Sign in to follow this  
Followers 0
marcin

Sorgo

4 posts in this topic

Co powiecie na temat uprawy sorgo. Ja zamiast kukurydzy w tym roku zasiałem 3 ha nutre honey, ciekawe co to będzie

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie ma za bardzo się czym podniecać miałem w zeszłym roku fakt że w suszę coś z tego jest nie jak z 1m kukurydzy ale w gruncie rzeczy to zapychacz i nigdy nie zastąpi kiszonki z kukurydzy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko że są rejony w Polsce że kukurydza tam nie urośnie. Jak na moje lepiej mieć więcej kiszonki z sorgo niż prawie wcale nie mnieć z kuku bo nie urosła. A powiedzcie z czego będzie lepsza pasza z sorgo? Czy z kuku ktura wykształciła kolby w 50-30% z czego jeszcze 40-50% kolb zostało porażonych głownią?  :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawa Sorgo czy NutriHoney ( sorgo z trawą sudańską) jest często rośliną pastewną z wyboru.

Po pierwsze- doskonała roślina poplonowa lub międzyplonowa

Po drugie - roślina zastępcza przy różnego rodzaju kataklizmach. W ub roku, gdyby nie nutri honey, na terenach popowodziowych nie było by z czego zrobic jakiejkolwiek paszy - a tak, posiana 2 lipca zbierana przed 3 powodzią 8 września dała całkiem pokaźny plon ( co prawda zielonej masy ale było, i jest do dziś czym karmić bydło)Analize przesyłam do wglądu. Może ciężko się czyta ale można zobaczyć, że wcale nia taka zła. W tym roku posieję 5 ha, ale będę zbierać 2 razy, podsuszoną. Mam nadzieję że jak sm będzie około 35% będzie nie najgorsza "zapchaj dziura" nie tylko dla młodzieży.

Cechą tej roslinki to to, że dziki tego nie ruszają a w terenach szczególnie narażonych na dziki staje się rośliną z wyboru. Z danych z doświadczeń porejestracyjnych wynika, że nadaje się nawet na 6 klasę, a zbierana na pokos i podsuszona może dać plon białka zbliżony do motylkowych

 

 

2010-12-01 19:09:00

 

Typ paszy:      kiszonka

Nazwa paszy:    kisz. sorgo (nutrihoney), GR ,M.Walichnowy-  Skrót:         

 

------------------------------------------------          Pasza składa się z          ----

---------------------------------------------

 

        Analiza składników                  w kg SM    w kg brutto

-----------------------------------------  ----------- ---------------

Sucha masa [%]                                    -          16,81

Jednostek paszowych mleka (JPM)                0,75          0,13

Jednostek paszowych żywca (JPZ)                0,68          0,11

Białko og. str. [g]                          102,06          17,16

Białko trawione w jelicie/azot (BTJN) [g]      89,57          15,06

Białko trawione w jel/energia (BTJE) [g]      81,18          13,65

Jednostki wypełnien/owce (JWO)                  1,37          0,23

Jednostki wypełnien/krowy (JWK)                1,00          0,17

Jednostki wypełnien/bydło (JWB)                1,00          0,17

Masa organiczna [g]                          911,30        153,19

Strawność masy organicznej [%]                66,00          66,00

Białko ogólne [g]                            145,80          24,51

Włókno surowe [g]                            289,10          48,60

Fosfor [g]                                      3,78          0,64

Wapń [g]                                        7,73          1,30

BTJ pochodzenia paszowego [g]                  31,72          5,33

Magnez [g]                                      2,11          0,35

 

 

        Analiza chemiczna                  w kg SM    w kg brutto

-----------------------------------------  ----------- ---------------

Sucha masa [%]                                    -          16,81

Masa organiczna [g]                          911,30        153,19

Białko ogólne [g]                            145,80          24,51

Białko og. str. [g]                          102,06          17,16

Fosfor [g]                                      3,78          0,64

Wapń [g]                                        7,73          1,30

Włókno surowe [g]                            289,10          48,60

Ekstrakt eterowy [g]                          28,80          4,84

Produkty fermentacji [g]                        0,00          0,00

Kwasowość kiszonki [pH]                        4,60          4,60

Energia brutto [kcal]                        4230,00        711,06

Strawność energii brut. [%]                    64,00          64,00

Współczynnik rozkładu ®                      0,72          0,72

Strawność białka w jelicie (sjp)                0,70          0,70

Strawność masy org. [%]                        66,00          66,00

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0