Napisano Kwiecień 30, 2016 · Zgłoś post To jest ta siana w lutym ? Chyba jakieś robale lekko podgryzają, do tego przymrozki oraz środki zostawiły pietno ? Co ona taka blada ? ::) Ja swoje jare już mikro + mangan zasiliłem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 1, 2016 · Zgłoś post To jest ta nieco później siana 18 lutego Gdzie Ci robale w takie upały mogą podgryzać :P Właśnie pytam dlaczego te blade pasy w tej pszenicy ? Oczywiście mam swoją teorię ale pytam Was aby potwierdzić @barts, kiedy mikro przecież dopiero przymrozki się skończyły Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 1, 2016 · Zgłoś post Robakom temperatury nie przeszkadzają bo nie mają termometrów, może saletra była na nie do końca suche rośliny ? A blade pasy to efekt nie zagęszczenia gleby, albo przejazdów kół jak wilgotność była za wysoka jeszcze Ja mikro zaraz wczoraj dałem jak miało nie być przymrozku, Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 1, 2016 · Zgłoś post A ozima czym odchwaszczales? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 1, 2016 · Zgłoś post Nie tędy droga bo na jesieni był expert met Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 3, 2016 · Zgłoś post To jaka wkoncu @jarki teoria na ta Twoją pszeniczkę? Jakaś rdza? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 3, 2016 · Zgłoś post Moje to prawdopodobnie mieszane braki mikro zwłaszcza Mn U Ciebie wygląda na "pawie oczko" czyli brunatna plamistość Jeśli tak to dosyć uciążliwa choroba walczyłem z tym latami Kiedy miałem monokulturę zbożową w pszżycie z marnym skutkiem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 4, 2016 (edytowany) · Zgłoś post @jarki ja bym stawiał na saletrę na mokre rośliny, u mnie podobnie jest po RSM na zbyt duże rośliny chociaż nie aż w takim stopniu mój jęczmień http://forum.farmer....e/378-dsc01275/ http://forum.farmer....e/379-dsc01274/ czy to jest to czego się domyślam? P.S. w nawiązaniu do dyskusji w temacie o pszenicy jarej jest możliwe zebranie 9 ton jęczmienia jarego http://www.farmer.pl...15-r,60330.html w tamtym roku na szkoleniu spotkałem gościa, który również potwierdził 9 ton w sezonie 2014 odmiana Iron ale też jakoś schodził z normą wysiewu a opryski z rękawem 80l/ha bodajże wychodziło. Tymczasem pszenica ozima rekord świata to 16,5t przy 310N/ha. Żuławy to pikuś, dobrze jest w latach suchych, ziemie zamojskie kl. I tam to jest potęga. Edytowano Maj 4, 2016 przez ikcomas Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 4, 2016 · Zgłoś post U mnie jest to samo w jęczmieniu jarym , mówią że to przymrozki , ale czy faktycznie to nie wiem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 4, 2016 · Zgłoś post Te końcówki to może i mróz(na pszenicy ozimej też zauważyłem i to na tej mocniejszej) ale już na jęczmieniu siedzi plamistość siatkowa. Co polecacie sprawdzony falcon czy soligor czy uderzyć oszczędnie bumper i obserwować co dalej. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 4, 2016 · Zgłoś post Mnie falkon nigdy nie zawiódł w jarym Jeśli mowa o ozimym to daj coś mocniejszego Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 4, 2016 · Zgłoś post Jak dopiero się pojawiła plamistosc to wystarczy prochloraz z epoksykonazolem a jak już masz duże porażenie to juz inwestycja w falcon Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 4, 2016 · Zgłoś post Zauważyliście te fioletowe przebarwienia? @damian9871 jęczmień ozimy czy jary? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 5, 2016 · Zgłoś post Jary plamistość się pojawia i rynchosporioza też Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 5, 2016 · Zgłoś post Dałbym zwykły Bumper teraz i poczekał, potem Falcon (sam chyba tak zrobię). Co dasz później jak teraz pojedziesz Falconem? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 5, 2016 · Zgłoś post Nie wiem jak bumper ale miałem styczność z bardzo kompetentną osobą z stacji doswiadczalnych z 40 letnim doświadczeniem w zawodzie i tak jak pisałem wczesniej to są sprawdzone rozwiazania Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 5, 2016 · Zgłoś post Sprawdzone są owszem i to nie budzi żadnych wątpliwości tylko tutaj mówimy o szczególnym przypadku. Nie chodzi o to żeby jechać w czambuł T1 to T2 tamto itd. Chodzi o to żeby lekko przytrzymać (czyli tzw. T0) do właściwego zabiegu w jęczmieniu jarym, który generalnie powinien być jedyny podczas wegetacji Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 6, 2016 · Zgłoś post Zawsze raz robiłem falconem tylko termin był różny najczęściej 11-20 maj i nic więcej z grzybówki ale w tym roku wcześniej pojawiły się grzybki. Dwa zabiegi w jarym to jak na razie chyba przesada chyba że 2x tanimi środkami. Bumper teraz a później np. epoksy jakiś to wyjdzie drożej niż raz falconem tylko pytanie co lepiej podziała? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 7, 2016 · Zgłoś post @Jarki Moje to prawdopodobnie mieszane braki mikro zwłaszcza Mn U mnie to samo w jeczmieniu jarym sie zrobilo takie pasowe kolory zwłaszcza teraz jak jest sucho, sklaniałbym się właśnie ku opcji niedoboru manganu, który własnie objawia się ciemniejszym kolorem roslin w miejscach z zageszczona gleba Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 7, 2016 · Zgłoś post Dokładnie jak mówisz przez nadmierne zagęszczenie gleby Mikro niedostępne bo brak powietrza w glebie do tego było zimno U mnie akurat w tych miejscach podczas uprawy na początku lutego Było dość mokro ziemia się kleiła dlatego przerwałem uprawę Ten kawałek był siany chyba 10 dni później i dalej było ok Dziś już trudno te miejsca zauważyć bo się ociepliło i dałem odżywki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 12, 2016 · Zgłoś post Flagowy zolknie od nasady, pozostałe liście ok. Czego niedobór? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 12, 2016 · Zgłoś post Co prawda kuku ale objawy podobne http://www.agrotechnika.suwalki.pl/zasady76.htm Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 12, 2016 · Zgłoś post Nie wiem do czego by to pasowało. Tylko na flagowce czyli najmlodszym lisciu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 12, 2016 · Zgłoś post wygląda groźnie, czym pryskane było? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Napisano Maj 12, 2016 · Zgłoś post Praktycznie niczym, nawet grzybowka jeszcze nie poszla. Jedynie poprawkę na chwasty robiłem axialem bo był wyczyniec Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach