesz krowę na wsi i takie wielkie wieko od studni. 

Wiesz jaka zajebista pszenica by była. Zaorzesz głęboko opryskasz raz na jesieni drugi raz na wiosnę i będzie git. 

1 godzinę temu, sapek2 napisał:

A gdzie teraz znajdziesz krowę na wsi i takie wielkie wieko od studni. 

Wiesz jaka zajebista pszenica by była. Zaorzesz głęboko opryskasz raz na jesieni drugi raz na wiosnę i będzie git. 

tez bym tak radzil

To wyczyniec światła nie potrzebuje,że w wysokiej kukurydzy trzy razy się osypuje?

Tutaj tylko:pszenica,pszenica i po pszenicy też pszenica...(i po łące z krowami).

1 godzinę temu, sapek2 napisał:

tylko zamiast glebokiej orki plytkie uprawki

Na jesieni axial, na wiosne puma lub odwrotnie

Niech orze głęboko to na rok będzie miał spokój, a kiedyś tam znowu to wyorze i będzie niespodzianka:).

W sumie to nie wiem, z jakiej głębokości wyczyniec wschodzi? U nas tego nie ma za dużo. Miotła, komosa, ostrożeń, rdestowate, rumianowate to są. Zdarza się bylica czasem. 

Edytowano przez sapek2

Wiem jaka by była bo miałem po soi w tym roku a na działkach co była soja teraz przedprzedplon to rzepak ale qq też będzie zajebista, wprowadzi mi dużo masy organicznej na czym mi zależy. Do tego planowane jest nawożenie organiczne. Głęboka orka nie wchodzi w grę bo nie chcę pochować na wieki nasion. Poza tym wpisana w ekoschemat bezorka. No i tak jak pisze @Pałuczanin1981 wszędzie pszenica pszenicę pogania. qq nie jest jeszcze przesądzona bo ale bardzo prawdopodobna. Na pewno zostaje do wiosny stanowisko.

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się